Generic selectors
Само точни съвпадения
Търси в заглавието
Търси в съдържанието
Post Type Selectors
Продукти
Рецепти
Статии
Страници

Кой модел еър фрайър Instant да изберете?

Кой модела Vortex еър фрайър да изберете?

Само за няколко години от съществуването си уредите за готвене с горещ въздух Instant Vortex се наредиха на челните места в редица международни класации за еър фрайъри. Качествено, здравословно, иновативно и надеждно са основните асоциации с Instant.

Еър фрайърите Instant Vortex загряват изключително бързо и са отличен помощник за пържене с малки количества мазнина, за бързо запичане, както и претопляне на вече готови ястия. Пестят енергия, почистват се лесно и готвят по-бързо от фурна, без да е необходимо постоянно присъствие до уреда.

Вместимост – как да изберете колко голям уред Ви е необходим?

Първата стъпка при избора на подходящ еър фрайър е да се определи каква да бъде вместимостта на уреда. Здравословното приготвяне на храна с горещ въздух е по-различно от пърженето във фритюрник, като за постигане на оптимални резултати е необходимо храната в кошницата да не бъде претрупана, а да е разпределена на максимално голяма повърхност. Обемът на кошницата може да служи за базов ориентир, но от основно значение е площта в основата.

Различните модели Instant Vortex се предлагат със следните размери:

ОбемТип храна
КартофиПилешки крилцаКюфтета
3.7 литра500-600 гр.8 бр.8 бр.
5.7 литра900-1000 гр.12-15 бр.10-13 бр.
7.6 литра1000-1200 гр.18 бр.14-16 бр.
8.5 литра1500-1800 гр.18 бр.14-16 бр.

 

Посочената вместимост е ориентировъчна и е базирана изцяло на уреди Instant. При различни производители, може да се видят подобни обеми, но с по-малка площ в основата, ограничаващи количеството храна, което може да се приготви. 

Видове кошници

Основна концепция за кошницата

При различните производители на еър фрайъри се срещат две основни концепции за кошницата на уреда.

1. Система тип кошница в кошница, където в основната кошница има поставена втора, решетъчна такава, подобно на традиционните фритюрници. Този тип конфигурация е по-стара като концепция, поради по-сложното и трудоемко почистване. Към момента няма модел Instant с тази конфигурация.

2. Система тип решетка в кошница, където на дъното на основната кошница има поставена приставка, върху която се подрежда храната. Всички модели Instant са с този тип концепция.

Форма на кошницата

1. Кошници с цилиндрична форма – при тях площта на основата е по-ограничена, а от там и количеството храна, което може да се приготвя.

2. Кошници с квадратна или правоъгълна форма – при тях основата е значително по-голяма за сметка на по-ниска височина. Така уреди с еднакъв обем, могат да приготвят различно количество храна, със значително превъзходство за уредите с правоъгълна форма на кошницата.

Прозрачна предна част

При част от еър фрайърите Instant има кошница с прозрачна предна част. От вътрешната страна, в контакт с храната има специално топлоустойчиво стъкло, а от външната страна е поставена полимерна прозрачна защита, предпазваща от докосване нагорещената повърхност. Всички модели с прозрачна предна част на кошницата имат и поставена вътрешна светлина, която позволява да се наблюдава процесът на готвене, без да се отваря уредът, а в допълнение, при отворена кошница не е необходим допълнителен външен източник на светлина.

Покритие на кошницата/приставката и резервни части

Всички еър фрайъри Instant са с метални кошници и приставки с последно поколение незалепващо PTFE покритие, без PFOA и BPA. При част от комбинираните мултикукъри (съвместяващи мултикукър и еър фрайър), покритието на кошницата е керамично. Точно както при тиганите и другите съдове с покрития, с времето качествата и свойствата на покритията започват да намаляват.

Една от отличителните страни на еър фрайърите Instant e наличието на допълнителни/резервни кошници и приставки. Така не трябва да се притеснявате, че при надраскване на покритието уредът ще стане неизползваем, а ще бъдете спокойни, че когато настъпи времето за подмяна, ще можете лесно да продължите пълноценното използване на уреда.

