До 80% по-малко разходи за електроенергия

Generic selectors
Само точни съвпадения
Търси в заглавието
Търси в съдържанието
Post Type Selectors
Продукти
Рецепти
Статии
Страници

Съвети за приготвяне на пържени картофи в Еър фрайър

Съвети за приготвяне на пържени картофи в еър фрайър Instant Vortex

Доскоро свързвахме пържените картофки с бързото хранене – перфектното „сладко изкушение“, за което диетата ни не трябваше да разбира…Освен, ако не станат здравословна част от менюто ни.

Скептиците ще се запитат: “Това възможно ли е изобщо” и отговорът е…”Да”!

Единственото нещо, което прави пържените картофи нездравословни, е количеството мазнина, използвано по време на процеса. Елеминирате ли този елемент от готвенето, получавате вкусни картофки, които няма да Ви хвърлят в тревожни мисли за фигурата и здравето Ви.

Следвайки концепцията за здравословно хранене, преди да Ви предложим вариант как да си приготвите картофки, хрупкави отвън и сочни отвътре, е важно да споменем, че картофът е здравословен зеленчук, който дава на тялото важни хранителни вещества. Те са ненадминат източник на въглехидрати, които тялото преработва в енергия през деня.

Еър фрайърът използва технология на пържене чрез горещ въздух. Картофките са равномерно изложени на интензивна циркулация на горещ въздух, което като краен резултат означава уникално хрупкави картофки с деликатен вкус и страхотен златист цвят.

Фактори за получаване на наистина вкусни картофки

Сорт на картофите

В България рядко можете да видите подобно описание на етикета, но е важно да се има предвид, тъй като някои са подходящи за пържене, други за печене, трети за пюрета. Тези, които са подходящи за пържене, са с ниско съдържание на нишесте или плътна текстура. По този начин си осигурявате хрупкава външна кора и мека, пухкава среда.

Зрялост на картофите

Дали са пресни или са престояли повече от шест-седем месеца. По правило, пресните картофи са с по-ниско съдържание на нишесте.

Количеството, което слагате в кошницата на еър фрайъра

Задължително трябва да се осигури добра възможност за циркулация на въздуха. Не препълвайте кошницата и не струпвайте храната многопластово, за да осигурите равномерно приготвяне на картофите. Оставете достатъчно пространство за въздушния поток около картофите, за да се приготвят равномерно.

Почистване на картофите

Уверете се, че сте почистили картофите, отстранявайки всички петна по повърхността им и в дълбочина, ако е необходимо.

Как ги предпочитате?

За да приготвите по-хрупкави пържени картофи, ги нарежете на тънки резени или филийки с дебелина около 0.6 см. Това ще Ви осигури по-хрупкава външна кора и по-бързо време за готвене. За да приготвите по-пухкави пържени картофки, ги нарежете на по-дебели парчета, с дебелина около 1 см.

Премахване на излишното нишесте

Премахването на нишестето ще спомогне за получаване на хрупкава коричка. Желателно е винаги да почиствате добре картофите под течаща вода. Можете да напълните купа с вода и да поставите нарязаните картофи вътре. Разбъркайте интензивно и изсипете водата. Повторете, докато след разбъркване, водата не остане с бистър, прозрачен цвят.

Подсушаване

Преди приготвяне е добре да подсушите картофите с кърпа или кухненска хартия. Можете да премахнете излишната влага и във Вашия еър фрайър. Това ще помогне за хрупкав резултат, максимално близък до този на пържене във фритюрник.

Намазняване

Намазнете картофите преди приготвяне, като може да отнеме няколко опита, докато уцелите точното количество мазнина, което е по вкуса на семейството Ви. Като ориентир, можете да опитате с 1-2 с.л. мазнина на около 500 гр. картофи. Осолете и/или добавете подправки, след като картофите са готови.

За да Ви улесним във вкусното предизвикателство, наречено идеално изпържени и здравословни картофки в еър фрайър, Ви предлагаме няколко насочващи рецепти:

Пържени картофи вариант 1
Пържени картофи вариант 2
Пържени картофи вариант 3


Щом четете тази статия, може би ще Ви е интересно да видите още:

Към статия > Кой модел еър фрайър Instant да изберете?

Към статия > Защо да изберете Instant Vortex Plus ClearCook & OdourErase пред алтернативи?

Към статия > Един комбиниран уред или два отделни уреда – мултикукър и еър фрайър (air fryer)?

Към статия > Знаете ли, че готвенето в Instant струва 5 пъти по-малко от готвенето в електрическа фурна?


Статиите и снимките, публикувани на този сайт, са обект на авторско право. Копирането и разпространяването им с търговска цел, без изрично писмено съгласие на InstantPot.bg, е забранено.

Вашата количка

Количества: 0 Артикули: 0
Нямате продукти в количка.
0.00 лв. (вкл. ДДС)
0.00 лв.