Generic selectors
Само точни съвпадения
Търси в заглавието
Търси в съдържанието
Post Type Selectors
Продукти
Рецепти
Статии
Страници

Съвети за готвене с Instant Pot

Статия I Съвети за готвене с Instant Pot

Общи съвети и добри практики

Първото нещо, което трябва да направите с Instant Pot, е да прочетете ръководството с инструкции за употреба и да проведете водния тест.

Върху дисплея на Вашия нов Instant Pot може има синя или почти невидима прозрачна лепенка (според модела, при някои модели), която можете да премахнете като я отлепите. Лепенката предпазва Вашия дисплей при транспортиране.

Много от моделите на Instant Pot имат интелигентни програми, с готови предварителни настройки. Тези програми са удобни и бързи, но дори и Вашият уред да няма интелигентни програми, в 99% от случаите можете да използвате ръчни настройки на програма Pressure Cook (Готвене под налягане), за да постигнете желаните резултати.

Тайната е в правилните аксесоари – готвенето е още по-приятно, лесно и разнообразно, когато разполагате с практични аксесоари за Вашия Instant Pot. Винаги използвайте качествени аксесоари, когато готвите под налягане и при високи температури. За аксесоари и резервни части можете да посетите онлайн магазина на Instant Pot – instantpot.bg

Не използвайте полимерни съдове когато готвите под налягане или при високи температури по метода съд-в-съд.

Преди да започнете с готвенето, уверете се, че вътрешният съд е поставен в уреда. Ако сте добавили вода или сте почиствали вътрешния съд, уверете се, че външната част на вътрешния съд е суха, преди да го поставите в уреда.

Винаги се уверявайте, че клапанът/ръкохватката за изпускане на пара, тръбата за изпускане на пара, анти-блокиращият щит, поплавъчният клапан и нагревателят са чисти, без частици храна и остатъци преди готвене.

Не докосвайте горещите повърхности на капака по време на или след готвене.

Дръжките на основния корпус са също и поставки за капака за готвене под налягане. Капакът е проектиран с уши, които пасват идеално в дясната и лявата дръжка на уреда. Когато използвате тези поставки, никога не се опитвайте да затворите капака директно, без да сте го извадили от дръжките, тъй като това може да доведе до счупване.

Можете да почиствате капака за готвене под налягане като измивате на ръка или на горния ред в съдомиялната машина. Премахвайте всички подвижни части от него преди почистване.

След почистване, съхранявайте капака обърнат с дръжката надолу върху Вашия Instant Pot, вместо в стандартна позиция и затворен. Така ще позволите на уплътнението да се проветрява, докато не се използва и ще намалите остатъчните миризми.

За да избегнете прехвърляне на аромати от едно ястие на друго, използвайте 2 уплътнения за капака за готвене под налягане – едното за сладки и млечни ястия, а другото за солени и пикантни храни. Неслучайно допълнителното уплътнение, включено стандартно в комплекта на някои от моделите, както и комплекта уплътнения, които можете да закупите допълнително като консуматив, са цветни, за да можете да ги различавате по-лесно.

Уплътненията се разтягат и деформират с течение на времето. Сменяйте силиконовия уплътнителен пръстен на всеки 12-18 месеца или когато забележите деформация или повреда.

Осигурете достатъчно пространство на уреда, когато работи. Не освобождавайте пара директно под кухненските шкафове, тъй като това може да повреди тяхната повърхност с времето. Съветваме Ви да позиционирате уреда така, че при освобождаване на налягането, парата да се поема от абсорбатор.

Понякога може да се появи фин и почти невидим слой по вътрешния съд (преди всичко при използване на брашно или нишестени съставки). Почистете като накиснете съда в бял оцет за няколко часа.

Всяка рецепта може да се различава в зависимост от автора. Преди да започнете да готвите, прочетете цялата рецепта, за да се уверите, че са описани всички необходими съставки, кога трябва да ги добавите, коя програма и кое ниво на налягане трябва да използвате, какво е времето за готвене и какъв е методът за освобождаване на налягането.

