До 80% по-малко разходи за електроенергия

Generic selectors
Само точни съвпадения
Търси в заглавието
Търси в съдържанието
Post Type Selectors
Продукти
Рецепти
Статии
Страници

25 често срещани грешки при готвене с Instant Pot

25 често срещани грешки при готвене с Instant Pot

Кои са онези 25 грешки при готвене с Instant Pot, които потребителите най-често допускат?

В последните години мултикукърите се превърнаха в неизменна част от почти всяко съвременно домакинство. Въпреки това първата среща с тях, колкото и интригуваща, може да бъде и малко объркваща, поне в началото. Това е напълно нормално ツ

Потапяте се в един изцяло нов кулинарен свят, различен от традиционното готвене по много параметри, и да сe научите да използвате новата си придобивка правилно и с удоволствие, отнема известно време и търпение. Но колкото повече научавате за готвенето под налягане и за готвенето с горещ въздух, толкова повече ще разбирате как работи Вашият Instant Pot, и колкото повече практикувате, толкова по-лесно и приятно ще става.

За да спестим малко стрес и първоначални несполуки, събрахме 25 от най-често срещаните грешки при готвене с Instant Pot… както и съвети за това как да ги избегнете. Така ще сте по-добре информирани и ще знаете, че сте на прав път.

 

Грешки при готвене с Instant Pot » При готвене под налягане

01. Импровизиране, без познания за принципа на работа на уреда

Не всички мултикукъри и уреди под налягане са еднакви. Инструкциите за употреба са Ваш приятел. Знаем, че понякога четенето на инструкции може да бъде досадно, но нашите са максимално синтезирани… и с картинки ツ Те ще Ви осигурят нужната информация, за да готвите уверено с Вашия Instant Pot – прочетете ги от корица до корица!

02. Поставяне на уреда върху котлони или готварската печка, които работят

Разбира се, инциденти се случват, но някои инциденти са напълно предотвратими! Този тип уреди под налягане, включително и уредите Instant Pot, са предназначени само за работа върху плот. За да предотвратите повреда на Вашия уред, винаги го поставяйте далеч от външни източници на топлина, като например фурни, котлони и газови печки. Разбира се някои печки могат да се изключат от контакта или имат опция за “заключване“, така че да няма опасност от случайно включване на котлони, но винаги е необходимо да подхождате внимателно.

03. Недобре поставен захранващ кабел

Случвало ли се е Вашият дисплей да угасне? Възможно е да имате отхлабена връзка! Проверете дали захранващият кабел на Instant Pot е поставен и притиснат плътно в основния корпус. Ако не е, откачете захранващия кабел от гнездото на основния корпус и след това го поставете отново, като се уверите, че връзката е плътна.

04. Поставяне на херметичния капак без уплътнение

Силиконовият уплътнителен пръстен има много ключова роля при готвенето под налягане. Липсващ уплътнителен пръстен ще доведе до отделянето на много влага в кухнята Ви, дим от всички страни на капака, загоряла храна и пр. Ето защо е важно да се уверите, че е уплътнението е поставено на мястото си и е плътно прилегнало в улея преди готвене.

05. Неправилно разбиране или подценяване на времената за готвене…  и очакване на “незабавни” резултати

Instant [в букв. превод “Незабавен, Моментален, Непосредствен”]

Пиле за 8 минути! Боб за 30 минути! Да, но това не е напълно точно. Въпреки че готвенето под налягане е изключително бърз начин да получите вкусна, богата на хранителни вещества храна директно от Вашия хладилник (или фризер) до Вашата маса, то трябва да имате предвид, че Instant Pot трябва да премине през 3 фази: предварително загряване и вдигане на налягането, цикъл на готвене и освобождаване на налягането. Много често в рецептите като време се упоменава само времето, необходимо за цикъла на готвене, но не и времето за първа и трета фаза, необходимо на уреда да достигне работна температура и налягане или времето за изпускане на налягането. В най-добрия случай и според количеството и типа храна, първа и трета фаза биха добавили още около 10 мин. към времето за готвене.

Предварително загряване и вдигане на налягане: Уредът започва да превръща течността в пара, което повишава налягането. След като се натрупа достатъчно налягане, поплавъчният клапан ще изскочи сам и уредът вече ще бъде “под налягане”.

Готвене: В рамките на около 1-2 минути (макс. до около 5 минути) след като поплавъчният клапан е изскочил, уредът ще издаде еднократен звуков сигнал и ще започне да отброява зададеното от Вас време за готвене. Времето, докато това се случи, зависи от типа и количеството съставки. Това време е необходимо за достигане на необходимото работно налягане за съответната програма, настройка, количество храна и пр.

