До 80% по-малко разходи за електроенергия

Generic selectors
Само точни съвпадения
Търси в заглавието
Търси в съдържанието
Post Type Selectors
Продукти
Рецепти
Статии
Страници

Мултифункционални уреди, мултикукъри и какво означава уред “Много в 1”?

Мултифункционални уреди, мултикукъри и какво означава уред “Много в 1” | Instant Pot Bulgaria

В България се предлагат редица мултифункционални уреди (мултикукъри) с много и разнообразни функции, програми и възможности. Тук ще обърнем внимание на основните функции, които различните уреди предлагат, какви са принципите на работа, както и какво означават цифрите в наименованията при уреди от типа „Много в 1”.

От къде идват наименованията на уредите “Много в 1”?

В опита си да съпостави няколко уреда, за да направи своя информиран избор, всеки потребител се сблъсква с различни наименования, специфични за отделните производители, както и с рекламни послания, които са изградени на различни принципи и понякога могат да бъдат объркващи от потребителска гледна точка.

Мултикукърът, в това число и мултифункционалният уред за готвене под налягане, по своята същност е уред, който комбинира в едно няколко различни функции и замества определен брой други отделни уреди. Следователно основният въпрос на първо време е да разберете функциите на колко уреда съответният мултикукър събира в себе си.

Например:

Ако в един уред са събрани функциите на уред за приготвяне на ориз (оризоварка) и уред за поддържане на топла храна, уредът следва да бъде предлаган като уред 2 в 1. Ако към функционалността му се добави възможност за сотиране/пържене, то тогава уредът става алтернатива на котлон с тиган и съответно следва да бъде предлаган като уред 3 в 1. Ето защо уреди, представяни като 20, 30 или повече в 1 не отразяват точно функционалните възможности на мултикукъра.

Какво тогава означава този голям брой “функции” на уредите? Това не са функции, а различни предварително зададени програми (можете да ги срещнете още като интелигентни програми или заготовки на програми), които са без функционална разлика помежду си ако бъдат разделени и разгледани на групи. Например програмите Супа, Варива и Месо използват един и същ тип функция – Готвене под налягане, като разликата в програмите е основно във времето на приготвяне, а в някои случаи – и в използваното налягане (ниско, високо). Съответно можете да получите уред дори с 20 подобни програми, изградени само на базата на една функция.

Какви са наименованията и цифрите при Instant Pot?

Ако вземем за пример уред от серия Мултикукър Duo Evo Plus 10-в-1:

Уредът има 10 различни функции, т.е. замества 10 функционално различни метода или уреда за готвене

– тенджера за готвене под налягане
– обикновена тенджера
– тиган за сотиране
– уред за приготвяне на ориз (оризоварка)
– уред за бавно готвене (слоукукър)
– уред за кисело мляко (йогурт)
– уред за готвене на пара
– уред за су вид
– уред за приготвяне на кейкове и блатове за торти
– уред за поддържане на топла храна

Същевременно уредът има 48 различни програми с предварително зададени настройки за различни типове храни, като в допълнение всяка една от тези програми е с възможност за запомняне на настройки, направени от потребителя.

В този случай, за да е максимално коректно и ясно за потребителите, уредът следва да се презентира и се презентира като мултикукър 10 в 1 с 48 програми за готвене, а не като уред 48 в 1.


Щом четете тази статия, може би ще Ви е интересно да видите още:

Към статия > Съвети за готвене с Instant Pot

Към статия > 25 често срещани грешки при готвене с Instant Pot

Към статия > Защо да изберете Instant Pot херметичен мултикукър пред алтернативи?


Статиите и снимките, публикувани на този сайт, са обект на авторско право. Копирането и разпространяването им с търговска цел, без изрично писмено съгласие на InstantPot.bg, е забранено.

Вашата количка

Количества: 0 Артикули: 0
Нямате продукти в количка.
0.00 лв. (вкл. ДДС)
0.00 лв.