Имайте предвид, че повечето рецепти за готвене в Instant Pot, които ще намерите, са разработени на база уред с вместимост 5.7 литра.

Общи кулинарни съвети за готвене с Instant Pot

Instant Pot позволява да настроите отложен старт за готвене. Не препоръчваме да използвате тази функция при готвенето на месо, особено за по-дълго време от 30 мин, тъй като това може да доведе до развитието на бактерии. Тази функция, обаче, е изключително удобна, когато готвите варива, като можете да използвате отложения старт за тяхното предварително накисване.

Можете да използвате Вашия Instant Pot за втасване на тесто, като това ще Ви отнеме половината от стандартното време.

Има рецепти, които оказват време за готвене от 0 (нула) минути при високо или ниско налягане. Ето защо и как да го направите.

Оставете месото да си почине 5-20 минути (в зависимост от размера на разфасовката) след готвене, за да бъде сочно.

Деглазирайте… Много рецепти започват със сотиране на зеленчуци и месо, като при този процес е възможно част от съставките да полепнат по дъното. Ако не деглазирате дъното преди готвене под налягане, тези полепнали и карамелизирани парченца могат да загорят, а уредът да изпише грешка за прегряване (Ovht / Burn). Ето защо винаги след сотиране и преди готвене под налягане деглазирайте дъното на вътрешния съд, като добавите малко течност (вода, бульон, вино, лимонов сок и др.) и с помощта на дървена лъжица, разбъркайте и отстранете загорелите или карамелизирани парченца. Така те се отделят лесно, а и придават допълнителен аромат към ястието Ви.

Внимавайте, когато готвите с млечни продукти и сирене – млякото може да загори или да се пресече поради бързото повишаване на температурата под налягане, а сиренето да стане кашесто и воднисто. Когато искате да приготвите кремообразно ястие, добавете млечни продукти като мляко, сметана и меко сирене след процеса на готвене под налягане, като при необходимост от сгъстяване използвайте функцията Saute (Сотиране) за кратко.

Внимавайте, когато използвате гъсти сосове, готови сосове и сосове на доматена основа. Поради своята плътност, особено когато няма друга добавена течност, тези сосове могат да доведат до изписване на грешка за прегряване (Ovht или Burn) или да попречат на уреда да достигне налягане. Ето как можете да избегнете това:
а) ако ястието Ви позволява, можете да добавите тези сосове най-отгоре, но без да разбърквате, например при готвене на спагети и паста. След като храната е готова, можете да разбъркате съставките.
б) запомнете правилото за мин. 250 мл вода или бульон, които винаги трябва да добавите при готвене под налягане (ако добавите продукти, които отделят течност, можете да намалите това количество)
в) добавете съставки, които отделят течност, докато се готвят, напр. зеленчуци като тиквички или гъби. Течността, която отделят, помага да се създаде необходимата пара.
г) използвайте настройката за готвене на ниско налягане и увеличете времето за готвене, което ще намали възможността сосът да загори.

Повечето рецепти за супи, сосове и яхнии включват използването на сгъстители като брашно или царевично нишесте. Тъй като сгъстителите потъват на дъното на вътрешния съд, те могат лесно да загорят или да предизвикат разпръскване на съдържание през клапана за изпускане на пара, когато освобождавате налягането. За да избегнете това, добавяйте сгъстители (размити в течност или част от течността на ястието) след готвене под налягане. Ако е необходимо, можете да включите за кратко и програма Saute (Сотиране), за да може ястието да покъкри и допълнителните съставки ще се сготвят бързо.

Използвайте решетката за готвене на пара за приготвяне на продукти, които се готвят бързо.

Можете да използвате решетката за готвене на пара за варене на яйца под налягане.

При готвене под налягане, парата заобикаля храната, съответно храната не се окислява от излагане на въздух при топлина, така че аспержите, броколите и другите зелени зеленчуци запазват ярките си цветове и свойства. Приготвената храна запазва оригиналния си вкус.