Видове програми

Базов набор от основни програми

Базовите програми присъстват във всички модели Instant с дигитално управление.

Air Fry (Пържeне с горещ въздух) – за приготвяне на сочна отвътре и хрупква отвън храна.
Roast (Печене) – предназначено за храни със солидна структура, напр. месо и зеленчуци.
Bake (Печене) – предназначено за храни, които нямат солидна структура преди процеса на готвене, напр. кексове, мъфини и др.
Reheat (Претопляне)– предназначено за храни, останали от предишно готвене.

Допълнителни програми

Grill (Грил) – за запичане на зеленчуци, бързи сандвичи за децата, кюфтета, кебапчета или месо на скара.
Dehydrate (Дехидратиране) – предназначено за сушене на плодове, зеленчуци и подправки.

Допълнителни при уреди с две кошници/зони:

SyncCook (Синхронизирано готвене) за едновременна работа на двете кошници/зони.
SyncFinish (Синхронизирано приключване на готвенето) – позволява храната и от двете кошници/зони да е готова по едно и също време.

 

Модели еър фрайъри Instant 

Instant VORTEX AIR FRYER | Еър Фрайъри

Vortex 

Instant Vortex e базов модел с дигитално управление, пуснат за продажба през 2020 год. Оборудван е с голям и информативен дисплей, показващ всички етапи на готвенето. В комплекта на уреда е добавена приставка, която се поставя в кошницата Air Fryer и която е окомплектована със силиконови елементи за стабилна позиция при обръщане на кошницата.

Вместимост: 3.7 и 5.7 литра

Различни храни във Vortex 3.7 и 5.7 литра

Кошница: С приставка за Air Fryer, без прозрачна предна част.

Програми: всички основни програми:

– Air Fry (Пържeне с горещ въздух)
– Roast (Печене)
– Bake (Печене)
– Reheat (Претопляне)

Температурен диапазон на работа: 49 до 205˚С.

Предимства: опции за различна вместимост, надежден базов модел с дигитално управление, правоъгълни кошници с възможност за покупка на резервни при нарушено покритие или стандартно износване в процеса на експлоатация.

Недостатъци: само основни програми, стандартен шум за еър фрайър

Подходящ за: потребители, търсещи базов уред, който да могат да използват дълги години. Уредите от серията се отличават с удобна квадратна кошница, предоставяща голяма площ за обема си. В допълнение, за уредите се предлагат резервни приставки и кошници, а функционално Vortex почти не отстъпват на по-високият клас уреди Instant. Vortex 3.7 л. е предпочитан избор и при пътувания и ваканции, като част от задължителния багаж.


Instant Vortex Slim 5.7L I Еър Фрайър

Vortex Slim

Instant Vortex Slim e модел от 2023 г. с изцяло нова концепция при формата на уреда. Моделът е с издължена, правоъгълна кошница, запазваща възможността за разполагане на голямо количество храна, без това да е за сметка на допълнително място върху кухненския плот. В допълнение, Vortex Slim e сертифициран с Quiet mark, отреждащ му място сред най-тихите еър фрайъри.

Вместимост: 5.7 литра

Различни храни във Vortex Slim 5.7 литра

Кошница: с приставка за Air Fryer, без прозрачна предна част.

Програми: всички основни програми + една допълнителна:

– Air Fry (Пържeне с горещ въздух)
– Roast (Печене)
– Bake (Печене)
– Reheat (Претопляне)
– Grill (Грил)

Температурен диапазон на работа: 49 до 205˚С.

Предимства: тясна и издължена кошница, ниски нива на шум.

Недостатъци: няма програма за дехидратиране (Dehydrate). По-ниска разделителна способност на дисплея, съпоставен с уредите от серия ClearCook.

Подходящ за: потребители с по-малки жилища. Формата на уреда позволява дълбочината на рафтовете да се използва оптимално, без това да е за сметка на обема. Уредите от серията са изключително тихи, съпоставени с други модели еър фрайъри.


