До 80% по-малко разходи за електроенергия

Generic selectors
Само точни съвпадения
Търси в заглавието
Търси в съдържанието
Post Type Selectors
Продукти
Рецепти
Статии
Страници

Как да минимизирате залепването на храна във вътрешния съд от неръждаема стомана?

Как да минимизирате залепването на храна във вътрешния съд от неръждаема стомана Instant Pot

Почти всички професионални готвачи работят само със съдове от висококачествена неръждаема стомана. Това е свързано както със здравината, така и с равномерното разпределяне на топлината по неръждаемата стомана. При правилна употреба по неръждаемите купи не залепва храна, безопасни са за употреба и са изключително лесни за почистване.

С няколко прости техники можете да минимизирате залепването на храна във вътрешния съд от неръждаема стомана на Вашия Instant Pot и да направите готвенето още по-приятно, без да се притеснявате от последващото почистване на съда.

Не бързайте, когато запечатвате месо

Преди готвене под налягане може да запечатете месото, за да запазите естествените му сокове. Не бързайте да го разбърквате и обръщате. Месото само се отделя от неръждаемата повърхност, когато е готово да бъде обърнато.

Измивайте предварително нишестени храни

Ако поставите ориз в купичка, добавите вода и го разбъркате, цветът на водата се променя и става бял. Това е нишестето, което се отделя от храната. Изсипете оцветената вода, добавете нова и отново разбъркайте. Когато водата е значително по-бистра, оризът е с минимално количество нишесте и няма опасност от сериозно залепване. Същото се отнася за картофи и други нишестени храни.

Поставяйте доматените и други плътни сосове най-отгоре

Доматените сосове и сосовете на доматена основа, поради своята плътност, често могат да доведат до загаряне на дъното и изписване на грешка за прегряване (Ovht / Burn) или да попречат на уреда да достигне налягане. Такъв е случаят и с готовите и други плътни сосове.

Това можете да избегнете като добавите доматения или друг плътен сос върху останалите съставки (например паста/спагети), без да разбърквате преди готвене под налягане. След като храната е готова, можете да разбъркате съставките.

Ако ястието, обаче, не позволява сосът да бъде добавен най-отгоре и без разбъркване, то добавете съставки, които отделят течност, докато се готвят, напр. зеленчуци като тиквички или гъби. Течността, която отделят, помага да се създаде необходимата пара. Също така при готвене с подобни сосове можете да използвате настройката за готвене на ниско налягане и да увеличете времето за готвене, което ще намали възможността сосът да загори.

Не се опитвайте да сгъстявате ястието преди готвене под налягане

Тъй като по време на процеса на готвене под налягане не се губи много течност, може да се наложи да добавите сгъстител (напр. царевично нишесте или брашно, разбъркано с вода) към сосовете след приключване на готвенето на ястието. Не добавяйте сгъстител докато готвите под налягане, тъй като може да се утаи на дъното и да загори или да предизвика разпръскване на съдържание през клапана за изпускане на пара. Препоръчваме след приключване на готвенето да извадите част от течността, в която да размиете добре сгъстителя и да я върнете в съда, като при необходимост от допълнително готвене да използвате за кратко програма Saute.

Не добавяйте млечни продукти преди готвене под налягане

Внимавайте, когато готвите с млечни продукти и сирене – млякото може да загори или да се пресече поради бързото повишаване на температурата под налягане, а сиренето да стане кашесто и воднисто. Когато искате да приготвите кремообразно ястие, добавете млечни продукти като мляко, сметана и меко сирене след процеса на готвене под налягане и разбъркайте, като при необходимост от допълнително сгъстяване използвайте за кратко програма Saute.

Деглазирайте

Винаги след сотиране и запържване на месо или зеленчуци и преди последващо готвене под налягане деглазирайте дъното на вътрешния съд. Добавете в съда малко количество течност (обикновено се използва кисела течност като вино, балсамов оцет, лимонов сок, но можете да използвате и бульон, вода и др.) и с помощта на дървена лъжица разбъркайте и отлепете загорелите или карамелизирани парченца от дъното на съда. Това не само ще отстрани евентуални залепнали по време на сотирането частици храна, като ще предотврати последващото им загаряне при готвене, но и ще направи ястието Ви по-вкусно. Деглазирането се ползва и за направата на различни сосове.


Щом четете тази статия, може би ще Ви е интересно да видите още:

Към статия > Съвети за готвене с Instant Pot

Към статия > 25 често срещани грешки при готвене с Instant Pot

Към статия > Неръждаем или керамичен вътрешен съд за мултикукър? Как да изберете?


Статиите и снимките, публикувани на този сайт, са обект на авторско право. Копирането и разпространяването им с търговска цел, без изрично писмено съгласие на InstantPot.bg, е забранено.

Вашата количка

Количества: 3 Артикули: 3