Ако използвате бульон на кубче, първо го разтворете във вода, преди да го добавите във вътрешния съд.

Ако след гответе течността е повече, от колкото бихте искали и ястието не е достатъчно гъсто, можете да включите програма Sauté (Сотиране) за няколко минути, като разбърквате внимателно, дакото ястиято се сгъсти. Ако не искате основните продукти да продължат да се готвят, за да предотвратите тяхното пресготвяне, можете да ги извадите и да ги върнете обратно, когато течността е достатъчно гъста.

 

Готвене под налягане (Pressure cook)

Времето за готвене, на което ще настроите уреда, не е времето, което ще отнеме цялостното приготвяне на ястието. Времето за готвене започва да тече, когато уредът достигне необходимото работно налягане. При готвене под налягане уредът трябва да премине през 3 фази: предварително загряване и вдигане на налягането, цикъл на готвене и освобождаване на налягането. Много често в рецептите като време се упоменава само времето, необходимо за цикъла на готвене, но не и времето за първа и трета фаза, необходимо на уреда да достигне работна температура и налягане или времето за изпускане на налягането. В най-добрия случай и според количеството и типа храна, първа и трета фаза биха добавили още около 10 мин. към времето за готвене.

Колкото по-пълен с продукти е вътрешният съд и колкото по-ниска е тяхната температура, толкова по-дълго време ще бъде необходимо на уреда да вдигне и достигне работно налягане.

Студените или замразени храни ще увеличат времето, необходимо на уреда за покачване на налягането и изискват няколко допълнителни минути време за готвене.

Колкото по-голям като вместимост e уредът, съответно вътрешният съд, толкова по-дълго време ще бъде необходимо и толкова повече течност следва да се добави, за да може уредът да вдигне и достигне работно налягане. Обмислете и този аспект, когато избирате между уреди с различна вместимост.

За да намалите времето за вдигане на налягане при готвене на големи разфасовки месо, оставете месото на стайна температура за 10-15 минути преди готвене.

Промяна в дебелината на месото, зеленчуците и други храни изисква увеличаване на времето за готвене.

Няма едно универсално време за готвене, когато готвите месо – размерът и разфасовката имат голямо значение.

Удвояването или намаляването наполовина на количеството продукти за дадена рецепта, не означава, че трябва да удвойте или намалите на половина времето за готвене под налягане. При повечето рецепти времето за готвене остава същото.

Можете да добавите продуктите, които се готвят по-бързо на по-късен етап като изпуснете налягането и отворите капака. Поставете ги върху решетката за готвене на пара, за да ги отделите от другата храна, или в съд, подходящ за употреба във фурна. Можете да добавите и храна, завита във фолио, като по този начин лесно можете да отделяте различните храни. След като сте отворили капака на уреда и сте добавили допълнителните продукти, уредът ще загрее много по-бързо от първия път.

Планирайте добре стъпките и проверявайте внимателно дали сте добавили всички необходими продукти, преди да пристъпите към готвенето под налягане. Веднъж след като уредът е вдигнал налягане, ще отнеме време докато освободите парата – около 1-2 минути, за да отворите капака и да добавите пропуснатото. Това допълнително време може да се отрази на рецептата, а ако не коригирате останалото време за готвене до крведнъжая – ястието Ви може да стане пресготвено.

За най-добри резултати, след като готвенето приключи, използвайте метода за освобождаване на налягането, посочен във Вашата рецепта. Методът за освобождаване на налягането зависи най-вече от продуктите, които готвите. Има два основни метода за освобождаване на налягането след приключване на готвенето с Вашия Instant Pot – Бързо освобождаване на налягането (Quick Release) и Естествено (Бавно) освобождаване на налягането (Natural Release). В много рецепти, обаче, ще срещнете и комбиниран метод за освобождаване на налягането – като 10 или 15 минути NR + QR. Това е хибриден метод, който съчетава определено време естественото и последващо бързо освобождаване на налягането. При някои модели Instant Pot се среща и трети метод за освобождаване на налягането – На пулсации (Pulse Release), който е подходящ при приготвяне на ориз и други зърнени храни.