Instant VORTEX Plus ClearCook AIR FRYER | Еър Фрайър

Vortex Clear Cook

Към днешна дата*, Instant Vortex Plus Clear Cook e най-продаваният ни еър фрайър. Удобен, бърз, мощен и елегантен – Vortex Plus Clear Cook е с изключително съотношение цена/качество. Уредът не само може да бъде съпоставен с редица значително по-скъпи еър фрайъри, но и ги превъзхожда с лесното си почистване, ниските нива на шум, времето за загряване, ниското отделяне на пара и мазнини при готвене, както и широката основа, позволяваща оползотворяването на голяма част от обема.

Вместимост: 5.7 литра

Различни храни във Vortex ClearCook 5.7 литра

Кошница: С приставка за Air Fryer и прозрачна предна част.

Програми: Всички основни програми и всички допълнителни:

– Air Fry (Пържeне с горещ въздух)
– Roast (Печене)
– Bake (Печене)
– Reheat (Претопляне)
– Grill (Грил)
– Dehydrate (Дехидратиране)

Температурен диапазон на работа: 35 до 205˚С.

Предимства: прозрачна предна част, осветление в отделението за готвене, ниски нива на шум, всички основни и допълнителни програми.

Недостатъци: няма добавен филтър.

Подходящ за: Всяко домакинство, в което готвенето е ежедневие. Vortex Plus ClearCook е съвкупност от всички най-добри концепции на съвременните еър фрайъри – ниски нива на шум (съпоставими с модел Slim), правоъгълна кошница с голяма площ, кошница с приставка за бързо и лесно почистване, както и прозрачна предна част с добавена светлина.


Vortex ClearCook & OdourErase

Instant Vortex Plus ClearCook & OdourErase e стъпка над Instant Vortex Plus Clear Cook и към момента е най-високият клас еър фрайър, произведен от Instant Brands. Към всички възможности, който моделът предоставя, към ОdourЕrase е добавен и уникален по рода си двоен филтър. Той редуцира количеството мазнина, което циркулира в отделението за готвене, с което превръща ОdourЕrase в истински уред за здравословно готвене.

Вместимост: 5.7 литра

Различни храни във Vortex OdourErase

Кошница: с приставка за Air Fryer и прозрачна предна част.

Програми: Всички основни програми и всички допълнителни:

– Air Fry (Пържeне с горещ въздух)
– Roast (Печене)
– Bake (Печене)
– Reheat (Претопляне)
– Grill (Грил)
– Dehydrate (Дехидратиране)

Температурен диапазон на работа: 35 до 205˚С.

Допълнителни екстри: двоен филтър за редуциране на мазнините и част от миризмите в процеса на готвене.

Предимства: двоен филтър и уплътнение за кошницата, прозрачна предна част, осветление в отделението за готвене, най-тихият еър фрайър Instant, всички основни и допълнителни програми.

Недостатъци: необходима е периодична подмяна на филтъра.

Подходящ за: тези от Вас, които търсят висок клас уред. Един от малкото модели в световен мащаб с добавен двоен филтър. Неговата функция е да задържа голяма част от циркулиращите в отделението за готвене мазнини, постигайки основната задача на еър фрайърите – здравословно пържене на храна. В допълнение, двойният филтър, в комбинация с уплътнението на еър фрайър кошницата, редуцират част от миризмите, които се отделят при готвене и премахва възможността за пушене на уреда при приготвяне на мазни меса. При липса на филтриращ елемент, уредът може да работи и без него.


Instant Vortex Plus Dual ClearCook | Еър Фрайър | Instant Brands

Vortex Plus Dual ClearCook

Instant Vortex Plus Dual – модел с две напълно самостоятелни кошници, събирайки в себе си два еър фрайъра в един корпус. Към всяка кошница има самостоятелен нагревателен елемент (1700W) и вентилатор.

