До 80% по-малко разходи за електроенергия

Generic selectors
Само точни съвпадения
Търси в заглавието
Търси в съдържанието
Post Type Selectors
Продукти
Рецепти
Статии
Страници

Система за вдигане и освобождаване на налягането

Да, това е напълно нормално. Това е необходимо и нормално за правилното функциониране на уреда.

Моля, вижте следващия въпрос за допълнително обяснение.

Копирай линка Копирай

Ръкохватката/клапанът за изпускане на пара е елемент за безопасност. Подобно на конвенционалните тенджери под налягане, теглото на ръкохватката/клапана оказва натиск върху тръбата за изпускане на пара. Тъй като контактът между ръкохватката/клапана и тръбата не е напълно запечатан, понякога може да се види лека струя пара при нормални работни условия.

Ръкохватката/клапанът за изпускане на пара оказва точно определен натиск и поддържа налягането вътре в уреда в безопасни граници.

Датчикът за налягане на Instant Pot е в дъното под нагревателя. Сензорът за налягане работи като измерва натиска върху него, включително теглото на храната. Когато има малко количество храна, сензорът за налягане е по-бавен при изключване на нагревателя. Поради това, топлинната инерция може да вдигне налягането над определената степен. Това може да предизвика изпускане на малко количество пара през ръкохватката. След като инерционният момент приключи, налягането ще се поддържа в работен режим, а от ръкохватката/клапана за изпускане на пара ще излезе само минимално количество пара. Това все още е напълно безопасно.

Обикновено, ако храната е над максималната маркировка на вътрешния съд, от ръкохватката/клапана също е възможно да излиза незначително количество пара.

Копирай линка Копирай

Да, това е напълно нормално. Когато започнете да готвите, на дисплея се изписва “ON“ (Включено) или “PREHEATING” (Предварително загряване),  докато мултикукърът достигне правилната температура и налягане.

Преди да се достигне работното налягане е нормално да видите пара, излизаща от поплавъчния клапан или отвора за изпускане на пара. Това ще спре, след като клапанът се затвори.

Скоро на дисплея ще започне да отброява таймерът. След като отброяването започне, е възможно изтичането на много малко количество пара.

Копирай линка Копирай

Да, това е нормално и се получава, когато изпускате налягането по несъобразен с рецептата метод.

Освобождаването на налягането е важно да бъде съобразено с конкретната рецепта, тъй като определени храни изискват бързо или естествено освобождаване.

 • Естествено освобождаване на налягането
  Използва се при приготвяне на храни с високо съдържание на нишесте (като супи, яхнии, чили, паста, овесена и оризова каша) или след приготвяне на храни, които се разширяват при готвене (като боб и зърнени храни).
 • Бързо освобождаване на налягането
  Използва се за храни, които могат лесно да се пресготвят, като: зеленчуци, яйца или деликатна морска храна.
 • Изпускане на пулсации (при някои модели)
  Използва се при приготвяне на ориз и други зърнени храни.

В случай, че използвате метода за бързо освобождаване при храни, за които следва да се използва естественото освобождаване, е възможно да забележите, че от клапана излизат пара и пръски течност/храна. Необходимо е да преместите ръкохватката/бутона/ключа за освобождаване в позиция Seal (Запечатване). Изчакайте налягането да се освободи естествено или изчакайте около 5 минути да се освободи ествествено, след което го освободите на интервали.

Копирай линка Копирай

Налягането в уреда спада чрез отделяне на топлина от капака или корпуса. В зависимост от обема на течността в съда, естественото спадане на налягането обикновено отнема от 8 до 40 минути. Колкото по-течно е съдържанието, толкова по-продължителен е процесът. Този тип изпускане на налягането се нарича Естествено изпускане на налягане и е често срещано в рецептите за готвене.

Моделите с Quick cool технология осигуряват до 70% по-бързо естествено изпускане на парата.

