fbpx

Какво да направя ако имам въпрос или има нещо нередно с моя Instant Pot?

Ако има нещо нередно с Вашия Instant Pot, искате да предявитe гаранционна претенция или просто имате въпрос, моля кликнете върху секция „Поддръжка“ в горната част на тази страница и стартирайте „Билет“. Уверете се, че сте описали проблема възможно най-подробно и включете номера на поръчката си и снимка на касовата си бележка.

Стараем се да реагираме на всички билети в рамките на 24 часа, с изключение на  уикендите и официалните празници.

Гаранционното ни обслужване е за период от две години от датата на покупка. Дори ако Вашият уред е извън гаранция, не се колебайте да се свържете с нас. Ще се постараем да разрешим проблема.

За повече подробности относно гаранцията, моля посетете секция Гаранция и сервиз.

Нормално ли е ръкохватката за изпускане на пара да е хлабава?

Да, това е напълно нормално. Това е необходимо и нормално за правилното функциониране.

Моля вижте следващия въпрос за допълнително обяснение.

Защо през ръкохватката за изпускане на пара изтича пара?

Ръкохватката за изпускане на пара е устройство за безопасност. Подобно на конвенционалните тенджери под налягане, теглото на ръкохватката оказва натиск върху тръбата за изпускане на пара. Тъй като контактът между ръкохватката и тръбата не е напълно запечатан, понякога може да се види лека струя пара при нормални работни условия.

Ръкохватката за изпускане на пара оказва натиск със сила 105 kPa (1.05 bar) и поддържа налягането вътре в уреда в безопасни граници.

Датчикът за налягане на Instant Pot е в дъното под нагревателя. Сензорът за налягане работи като измерва натиска върху него, включително теглото на храната. Когато има малко количество храна, сензорът за налягане е по-бавен при изключване на нагревателя. Поради това, топлинната инерция може да вдигне налягането над определената степен. Това може да предизвика изпускане на малко количество пара през ръкохватката. След като инерционният момент приключи, налягането ще се поддържа в работен режим под 105 kPa (1.05 bar), а от дръжката за изпускане на пара ще излезе само минимална количество пара. Това все още е напълно безопасно.

Обикновено ако храната е над максималната маркировка на вътрешния съд, от ръкохватката е възможно да излизат незначителни количества пара.

Докато уредът загрява, от поплавъчния клапан излиза пара. Нормално ли е това?

Да, това е напълно нормално. Когато започнете да готвите на дисплея се изписва “Включено“ (On) докато мултикукърът достигне правилната температура и налягане. Преди да се достигне работното налягане е нормално да видите пара, излизаща от поплавъчния клапан. Това ще спре след като клапанът се затвори. Скоро на дисплея ще започне да отброява таймера. След като отброяването започне, е възможно изтичането на много малко количество пара.

След готвене е възможно да изчакате 10 до 20 минути и налягането ще спадне само. Но ако бързате, можете да използвате ръкохватката за изпускане на пара. Бавното изпускане на пара се препоръчва при готвене на храна с високо съдържание на нишесте (напр. каша), която може да причини разливане.

Как налягането в Instant Pot спада, без парата да се освободи от ръкохватката? Колко време отнема това?

Налягането в уреда спада чрез отделяне на топлина от капака (по-специално от металните части). В зависимост от обема на течността в съда, естественото спадане на налягането обикновено отнема от 8 до 25 минути. Колкото по-течно е съдържанието, толкова по-продължителен е процесът. Можете да поставите напоена с вода кърпа върху металната част на капака. По-този начин процесът ще се ускори. Този тип изпускане на налягането се нарича Естествено изпускане на налягане и е често срещано в рецептите за готвене.

Бързото изпускане на налягане е чрез завъртане на ръкохватката за изпускане на пара в положение „Изпускане“ (Venting). Бързото изпускане отнема 60 – 90 секунди. Моля обърнете внимание, че бързото изпускане не се препоръчва ако готвите храна с високо съдържание на нишесте (напр. овесена каша). Това може да доведе до изхвърляне на храна от ръкохватката за изпускане на пара.

Защо вътрешният съд има разноцветни петна след измиване?

Обезцветяването на съда за готвене от неръждаема стомана се нарича „rainbowing“. Това може да бъде  причинено от излагане на силна топлина, готвене на нишестени продукти (например ориз, тестени изделия и т.н.) или дори от почистващ препарат след ръчно или машинно миене. Това е често срещано във всички съдове за готвене от неръждаема стомана. Това е нормално и безобидно. За да почистите този визуален ефект, моля разредете малко оцет във вода и използвайте неабразивна кърпа или гъба. Започнете да търкате засегнатата повърхност. Не трябва да отнеме много време или усилия, а повърхността трябва да се върне в предишното си лъскаво състояние. Ако това не помогне, моля свържете се с нас.

