Изберете страница
Готвенето под налягане има много предимства, сред които най-значими са спестяването на време и енергия, запазването на хранителните вещества и елиминирането на вредните микроорганизми от храната.

Спестяване на време и енергия

Храната се приготвя много по-бързо чрез готвене под налягане, отколкото по други методи. Обикновено електрическият уред под налягане може да намали времето за готвене с до 70% в сравнение с други методи. С много по-малко вода, използвана при готвене и напълно изолиран външен корпус, се изисква много по-малко енергия, спестявайки до 70% в сравнение с варене, готвене на пара, готвене във фурна или бавно готвене. Електрическите мултикукъри под налягане са вторият най-енергийно ефективен уред за готвене след микровълновите печки.

Запазване на хранителните вещества и приготвяне на вкусна храна

С готвене под налягане топлината се разпределя много равномерно, дълбоко и бързо. Не е необходимо предварително накисване във вода: достатъчно е вода, която да поддържа тенджерата под налягане пълна с пара. Поради това, витамините и минералите не се изгубват или разтварят. Тъй като парата заобикаля храната, продуктите не се окисляват от контакта с въздух при излагане на топлина, така че аспержите, броколите и другите зелени зеленчуци запазват ярките си цветове и фитохимични свойства. Сготвената храна запазва оригиналния си вкус. Електрическите мултикукъри, работещи под налягане като Instant Pot, имат уникален напълно затворен механизъм за готвене. Пара и миризми не се разпространяват из кухнята и дома Ви. Това ги прави чист и удобен уред за готвене.

Елиминиране на вредните микроорганизми в храната

Друго предимство на готвенето под налягане е фактът, че храната се готви при температура над точката на кипене на водата, убивайки почти всички вредни живи микроорганизми като бактерии и вируси. Съдовете под налягане се използват като ефективен стерилизатор за буркани със сладко, стъклени бутилки за бебета или за пречистване на вода. Електронна микрографска снимка на Aspergillus fumigatus, любезно предоставена от Националния здравен институт на САЩ – www.niaid.nih.gov . Оризът, пшеницата, царевицата и бобът могат да пренасят гъбични инфекции, наречени афлатоксини. Афлатоксините са естествени микотоксини, произвеждани от много видове гъбички/плесен, поради неправилно съхранение, например при влажни условия. Афлатоксините са предпоставка за  рак на черния дроб и могат да играят роля и при множество други видове рак. Само нагряването на храна до точката на кипене не унищожава афлатоксините. Скорошно проучване на корейски изследователи показа, че готвенето под налягане е в състояние да намали концентрациите на афлатоксини до безопасни нива. Друг пример е суровият боб, използван в приготвянето на вкусно мексиканско чили. Зърната му съдържат токсина фитохемаглутинин, който се унищожава само чрез готвене при висока температура в продължение на най-малко десет минути.