Освобождаване на налягането и Keep Warm (Поддържане на топла храна): Уредът трябва да отдели пара, за да освободи налягането след готвене. Освобождаването на налягането може да бъде естествено (10-40 мин. и повече) или бързо (1-2 минути). При моделите с QuickCool™ времето за естествено освобождаване на налягането може да се съкрати с до 70%.

Забележка: Функцията Keep Warm (Поддържане на топла храна) не влияе на времето за естествено освобождаване на налягането.

Най-голямата разлика между традиционното готвене и готвенето с Instant Pot е, че Instant Pot не се нуждае от Вашето постоянно внимание докато готви, така че наистина имате пълноценно спестено време. Време, което да прекарате със семейството и децата, време за почивка, малко спорт или за хубава книга.

06. Избор на грешни разфасовки за готвене под налягане

Уредите под налягане работят при температури, по-високи от тези на кипене, като бързо разграждат жилавите мускулни влакна и мазнини на месото. За да получите сочно и нежно месо, е важно да изберете правилните разфасовки (типове месо). Тъй като силата на Instant Pot е в по-жилестите меса, то за готвене под налягане избирайте меса като джолан, вратни пържоли, бут, фланк стек (говеждо месо от коремната част) и пр. Ако обаче искате да приготвите T-bone стек или пилешки филенца, запазете тези нежни и бързо готвещи се меса за програма Saute (Сотиране).

07. Добавяне на твърде много или твърде малко течност

Добавяне на твърде много течност

Тъй като при готвенето под налягане има минимално изпаряване, добавянето на твърде много течност може да превърне ястието Ви от изискано във воднисто и дори в супа. Препоръчваме да следвате точно указанията на съответната рецепта, предназначена за Instant Pot, относно количеството течност. Като общо правило, използването на минималното необходимо количество течност е най-добрият начин да получите наистина ароматно и с правилната текстура ястие. И не забравяйте, че повечето зеленчуци, плодове и меса отделят течност при готвене.

Добавяне на твърде малко течност, никаква течност или твърде гъста течност

Като общо правило уверете се, че винаги имате поне 250 мл вода или бульон, когато готвите под налягане (за уреди с капацитет над 5.7 л. това количество следва да е по-голямо). Ако не сте добавили достатъчно течност за готвене или течността е твърде гъста, Instant Pot няма да може да генерира достатъчно пара, за да достигне налягане. Течностите при готвене под налягане трябва да бъдат на водна основа – като бульон или сок например.

08. Пресготвяне

Уредите под налягане готвят бързо, така че ако не сте свикнали с този тип готвене, е много лесно да прекалите и да пресготвите храната. За да не получите гореща каша като краен кулинарен резултат, следвайте инструкциите за готвене на Вашата рецепта за Instant Pot или използвайте нашите полезни таблици с време за готвене, за да определите времето за готвене на база основната съставка на Вашето ястие.

09. Грешен метод за освобождаване на налягането – QR или NR?

Използването на правилния метод за освобождаване на налягането може да има също толкова голямо значение за крайния резултат, колкото и самото готвене. В идеалния случай можете да следвате инструкциите за изпускане на налягането, посочени във Вашата рецепта за Instant Pot, но тъй като не всички рецепти, които можете да намерите, съдържат цялата необходима информация или са с идентична структура, вижте нашите съвети относно методите за освобождаване на пара.

10. Добавяне на сгъстители твърде рано

Повечето рецепти за супи, сосове и яхнии включват използването на сгъстители като брашно или царевично нишесте. Тъй като сгъстителите потъват на дъното на вътрешния съд, те могат лесно да загорят или да предизвикат разпръскване на съдържание през клапана за изпускане на пара, когато освобождавате налягането. За да избегнете това, добавяйте сгъстители (размити в течност или част от течността на ястието) след готвене под налягане. Ако е необходимо, можете да включите за кратко и програма Saute (Сотиране), за да може ястието да покъкри и допълнителните съставки ще се сготвят бързо.

11. Пропускане на деглазирането

Много рецепти започват със сотиране на зеленчуци и месо, като при този процес е възможно част от съставките да полепнат по дъното. Ако не деглазирате дъното преди готвене под налягане, тези полепнали и карамелизирани парченца могат да загорят, а уредът да изпише грешка за прегряване (Ovht / Burn). Ето защо винаги след сотиране и преди готвене под налягане деглазирайте дъното на вътрешния съд, като добавите малко течност (вода, бульон, вино, лимонов сок и др.) и с помощта на дървена лъжица, разбъркайте и отстранете загорелите или карамелизирани парченца. Така те се отделят лесно, а и придават допълнителен аромат към ястието Ви.

Избягвайте да използвате брашно или сгъстители преди готвене под налягане (точка 10).

