До 80% по-малко разходи за електроенергия

Generic selectors
Само точни съвпадения
Търси в заглавието
Търси в съдържанието
Post Type Selectors
Продукти
Рецепти
Статии
Страници

Почистване на Duo Crisp Ultimate Lid

Защо е важно редовно да почиствате Вашия Ultimate Lid?

Всички херметични мултикукъри, независимо от производителя им, работят на подобен принцип. Течността във вътрешния съд се нагрява, започва да се образува пара и когато парата е достатъчно количество, тя повдига поплавъчен клапан с прикрепена към него силиконова тапичка. При повдигнато положение, този клапан заключва механично уреда и не позволява отварянето на капака, докато уредът е под налягане. Това е една от множеството системи за безопасност, внедрени от изобретателите на съвременните уреди за готвене под налягане – Instant Pot.

С какво Ultimate Lid е различен?

Неръждаемият вътрешен съд Ultimate Lid е по-широк и нисък спрямо останалите модели уреди. Това го прави по-удобен за работа, но приближава предпазната подложка за готвене под налягане (капакът за готвене под налягане) по-близо до храната, което неминуемо води до малко повече зацапване.

Почистване на предпазната подложка за готвене под налягане

Преди предпазната подложка да се почисти, е необходимо от нея да се премахнат сваляемите елементи: клапан за изпускане на пара, анти-блокиращ щит и поплавъчен клапан със силиконова тапа.

Премахване на клапана за изпускане на пара

Премахнете подложката от уреда и я поставете върху кухненски плот, така че халката за захващане да остане надолу, подпряна на плота. В единия край на подложката ще видите фиксиран пластмасов водач, а в другия, серия от елементи, оградени от силиконово уплътнение. Клапанът за изпускане на пара е масивният черен цилиндричен клапан с 3 заоблени отвора от горната му страна. Захванете го с пръсти и го издърпайте нагоре. Той трябва да е премахнат при почистване на подложката за готвене под налягане. Клапанът се почиства под течаща вода, а при обратното му поставяне е нормално да седи леко хлабав.


Премахване на анти-блокиращия щит

Обърнете подложката наобратно с халката за захващане, сочеща нагоре към тавана на помещението. Анти-блокиращият щит е метален, цилиндричен елемент с кръгли перфорирани отвори от горната си страна и елипсовидни, продълговати отвори по периферията си. Той се премахва чрез издърпване нагоре. Върти се сравнително свободно, но няма резба, която да се развива. Анти-блокиращият щит трябва да е премахнат при почистване на подложката за готвене под налягане. Може да се почиства под течаща вода или в съдомиялна машина.

Предпазна подложка на Duo Crisp Ultimate Lid - Анти-блокиращ шит


Премахване на поплавъчен клапан и силиконова тапа

Силиконовата тапа и поплавъчният клапан са захванати заедно. При обръщане на предпазната подложка те се движат свободно. Поставете подложката с халката за захващене, сочеща нагоре. Хванете силиконовата тапа и я издърпайте. Тя ще се откачи от поплавъчния клапан, а той ще изпадне от обратната страна на подложката. Може да поставите длан под клапана и да го задържите при премахване на тапичката. И двата елемента трябва да бъдат премахнати при почистване на подложката за готвене под налягане. Измиват се под течаща вода.
Важно! При обратното им поставяне се уверете, че тапата е от страната на подложката с ръкохватка, сочеща надолу към вътрешния съд при затворен капак, а клапанът е от горната страна. При неправилно поставяне, от уреда ще започне да излиза интензивно количество пара и няма да премине във фаза на готвене.

Поплавъчен клапан при Duo Crisp Ultimate Lid


Почистване на предпазната подложка

В основната си част предпазната подложка е изработена от висококачествена неръждаема стомана. Тя спокойно може да бъде почиствана под течаща вода или в съдомиялна машина, като е важно, преди това, подвижните ѝ елементи да бъдат премахвани, за да може всички пътища, по които минава парата, да са добре почистени. Моля, не премахвайте уплътненията и елементи, които изискват използване на инструмент.

Сваляеми елементи при Duo Crisp Ultimate Lid


Почистване на колектора за конденз

Поради спецификата на модел Ultimate Lid, основният капак е прикрепен към уреда. Така, при отваряне, кондензът и влагата, които се стичат от предпазната подложка, се отвеждат към задната част на уреда и в колектора за конденз. Не забравяйте да го почиствате редовно, като просто го издърпате от мястото му и го измиете под течаща вода.

Колектор за конденз при Duo Crisp Ultimate Lid


Почистване на основния капак

При премахната предпазна подложка за готвене под налягане, пред Вас се откриват вентилаторът и нагревателят на основния капак. Не забравяйте редовно да забърсвате с влажна кърпа пръски от приготвената храна. Ако отлагате почистването, мазнината започва да се запечатва от температурата и да се наслоява по елементите.
Обърнете специално внимание на отвора, който се намира под нагревателя и реотана. Това е основният път на излизащата от уреда пара и при готвене на определени храни е възможно да се появят замърсявания, които е необходимо да почиствате редовно с навлажнена кърпа.

Запичащ капак при Duo Crisp Ultimate Lid


Периодично провеждане на воден тест с настройка за бързо освобождаване на налягането също спомага за поддържане на уреда, като при изпускане на налягането, водната пара преминава през всички пътища, през които може да попаднат и замърсявания, и спомага за размекването и отстраняването им.

Приготвянето на някои видове храни (като например мляко с ориз) изискват готвене на ниско налягане, с което уредът не разполага. При такъв тип ястия е важно да почиствате мултикукъра преди и след използването му.

Неглижиране на почистването може до доведе до редица затруднения при работата с уреда, като: невъзможност за отваряне на капака, проблеми, свързани с бързото освобождаване на пара или изпускане на интензивно количество пара, докато уредът е в режим на готвене, и други.

Във формата по-долу сме събрали често срещани казуси, които се срещат при употребата на уредите и при липса на правилна поддръжка, както и начини за лесно и бързо отстраняване на неизправности в домашни условия.

Вашата количка

Количества: 0 Артикули: 0
Нямате продукти в количка.
0.00 лв. (вкл. ДДС)
0.00 лв.