До 80% по-малко разходи за електроенергия

Generic selectors
Само точни съвпадения
Търси в заглавието
Търси в съдържанието
Post Type Selectors
Продукти
Рецепти
Статии
Страници

Sous Vide / Су вид

Време за готвене по метода Су вид в Instant Pot

Методът Sous Vide (Су вид) е уникален, тъй като запазва целостта на витамините, минералите, протеините и други компоненти, които биха загубили част от полезните си свойства при традиционните методи на готвене, при които водата кипи при температура 100°С. Този метод предпазва храната от въздействието на високите температури, които оказват влияние върху цвета, аромата, вкуса, теглото и усвояването на хранителния продукт. Повечето модели мултикукъри Instant (с изключение на Duo и Duo Nova) Ви предоставят възможността да приготвяте ястия чрез този уникален метод.

Следващата таблица може да бъде ориентир за необходимото време и температура при обработката на различни храни. Препоръчваме използването на точни рецепти, за постигане на оптимален резултат. При приготвяне на месо винаги използвайте термометър за месо, за да се уверите, че е достигната препоръчителната минимална безопасна вътрешна температура и обработеното месо е безопасно за консумация.

Таблица за готвене на Sous Vide*

ХранаПрепоръчителна дебелинаОчаквана степенТемпература на готвене*Минимално време на готвене*Максимално време на готвене*
Говеждо и агнешко месо
По крехки
парчета месо:
бонфиле,
котлети,
контра филе,
рибай стек,
т-боун стек,
ръмп стек,
пържоли
2-5 см.Rare
(Слабо сготвено)
50°C1 час4 часа
Medium-rare
(Между слабо и
средно сготвено)
54°C1.5 часа4 часа
По-твърди
парчета месо:
врат, плешка,
джолан
4-6 см.Medium
(Средно
сготвено)
60°C1.5 часа4 часа
Medium-well
(Средно добре
сготвено)
63°C1.5 часа4 часа
Птиче месо
Пилешки
гърди
3-5 см.Меки и сочни63°C1.5 часа4 часа
Традиционно
твърди
69°C1 час4 часа
Пилешко
бутче (горна
част)
3-5 см.Сочно и нежно74°C1 час4 часа
Нежно, да пада
от костта
74°C4 часа8 часа
Пилешко
бутче
5-7 см.Сочно и нежно74°C2 часа7 часа
Патешки
гърди
3-5 см.Меки и сочни64°C2 часа4 часа
Пуешки гърди3-5 см.Меки и сочни64°C2 часа4 часа
Свинско месо
Корем3-6 см.Традиционно
твърд
82°C10 часа22 часа
Ребра2-3 см.Нежно, да пада
от костта
59°C10 часа22 часа
Котлети2-4 см.Розови и сочни57°C1 час4 часа
Изцяло бели
и сочни
64°C1 час4 часа
Риба и морски дарове
Риба2-3 см.Мека43°C10 минути30 минути
Полупрозрачна,
започва да се
чупи
46°C20 минути45 минути
Medium-rare
(Между слабо и
средно сготвена)
52°C20 минути45 минути
Medium (Средно
сготвена), суха
54°C20 минути45 минути
Well-done (Много
добре сготвена),
ронлива
57°C20 минути45 минути
Скариди –Традиционно
твърди
60°C30 минути45 минути
Омар – опашка –Меки60°C1 час1 час
Миди Сен Жак –Меки60°C30 минути45 минути
Яйца
ЯйцаГолеми (L) и
Много големи
(XL)
С течен жълтък63°C –45 минути
Рохки64°C –1 час
Средно сварени66°C –1 час
Твърдо сварени74°C –1 час
Плодове и зеленчуци
Плодове – –84°C15 минути2 часа
Зеленчуци – –84°C45 минути2.5 часа

 

*Времената за готвене и температурите са само ориентировъчни. Винаги следвайте проверена рецепта. Използвайте термометър за месо, за да се уверите, че месото е безопасно за консумация.

Технологията Sous Vide (Су вид) се използва за готвене в специални, подходящи за храна и готвене, торбички за вакуумиране, които се потапят в съд, пълен с вода. Процесът на готвене се осъществява при контролирана ниска температура, за продължително време, за постигане на отлични резултати. Храната се готви в собствените си сосове и резултатът е много вкусен, ароматен и нежен.

Тази програма Ви гарантира перфектни кулинарни резултати всеки път, с прецизен контрол на температурата до +/- 1 градус и запазване на витамините и минералите в храната. Хубавото при използване на метода Су вид за приготвяне на храната е, че винаги се наслаждавате на сочна и равномерно приготвена храна.

При готвене на програма Sous Vide (Су вид) препоръчваме да оставяте отстояние от около 5 см. от нивото на общото съдържание (вода и торбички с храна) до ръба на вътрешния съд. Важно е да се знае, че в момента, в който се прекратява термичната обработка, пликът трябва да се потопи във вода с лед, за да се спре процесът на готвене. Непосредствено преди консумацията, преди да извадите храната от плика, е хубаво да го затоплите.

При директна консумация след приключване на програмата, препоръчваме да направите обратно запечатване на месото чрез програма Sauté (Сотиране) за подсилване на вкуса и аромата и за получаване на крехко, сочно месо с красива, хрупкава коричка.

Чрез ръчни настройки, програма Sous Vide (Су вид) се използва и като заместител за приготвяне на кисело мляко или втасване на тесто, при моделите, които нямат такива специални програми. За втасване, тестото се поставя директно в основния съд. За пастьоризация и ферментация на кисело мляко, може да го поставите директно във вътрешния съд или в подходящи съдове или буркани.

Вашата количка

Количества: 0 Артикули: 0
Нямате продукти в количка.
0.00 лв. (вкл. ДДС)
0.00 лв.