Изберете страница

Откъде е най-добре да купя моя Instant Pot?

В момента за България Instant Pot се продава само на нашия уебсайт. Моля отбележете, че продукти закупени от други държави след 01.08.2020 год. не могат да се сервизират гаранционно от нас.

Каква е гаранцията на моя Instant Pot?

Гаранционното ни обслужване е за период до две години от датата на покупка. Пълна информация за гаранционните ни условия и покритие, можете да намерите в секция Гаранция и сервиз.

Какво трябва да знаем за неръждаемия вътрешен съд? Безопасен ли е за почистване в съдомиялна машина?

Вътрешният съд на Instant Pot е безопасен за миене в съдомиялната машина и е направен от неръждаема стомана AISI 304 (подходяща за хранително вкусовата промишленост), отговарящ на американските стандарти FDA. Капакът на Instant Pot също е изработен от неръждаема стомана AISI 304.

Ако някой Ви предложи вътрешен съд от неръждаема стомана AISI 304 на по-ниска от цената на Instant Pot, трябва да поискате сертификат или доказателство за използвания тип стомана. Има и много многофункционални уреди за готвене под налягане, които използват стомана AISI 202, нова по-евтина неръждаема стомана, която е по-малко устойчива на корозия и ръжда.

Нашите вътрешни съдове са проектирани да издържат толкова дълго, колкото всички други най-висококачествени съдове за готвене и прибори за хранене от неръждаема стомана.

Как е изработен вътрешният съд на Instant Pot?

Заготовката за вътрешния съд на Instant Pot започва от лист неръждаема стомана AISI 304. След това на дъното се добавя алуминиев диск и допълнителен слой неръждаема стомана. Алуминиевият диск не е изложен на храна. Процесът на спояване оставя някои следи от запояване от вътрешната страна на съда за готвене. Тези следи се обработват, за да се създаде силно полирана вътрешна повърхност. Това прави съда по-устойчив на загаряния и по-лесен за почистване. След това съдът за готвене се покрива с минерално масло за по-добро представяне.

На повърхността на съда за готвене няма метално покритие.

Както е посочено в приложеното към всеки уред Ръководство за употреба, вътрешния съд и вътрешността на капака трябва да почистят добре с топла сапунена вода преди първата употреба.

Какви са размерите на моя Instant Pot?

Всички характеристики на продуктите можете да намерите като посетите секция Продукти.

При какви температурни режими работи моят Instant Pot?

Всички характеристики, от които евентуално можете да се нуждаете, ще намерите в Пълното ръководство за употреба. 

Мога ли да консервирам с Instant Pot?

Има два вида консервиране: консервиране с вряща вода при 100°C (за кисели плодове, домати, кисели краставички и други кисели продукти) и консервиране под налягане при 115 – 121°C (за алкални зеленчуци, месо и птици).

Instant Pot може да се използва за консервиране с вряща вода. Въпреки това Instant Pot не е тестван за безопасност при консервиране под налягане. Поради факта, че програмите от серията Instant Pot IP-DUO се регулират от сензор за налягане вместо термометър, надморската височина, на която се намирате, може да повлияе на действителната температура на готвене. Засега не бихме препоръчали да използвате Instant Pot за целите на консервиране под налягане.

Защо Instant Pot запазва формата на храната толкова добре?

Това се дължи на начина, по който се извършва моменталното готвене под налягане. Щом се достигне налягането на готвене във вътрешния съд, интелигентните програми за готвене на Instant Pot намаляват температурата на нагряване и започват единствено поддържане на подходящи параметри. Във вътрешният съд температурата се колебае около точката на кипене на водата под налягане от около 75 kPa (0.75 bar), при 115°C – 118°C. Следователно няма насилствено кипене, което да раздробява отделните компоненти на ястието, въпреки че те са напълно готови. Това е една от причините, поради които ястията, приготвени в Instant Pot, запазват перфектните форми на всяко парче.

В случай, че желаете храната да има по-кремообразна консистенция,  тъй като тя е напълно приготвена, това лесно може да се постигне чрез разбъркване, намачкване или пасиране.

Как работят интелигентните програми за готвене? Как се контролират налягането и температурата?

За подробна информация относно Интелигентните програми за готвене, моля посетете секция Интелигентни програми за готвене.

Колко дълго Instant Pot може да поддържа храната топла?

След готвене, Instant Pot автоматично стартира функцията за поддържане на ястието топло, с продължителност до 10 часа.

Как работи функцията за „Бавно готвене“ (Slow Cook)?

Функцията „Бавно готвене“ (Slow Cook) работи чрез усъвършенстван контрол на температурата, като можете да изберете „Less“, „Normal“ и „More“ с бутона „Настройка“ (Adjust). Те съответстват на ниските, средните и високите степени при уредите за бавно готвене (Slow Cookers), но се регулират внимателно от вградения микропроцесор. Работната температура е 88-99°C и може да се настрои да се готви от 1 до 10 часа. По време на бавно готвене трябва да поставите ръкохватката за освобождаване на пара в положение „Изпускане“ (Venting).

Как Instant Pot контролира налягането без да изпуска пара?

Instant Pot е оборудван със сензор за налягане под нагревателя. Когато се достигне работното налягане, нагряването спира. Когато налягането е по-ниско от желаното, нагревателят се рестартира. Това поддържа налягането в определен диапазон. Това налягане не е достатъчно силно, за да повдигне регулиращия клапан за освобождаване на налягането. В следствие на това, по време на готвене не излиза пара.

Къде се произвежда Instant Pot?

Instant Pot е проектиран в Канада, специално за потребителите в Северна Америка и Европа. Произвежда се в Китай от най-големия производител на електрически съдове под налягане, произвел и продал над 30 милиона уреди за домакинска употреба по целия свят.

Може ли Instant Pot да работи със захранване от 220V?

Моделите на Instant Pot, продавани от Instant Pot Bulgaria, са със захранване 220V.

Какви са мерните единици в моя Instant Pot?

Всички мерни единици са съобразени с българския пазар.