Защо понякога се чуват прищраквания от моя Instant Pot?

Прищракванията в Instant Pot идват от следните възможни източници:

  • Вода или влага на дъното на вътрешния съд.
  • Включване и изключване на захранването към нагревателя.
  • Триене между капака и корпуса, причинено от промяната в налягането или топлинно разширение и свиване.
  • Гъвкавата основа под нагревателя се огъва (проектирана да издържа над 100 000 цикъла).
  • Храна като сух боб се пука по време на готвене.

В случай на номер 1, подсушете вътрешния съд преди да го поставите в корпуса. По отношение на всички други случаи, бъдете сигурни, че няма нищо притеснително за безопасността или функционалността на уреда. Вашият Instant Pot работи правилно.

Загаря ли храната в Instant Pot?

Краткият отговор е “много малко вероятно е”. Повечето програми за готвене (например супа, каша, ориз, месо, птици, боб / чили и бавно готвене) имат мониторинг на температурата, за да се избегне изгарянето на храната. Това се прави с термометъра в центъра на нагревателя. Интензитетът на нагряване се регулира въз основа на показанията на термометъра.

Този механизъм работи много добре, освен ако храната има много високо съдържание на нишесте. Например, ако добавите брашно във Вашата рецепта за чили, брашното потъва на дъното, втвърдява се при ниски температури и може да блокира разсейването на топлината. В този конкретен случай, Ви предлагаме да добавите брашно към чилито след първоначалното готвене и може би да го варите още една до пет минути, за да позволите сгъстяването на чилито.

Тъй като функцията “Sauté” работи при много по-висока температура от другите настройки, не препоръчваме да се оставя без надзор, точно както не бихте оставили тиган на печката без надзор.

Мога ли да консервирам в Instant Pot?

Краткият отговор е „Да“, ако става дума за алкални храни. Храните с ниска киселина (например зеленчуци, месо, птици и морски дарове) трябва да бъдат стерилизирани при температура от 115°C или по-висока. Работната температура на Instant Pot е в диапазона от 115°C до 118°, което е достатъчно за целите на консервирането. Ако вашите съдове са по-ниски от 17,5 см, те се побират в Instant Pot. Когато консервирате бурканите, не трябва да затваряте изцяло капака на буркана. Правилото е да затегнете капака и след това да го отвъртите с четвърт оборот. Можете да използвате функцията Steam и да настроите времето за работа по Вашата рецепта за консервиране.

Защо има вода в канала, намиращ се в горната част на основата?

Нормално е да има воден конденз в канала, намиращ се в горната част на основния корпус. Това е напълно нормално най-вече в периода на охлаждане. Това е често срещано във всички електрически уреди под налягане, а каналът е проектиран така, че да не позволява на водата да се стича извън кукъра.

Ако имате прекомерно количество вода в канала, има две възможности:

  1. Уплътнителният пръстен не е поставен правилно.
  2. Уплътнителният пръстен е деформиран или износен.

Моля проверете Вашия уплътнителен пръстен. Ако е деформиран или износен, ще трябва да го замените с нов.

След готвене забелязвам, че капакът се залепя за вътрешния съд и го повдига. Какво да направя, за да го избегна?

След нагряване и охлаждане, въздухът кондензира вътре в Instant Pot и създава малко количество вакуум между капака и вътрешния съд. За да освободите вакуума, моля завъртете ръкохватката за изпускане на пара в положение „Изпускане“ (Venting).

Уплътнителният пръстен е хлабав когато отворя капака. Проблем ли е това?

Уплътнителният пръстен е изработен от здрав силиконов материал. Може да се използва редовно в продължение на 2 или 3 години без проблеми. Той се разширява при висока температура, което запечатва празнината между капака и вътрешния съд. Когато капакът се отвори след готвене, уплътнителният пръстен е видимо разхлабен. Но след като изстине или се измие, ще се прилепне плътно отново.

Как да премахна миризми, натрупани по уплътнителния пръстен?