Времето, необходимо за NR (Естествено освобождаване на налягането) зависи от съставките и количеството течност. При много пълен съд може да отнеме до 30-40 минути, понякога и повечe, за да се освободи изцяло налягането. При много малко количество храна и течност, налягането може да се освободи естествено изцяло само 5-7 минути.

При QR (Бързо освобождаване на налягането) времето за изпускане на пара също зависи от количеството храна, течност, както и от вместимостта  на вътрешния съд. Ако има много течност, то QR може да отнеме и 5 минути.

При QR (Бързо освобождаване на налягането) понякога могат да се появят пръски от механизма за изпускане на пара, особено при специфични продукти. Ако това се случи, заключете отново механизма, изчакайте 20-30 секунди и опитайте отново. Ако пръските са значителни и продължават, оставете налягането да се освобождава естествено за няколко минути, след което опитайте отново.

При PR (Освобождаване на налягането на пулсации) парата излиза на кратки пулсации през около 15 секунди. Методът е подходящ при приготвяне на зърнени храни или може да замести хибридния метод, който съчетава определено време естественото и последващо бързо освобождаване на налягането.

В различни рецепти може да е посочено използването на програма MANUAL (РЪЧЕН РЕЖИМ) или PRESSURE COOK (ПОД НАЛЯГАНЕ). Тези програми са взаимозаменяеми.

Когато готвите под налягане, винаги се уверявайте, че ръкохватката/бутонът/ключът за освобождаване на пара са в положение Seal/Sealing (Запечатано).

Някои храни като ябълков сос, червени боровинки, перлен ечемик, овесени ядки, грах, юфка и др. могат да се разпенят или да пръскат, което може да запуши тръбата за изпускане на пара и / или клапана за изпускане на пара. При готвене и освобождаване на налягането на тези храни трябва да бъдете внимателни и никога да не пълните вътрешния съд над нивото на линията – 1/2.

Когато готвите храни, които се разширяват, като ориз или боб, не пълнете вътрешния съд  над нивото на линията – 1/2.

Никога не пълнете вътрешния съд над нивото на линията PC MAX – 2/3 – Максимално ниво при готвене под налягане.

Като общо правило, уверете се, че винаги имате поне 250 мл. вода или бульон, когато готвите под налягане. Допълнителна информация за минималното необходимо количество течност за всеки уред, ще намерите в инструкциите за употреба.

Течностите при готвене под налягане трябва да бъдат на водна основа – като бульон, вино или сок например.

Ако рецептата позволява, винаги добавяйте водата или бульона във вътрешния съд, преди да поставите сухите съставки. Това ще създаде тънък слой между храната и дъното на съда и ще помогне за това храната да не загори.

Когато готвите паста под налягане – изберете суха паста с минимално време за готвене, посочено на опаковката, от 8 минути (паста с указано по-кратко време няма да се приготви добре под налягане). Намалете времето наполовина (8 минути традиционно готвене стават 4 минути готвене под налягане). Следвайте Вашата рецепта за нива на течност. Потопете цялата пастата, ако е възможно, но не разбърквайте.

Използвайте решетката за готвене на пара, за да повдигнете храната над нивото на течността на дъното на вътрешния съд. Това ще осигури равномерно разпределение на топлината, ще предотврати загубата на хранителни вещества, които биха попаднали в течността за готвене и ще предотврати загаряне на храна по дъното на вътрешния съд.

За най-добри резултати при готвене на ориз, оставете налягането да се освобождава естествено за 5-10 минути след приключване на готвенето, преди бързо да освободите останалата пара или използвайте освобождаване на налягането на пулсации, ако уредът Ви предлага този метод.

Ако приготвяте чийзкейк или друг десерт като бананов хляб, покрийте формата с алуминиево фолио (в зависимост от десерта – плътно или без да притискате и уплътнявате). Това ще намали количеството вода по повърхността на десерта, която може да се появи в следствие на капките от капака.