12. Ръкохватка в позиция Vent/Venting при готвене под налягане (за модел Duo)

Ако забравите да завъртите ръкохватката в позиция Seal/Sealing при готвене под налягане за модел Duo например, уредът няма да може да вдигне налягане. След като уредът загрее достатъчно парата ще започне да се освобождава от механизма, ще се появи шум от освобождаващата се пара, възможно е да се появят и пръски, както и да се изпари цялата течност от вътрешния съд.

Instant Pot предлага и модели, които автоматично преминават в позиция Seal/Sealing на капака, при неговото затваряне. Повече информация можете да намерите в книжките с инструкции за употреба на Вашия модел.

13. Използване на бърза програма RICE (ОРИЗ) за готвене на всички видове ориз (за модели Duo, Duo Nova, Duo Plus и Pro)

Възможно е с тази програма да не постигнете задоволителни резултати с всички видове ориз. Различните видове ориз изискват различни съотношения вода/ориз и време за готвене. За най-добри резултати използвайте програма Presure Cook (Готвене под налягане) с ръчна настройка на времето на готвене и налягането, съобразени с типа ориз. Информация за време на готвене на различните типове ориз можете да намерите в нашите полезни таблици с време за готвене.

Използвайте готовата програма Rice (Ориз) при готвене на среднозърнест и дългозърнест бял ориз.

14. Добавяне на т.нар. НЕ-продукти при готвене под налягане

Има определени продукти, с които трябва да внимавате, когато готвите под налягане. Например:

Не трябва да добавяте царевично нишесте, картофено нишесте или други подобни брашна или сгъстители при готвене под налягане. Решение: Разтворете сгъстителя в малко течност. След като приключите с готвенето под налягане, отворете капака на Вашия Instant Pot и го оставете настрана. Натиснете бутона на програма Saute (Сотиране) и когато течността започне да къкри, добавете размития във вода сгъстител и разбъркайте. Сосът ще се сгъсти много бързо.

Не трябва да добавяте гъсти сосове, готови сосове и сосове на доматена основа, когато няма друга добавена течност. Доматените сосове и сосовете на доматена основа, поради своята плътност, често могат да доведат до загаряне на дъното и изписване на грешка за прегряване (Ovht / Burn) или да попречат на уреда да достигне налягане. Такъв е случаят и с готовите и други плътни сосове. Решение: Ако ястието Ви позволява, можете да добавите тези сосове най-отгоре, но без да разбърквате, например при готвене на спагети и паста. След като храната е готова, можете да разбъркате съставките. Ако ястието, обаче, не позволява сосът да бъде добавен най-отгоре и без разбъркване, то добавете съставки, които отделят течност, докато се готвят, напр. зеленчуци като тиквички или гъби. Течността, която отделят, помага да се създаде необходимата пара. Също така при гответе с подобни сосове можете да използвате настройката за готвене на ниско налягане и да увеличете времето за готвене, което ще намали възможността сосът да загори.

15. Започване с трудна рецепта

Това е една от най-често срещаните грешки при готвене с Instant Pot. Нищо няма да убие желанието Ви за готвене с мултукукър под налягане така, както първият неуспешен опит. Наистина готвенето с подобен тип мултикукъри е различно от конвенционалното готвене и е необходимо да се пренастроите. Започнете с няколко лесни и базови рецепти, за да опознаете уреда и техниките, както и да привикнете с времето за готвене. Така не само ще получите вкусни и бързи резултати, но и ще добиете увереност.

Забележка: Винаги прочитайте рецептите изцяло, планирайте добре стъпките и проверявайте внимателно дали сте добавили всички необходими продукти, преди да пристъпите към готвенето под налягане. Веднъж след като уредът е вдигнал налягане, ще отнеме време докато освободите парата – около 1-2 минути, за да отворите капака и да добавите пропуснатото. Това допълнително време може да се отрази на рецептата, а ако не коригирате останалото време за готвене до края – ястието Ви може да стане пресготвено.

 

Грешки при готвене с Instant Pot » При готвене с капака Air Fryer

01. Недостатъчно пространство за циркулация на въздух около храната

Готвенето с Air Fryer се различава от готвенето във фурна и не изисква наличието на няколко топлинни източника. Въздухът се завихря по специфичен начин в уреда, за което е необходимо е да се осигури неговата циркулация около храната, включително и под нея. На практика храната се приготвя посредством конвекция на топъл въздух в комбинация с директно лъчение от нагревателя в запичащия капак.

За да получите равномерно приготвена храна, следва да осигурите нормалната циркулация на въздух. Това може да стане като използвате включената в комплекта кошница за готвене с горещ въздух или допълнителен съд с подходящ размер (метод съд-в-съд), в комбинация с решетката за готвене на пара, за да го отделите от дъното на вътрешния съд.