Вместимост: обща – 7.6 литра, 2 кошници по 3.8 литра.

Кошници: С приставка за Air Fryer и прозрачна предна част.

Различни храни във Vortex Dual ClearCook 7.6 литра

Програми: Всички основни, всички допълнителни и всички програми за уреди с две кошници/зони:

– Air Fry (Пържeне с горещ въздух)
– Roast (Печене)
– Bake (Печене)
– Reheat (Претопляне)
– Grill (Грил)
– Dehydrate (Дехидратиране)
– SyncCook (Синхронизирано готвене)
– SyncFinish (Синхронизирано приключване на готвенето)

Температурен диапазон на работа: 35 до 205˚С.

Предимства: две напълно самостоятелни кошници. По-малките кошници го правят лесен и бърз за почистване. Прозрачна предна част, осветление в отделението за готвене и сравнително по-тих режим на работа, съпоставен с масовите марки еър фрайъри.

Недостатъци: при поставяне на обемни храни (например по-голяма риба) е необходимо разполовяването им.

Подходящ за: тези от Вас, които търсят възможност за приготвяне на две ястия едновременно (например месо на грил и гарнитура от пържени картофи). Уредите с две кошници са подходящи и за семейства с малки деца, където набързо може да се приготви храна, без да е необходимо почистване на кошница с голям обем след това. Допълнителната кошница увеличава шанса една от двете да е останала чиста, след последното готвене в забързаното ежедневие  


Instant Vortex Plus VersaZone | Еър Фрайър | Instant Pot Bulgaria

Vortex VersaZone

Instant Vortex VersaZone – модел от 2023 г. с една много голяма кошница, в която можете да поставите храната в цялата й площ или на две отделни зони, поставяйки разделител в средата. Към всяка зона на уреда има самостоятелен нагревателен елемент (1700W) и вентилатор.

Вместимост: обща – 8.5 литра, при поставен разделител – 2 зони по 4.2 литра.

Различни храни във Vortex VersaZone 8.5 литра

Кошница: с приставка за Air Fryer, без прозрачна предна част.

Програми: всички основни, всички допълнителни и всички програми за уреди с две кошници/зони:

– Air Fry (Пържeне с горещ въздух)
– Roast (Печене)
– Bake (Печене)
– Reheat (Претопляне)
– Grill (Грил)
– Dehydrate (Дехидратиране)
– SyncCook (Синхронизирано готвене)
– SyncFinish (Синхронизирано приключване на готвенете)

Температурен диапазон на работа: 35 до 205˚С.

Предимства: огромен обем, позволяващ приготвянето на големи количества храна наведнъж. Преграда и възможност за готвене на две зони за два различни вида храна. Сравнително по-тих режим на работа, съпоставен с масовите марки еър фрайъри.

Недостатъци: необходимост от почистване на голяма кошница, независимо от количеството храна, което е приготвено.

Подходящ за: големи домакинства. Модел Vortex Plus VersaZone е един от най-големите еър фрайъри с правоъгълна форма, а когато говорим за еър фрайър, вместимостта има значение. Допълнителната възможност за готвене на зони, позволява готвене на две ястия едновременно, при различни програми, температури, времена и настройки.


Щом четете тази статия, може би ще Ви е интересно да видите още:

Към статия > Защо да изберете Instant Vortex Plus ClearCook & OdourErase пред алтернативи?

Към статия > Един комбиниран уред или два отделни уреда – мултикукър и еър фрайър (air fryer)?

Към статия > Знаете ли, че готвенето в Instant струва 5 пъти по-малко от готвенето в електрическа фурна?

Към статия > Съвети за приготвяне на пържени картофи в Еър фрайър

*Последна редакция: 03.2024


Статиите и снимките, публикувани на този сайт, са обект на авторско право. Копирането и разпространяването им с търговска цел, без изрично писмено съгласие на InstantPot.bg, е забранено.

Вашата количка

Количества: 0 Артикули: 0
Нямате продукти в количка.
0.00 лв. (вкл. ДДС)
0.00 лв.