Надморската височина влияе върху времето за готвене под налягане. За да коригирате Вашите рецепти, следвайте таблицата по-долу.

Готвене на голяма надморска височина – на или надУвеличете времето за готвене с
600 м.н.в.5%
900 м.н.в.10%
1200 м.н.в.15%
1500 м.н.в.20%

Забележка: Не са необходими корекции за надморска височина под 600 метра.

 

Бавно готвене (Slow cook)

Добавете течност за готвене, за да разпределите равномерно топлината.

Капакът от закалено стъкло Instant Pot отвежда излишната влага и е идеален за наблюдение на готвенето, докато използвате програма Slow Cook (Бавно готвене).

Ако използвате капака за готвене под налягане, когато готвите на програма Slow Cook (Бавно готвене), премахнете уплътнителния пръстен и винаги поставяйте механизма за изпускане на пара на позиция Vent/Venting (Освобождаване). В противен случай уредът ще повиши налягане и ще изпише грешка.

 

Приготвяне на кисело мляко / йогурт (yogurt)

За по-плътно кисело мляко / йогурт преминете 2 пъти през цикъла “Пастьоризация“.

За кремообразен йогурт в гръцки стил прецедете течната суроватка от кисело мляко с тензух или през торбичка за мляко. Този тип йогурт е идеален нискомаслен заместител на заквасената сметана.

Прясното мляко трябва да достигне минимум 72°C за 15 секунди, за да настъпи пастьоризация.

Ако използвате закупено от магазина кисело мляко за закваска, уверете се, че млякото е с живи, активни култури.

След като ферментацията приключи, оставете киселото мляко да престои в хладилника за една нощ, за да се развие вкуса.

При използване на модели, които нямат програма Yogurt (Кисело мляко), за направата на кисело мляко, можете да използвате ръчна настройка на температурата при програма Sous Vide (Су Вид), съответно на около 80-85°C за пастьоризиране и 40-45°C за ферментиране.

 

Готвене по метода Су Вид (Sous Vide)

Използвайте висококачествени свежи съставки, когато готвите Су Вид, за да постигнете възможно най-добрия вкус.

Когато подправяте със сол, по-добре е да използвате по-малко, отколкото бихте добавили обичайно, особено на месо, пилешко и риба. Препоръчваме осоляване на вкус след готвене.

Използвайте чесън на прах, а не суров чесън. Суровият чесън може да стане горчив или твърде силен като вкус, когато готвите на Су Вид. Чистият и висококачествен чесън на прах ще осигури най-добри резултати. Не използвайте чеснова сол вместо чесън на прах.

Разменете стъпките: сгответе месето на Су Вид, след което го подсушете и „запечатайте“ на програма Sauté (Сотиране), на чугунен тиган или на скара (за получаване на загар).

По-дългото време на готвене може да промени текстурата на храната.

Дебелината на месото трябва да се измерва, след като е запечатано във ваккумираш плик.

По-тънките разфасовки месо ще се готвят по-бързо.

Ако ястието Ви няма да бъде консумирано веднага след готвене, потопете торбичката в ледена вода, за да намалите бързо температурата, след което съхранявайте в хладилник.

 

Пържене и готвене с горещ въздух (Air Fry / Bake / Grill / Roast)

За да получите равномерно приготвена храна, следва да осигурите нормалната циркулация на въздух, включително и под нея. Това може да стане като използвате включената в комплекта кошница за готвене с горещ въздух или допълнителен съд с подходящ размер (метод съд-в-съд), в комбинация с решетката за готвене на пара, за да го отделите от дъното на вътрешния съд. За равномерно запичане, печивото не трябва да се поставя директно на дъното на вътрешния съд, а в допълнителен съд, като се осигури достатъчно отстояние от стените на вътрешния съд за циркулация на въздух. Ако не желаете лек загар от горната страна на печивото (в резултат от директното лъчение от запичащия капак), покрийте го с фолио за печене както във фурна, като така то ще бъде приготвено най-равномерно.