За равномерно запичане, печивото не трябва да се поставя директно на дъното на вътрешния съд, а в допълнителен съд, като се осигури достатъчно отстояние от стените на вътрешния съд за циркулация на въздух. Ако не желаете лек загар от горната страна на печивото (в резултат от директното лъчение отгоре), покрийте го с фолио за печене както във фурна, като така то ще бъде приготвено най-равномерно.

02. Препълване на съда, плътно или неравномерно струпване на продукти при пържене

В случай че храната е неравномерно приготвена, готви се по-дълго от очакваното, не е изцяло или еднакво хрупкава, намалете количеството на продуктите, които поставяте в кошницата. Старайте се да не струпвате многопластово храна. Не притискайте нарязаните продукти много плътно един в друг и ги разпределяйте равномерно, като осигурите достатъчно пространство, за циркулацията на въздух.

03. Незагряване на уреда предварително преди готвене с горещ въздух

Ако не загрявате уреда предварително преди готвене с горещ въздух, това може да доведе до по-лесно залепване и загаряне на продукти, до по-дълго време на готвене, до попиване на мазнината и по-мазна храна, без много хрупкава коричка. Мислете за Вашия Air Fryer като за обикновен тиган – винаги загрявате тигана преди пържене, за да получите добри резултати. Загрейте уреда за няколко минути на избрана програма преди да готвите.

04. Добавяне на твърде малко мазнина при пържене с горещ въздух

Винаги следвайте указанията в съответната рецепта. Ако добавите твърде малко мазнина, няма да получите желания загар и хрупкавост, а и храната най-вероятно ще залепне. Това ще направи и почистването  на уреда и аксесоарите значително по-трудно. Пърженето с уреди тип Air Fryer изисква малки количества мазнина, но все пак никога не забравяйте да добавите такава.

05. Добавяне на твърде много мазнина при пържене и готвене с горещ въздух

Ако добавите твърде много мазнина продуктите могат да станат мазни и меки. Винаги внимавайте при готвене на храни с високо съдържание на мазнини като бекон, наденички и т.н.

06. Използване на грешна мазнина при пържене на високи температури

Използвайте мазнини с по-висока точка на димене, особено когато работите с температури над 200 градуса. Така например обикновеното краве масло има много ниска точка на димене и загаря много по-лесно. Сред маслата с висока точка на димене са тези от гроздови семена, рапично, слънчогледово, царевично, гхи (топено масло), масло от авокадо, някои видове зехтин.

07. Неподсушаване на продуктите и неизмиване на определени продукти преди пържене

Поставянето на неподсушени продукти може да доведе до тяхното залепване или до не толкова хрупкави резултати. Влагата пречи и на полепването на мазнината по продуктите. Ако при пърженето на продукти с по-високо съдържание на нишесте (например картофи) забележите залепване, препоръчваме да измиете и подсушите добре следващата партида преди пържене.

08. Ненавременно почистване на кошницата

За да отстраните максимално лесно появили се загаряния и залепвания, не оставяйте кошницата за готвене с горещ въздух да престоява и остатъците от храна да изстинат. Това ще доведе до залепване на храната, а за разлика от тиганите, кошницата има множество отвори и почистването ще създаде затруднения. Почиствайте я непосредствено след употреба, като я оставите да се охлади леко след готвене, след което я изплакнете или накиснете в гореща вода с препарат за съдове. Не излагайте горещата кошница на студена вода, тъй като рязката смяна на температурата ще понижи качествата й.

09. Готвене без хартия за печене

Както и при другите съдове, така и при кошницата с керамично покритие може да се появи залепване по много и различни причини. В случай че определени продукти винаги залепват, независимо дали променяте техниката на готвене, типа мазнина, сорта на продукта и пр., препоръчваме да използвате хартия за печене на дъното на съда, за по-лесно почистване. На пазара се предлагат редица перфорирани хартии за готвене с Air Fryer, като можете да използвате и обикновена хартия за печене. Няколко разреза или перфорирането й, ще спомогнат за лесната циркулация на въздуха.

10. Използване на неподходящи прибори при работа със съдовете с керамично покритие

Винаги използвайте дървени, силиконови, полимерни и други подходящи прибори, когато работите със съдове с керамично покритие. Металните прибори могат лесно да наранят покритието.


Щом четете тази статия, може би ще Ви е интересно да видите още:

Към статия > Съвети за готвене с Instant Pot

Към статия > Защо да изберете Instant Pot херметичен мултикукър пред алтернативи?

Към статия > Неръждаем или керамичен вътрешен съд за мултикукър? Как да изберете?


Статиите и снимките, публикувани на този сайт, са обект на авторско право. Копирането и разпространяването им с търговска цел, без изрично писмено съгласие на InstantPot.bg, е забранено.

Вашата количка

Количества: 0 Артикули: 0
Нямате продукти в количка.
0.00 лв. (вкл. ДДС)
0.00 лв.