Уплътнителният пръстен на Instant Pot е изработен от силиконов каучук, който е по-издръжлив от продуктите на основата на естествен каучук. Уплътнителният пръстен може да абсорбира миризма на храна по време на готвене. За да премахнете миризмата, извадете уплътнителния пръстен и го поставете в съдомиялна машина. Високата температура и силният перилен препарат обикновено премахват миризмите; въпреки това миризмите от някои силно кисели храни могат да останат . Едно от често срещаните решения е да имате един уплътнителен пръстен за по-силно миришещи храни и един за храни с по-малко миризми. Можете да закупите допълнителни уплътнителни пръстени в нашия магазин.

Как да почистя капака на моя Instant Pot?

Ако оставите Instant Pot да се охлади естествено, капакът обикновено е чист и по него има само кондензирала вода. Не е необходимо да го разглобявате, за да го почистите. Просто избършете с обикновена суха кърпа.

Ако използвате бързо изпускане на налягането (изпускане на пара от ръкохватката) или при приготвяне на лепкави храни, може да се наложи да разглобите анти-блокиращия щит (не целия комплект за освобождаване на пара) за почистване. След почистване, просто върнете на място анти-блокиращия щит. Можете също така да искате да издърпате дръжката за освобождаване на пара и уплътнителния пръстен за почистване.

Моля, винаги проверявайте поплавъчния клапан. Уверете се, че той може безпрепятствено и лесно да се движи нагоре и надолу. Можете да премахнете поплавъчния клапан като дръпнете малкия уплътнителен пръстен, разположен от долната му страна.

Защо контролният панел изглежда замъглен?

На контролния панел има тънък защитен филм, който трябва да се отлепи при първа употреба.

Как да разбера дали трябва да заменя вътрешния съд или уплътнителния пръстен?

Вътрешният съд на Instant Pot е изработен от твърда неръждаема стомана с 3-слойно дъно. Не очакваме никакви дефекти при нормална експлоатация. Ако смятате, че втори съд ще ви е полезен, можете да намерите такъв в нашия магазин.

Уплътнителният пръстен е направен от силиконов каучук, който е по-издръжлив от естествения. При нормално натоварване може да се експлоатира 2-3 години. Ако забележите пукнатини, пропускане или деформация на уплътнителния пръстен, трябва да го замените. Можете да намерите резервни пръстени в нашия магазин.

Как работи отложеното готвене? Защо готвенето стартира веднага, при положение че съм задал отложен старт за след 2 часа?

Отложеното готвене се настройва за времето, по което храната трябва да е готова за консумация, а не когато трябва да започне готвенето. Тоест, ако зададете на таймера отложено готвене за след 8 часа в 9.00 часа сутринта, храната ще е готова в 17:00, 8 часа по-късно. Instant Pot отчита и времето необходимо за понижаване на налягането. Освен това продължителността на времето за предварително загряване зависи от обема и температурата на храната. Поради това забавеното готвене трябва да започне рано и да завърши преди определеното време. Ако програмата завърши по-рано от определеното време, автоматичната функция за поддържане на ястието топло стартира и поддържа храната готова за сервиране.

Поради тези съображения, ако зададете таймера на 2 часа, някои програми за готвене, като например функцията Многозърнести (Multigrain) , могат да стартират веднага. По време на забавено готвене, началното време зависи от специфичните функции за готвене.

Колко дълго Instant Pot може да поддържа храната топла?

След готвене Instant Pot автоматично стартира функцията за поддържане на ястието топло, с продължителност до 10 часа.

Как работи функцията за „Бавно готвене“ (Slow Cook)?

Функцията „Бавно готвене“ (Slow Cook) работи чрез усъвършенстван контрол на температурата, като можете да изберете „Less“, „Normal“ и „More“ с бутона „Настройка“ (Adjust). Те съответстват на ниските, средните и високите степени при уредите за бавно готвене (Slow Cookers), но се регулират внимателно от вградения микропроцесор. Работната температура е 88-99°C и може да се настрои да се готви от 1 до 10 часа. По време на бавно готвене трябва да поставите ръкохватката за освобождаване на пара в положение „Изпускане“ (Venting).

Може ли Instant Pot да се мие в съдомиялна машина?

Вътрешният съд и мултифункционалната решетка са безопасни за почистване в съдомиялна машина. Капакът няма да се почисти добре с миялна машина, тъй като има разхлабени елементи (например ръкохватката за освобождаване на пара) и дълбоки пролуки (например уплътнителният пръстен). Препоръчва се ръчно измиване на капака.

Основата има електронни елементи и не трябва никога да се излага на вода.

Това ще доведе до трайно увреждане на Instant Pot. Корпусът може само да се забърсва.

От къде мога да получа допълнително копие на инструкциите?

Всички ръководства могат да бъдат намерени и изтеглени от секция Спецификации в категория Продукти.