За да приготвите развомерно храната, особено при пържене и дехидратиране, старайте се да не препълвате кошницата и да струпвате многопластово храна. Не притискайте нарязаните продукти много плътно един в друг и ги разпределяйте равномерно, като осигурите достатъчно пространство за циркулацията на въздух.

Загрявайте предварително уреда преди готвене с горещ въздух. Мислете за Вашия Air Fryer като за обикновен тиган – винаги загрявате тигана преди пържене, за да получите добри резултати. Така храната ще залепва по-малко, ще е по хрупкава, няма да попие много мазнина, а времето за готвене ще е по-малко. Загрейте уреда за няколко минути на избрана програма преди да готвите.

Пърженето с уреди тип Air Fryer изисква малки количества мазнина, но все пак никога не забравяйте да добавите такава. Винаги следвайте указанията в съответната рецепта. Ако добавите твърде малко мазнина, няма да получите желания загар и хрупкавост, а и храната най-вероятно ще залепне. Това ще направи и почистването на на уреда и аксесоарите значително по-трудно.

Ако добавите твърде много мазнина продуктите могат да станат мазни и меки. Винаги внимавайте при готвене на храни с високо съдържание на мазнини като бекон, наденички и т.н.

Използвайте мазнини с по-висока точка на димене, особено когато работите с температури над 200 градуса. Така например обикновеното краве масло има много ниска точка на димене и загаря много по-лесно. Сред маслата с висока точка на димене са тези от гроздови семена, рапично, слънчогледово, царевично, гхи (топено масло), масло от авокадо, някои видове зехтин.

Подсушавайте добре продуктите преди пържене, за да залепват по-малко и да станат по-хрупкави. Ако при пърженето на продукти с по-високо съдържание на нишесте (например картофи) забележите залепване, препоръчваме да измиете и подсушите добре следващата партида преди пържене.

За да отстраните максимално лесно появили се загаряния и залепвания, не оставяйте кошницата за готвене с горещ въздух да престоява и остатъците от храна да изстинат. Това ще доведе до залепване на храната, а за разлика от тиганите, кошницата има множество отвори и почистването ще създаде затруднения. Почиствайте я непосредствено след употреба, като я оставите да се охлади леко след готвене, след което я изплакнете или накиснете в гореща вода с препарат за съдове. Не излагайте горещата кошница на студена вода, тъй като рязката смяна на температурата ще понижи качествата й.

Използвайте хартия за печене. При Air Fryer кошници с керамично покритие препоръчваме да използвате перфорирана хартия за печене, тъй като може да се появи залепване по различни причини. В случай че определени продукти винаги залепват, независимо дали променяте техниката на готвене, типа мазнина, сорта на продукта и пр., препоръчваме да използвате хартия за печене на дъното на съда, за по-лесно почистване. На пазара се предлагат редица перфорирани хартии за готвене с Air Fryer, като можете да използвате и обикновена хартия за печене. Няколко разреза или перфорирането й, ще спомогнат за лесната циркулация на въздуха. При Air Fryer кошници с тефлоново покритие, не се налага употребата на хартия за печене.

Винаги използвайте дървени, силиконови, полимерни и други подходящи прибори, когато работите със съдове с и/или тефлоново покритие. Металните прибори могат лесно да го наранят и да съкратят живота му. Използвайте Вашия Instant Pot смело и се наслаждавайте


Щом четете тази статия, може би ще Ви е интересно да видите още:

Към статия > Защо да изберете Instant Pot херметичен мултикукър пред алтернативи?

Към статия > Неръждаем или керамичен вътрешен съд за мултикукър? Как да изберете?

Към статия > Съвети за готвене с Instant Pot


Статиите и снимките, публикувани на този сайт, са обект на авторско право. Копирането и разпространяването им с търговска цел, без изрично писмено съгласие на InstantPot.bg, е забранено.

Вашата количка

Количества: 0 Артикули: 0
Нямате продукти в количка.
0.00 лв. (вкл. ДДС)
0.00 лв.