Бързото изпускане на налягане е чрез завъртане на ръкохватка, натискане на бутона за бързо освобождаване, превключване на ключа или настройка за бързо освобождаване (според модела на уреда) в положение „Venting“ (Изпускане). Бързото освобождаване отнема 60 – 90 секунди. Моля, обърнете внимание, че бързото изпускане не се препоръчва, ако готвите храна с високо съдържание на нишесте (напр. овесена каша). Това може да доведе до изхвърляне на храна от ръкохватката/клапана за изпускане на пара.

Копирай линка Копирай

При готвене под налягане, уредът трябва да премине през три фази: предварително загряване (вдигане на налягане), цикъл на готвене и освобождаване на налягането.

Напълно нормално е времето за вдигане на налягане да бъде различно всеки път. Колкото по-голямо e количеството течност/храна във вътрешния съд на уреда, толкова повече време е необходимо, докато премине във фаза на ефективно готвене. При недостатъчно добавено количество течност/храна, е възможно уредът да не вдигне налягане.

Характеристиките на приготвяното ястие също могат да повлияят. Студените или замразени храни ще увеличат времето, необходимо на уреда за вдигане на налягането.

Обикновено уредите преминават от фаза на предварително загряване във фаза на готвене за около 10-15 минути, но е възможно този процес да трае и до час и това е напълно нормално.

Копирай линка Копирай

Спрете готвенето и премахнете всички елементи от херметичния капак/приставката за готвене под налягане. Почистете капака/приставката за готвене под налягане и съответните елементи, съгласно инструкциите за конкретния модел.

Асемблирайте отново капака/предпазната подложка и направете воден тест. Ако отново имате интензивно изпускане на пара, докато уредът отброява време, моля да се  свържете с нас!

Копирай линка Копирай

Вътрешен съд

Обезцветяването на съда за готвене от неръждаема стомана се нарича „rainbowing“. Това може да бъде причинено от излагане на силна топлина, готвене на нишестени продукти (например ориз, тестени изделия и т.н.) или дори от почистващ препарат след ръчно или машинно измиване.

Това е често срещано във всички съдове за готвене от неръждаема стомана и е нормално и безобидно. За да почистите този визуален ефект, моля разредете малко оцет във вода и използвайте неабразивна кърпа или гъба. Започнете да търкате засегнатата повърхност. Не трябва да отнеме много време или усилия, а повърхността трябва да се върне в предишното си лъскаво състояние.

Копирай линка Копирай

При готвене/почистване с  твърда и варовита вода, е възможна появата на бели точки/петна по неръждаемия вътрешен съд. Почистване с препарат за неърждаема стомана или комбинация от оцет и сода за хляб, ще върнат първоначалния блясък на купата.

Копирай линка Копирай

Вътрешният съд на Instant Pot е изработен от твърда неръждаема стомана с 3-слойно дъно. Не очакваме никакви дефекти при нормална експлоатация. Ако смятате, че втори съд ще ви е полезен, можете да намерите такъв в нашия онлайн магазин.

Не препоръчваме да използвате наранен или деформиран вътрешен съд. В случай, че същият е бил изпуснат или ударен, съветваме да бъде заменен.

Копирай линка Копирай

Да, вътрешният съд е безопасен за почистване в съдомиялна машина.

Копирай линка Копирай

Да, вътрешните съдове на Instant Pot са подходящи за използване на котлони.

Моделите с плоско дъно и силиконови дръжки, могат да се използват и върху индукционни котлони.

Копирай линка Копирай

Да, можете да поставите допълнителен съд във вътрешния съд от неръждаема стомана, за да приготвите по-малко количество от желаното ястие.

Допълнителният съд се поставя върху решетката за готвене на пара или върху основата за кошницата за пържене с горещ въздух (при някои модели), като под нея може да има вода или друго ястие като къри или ориз.

Съветваме Ви винаги да използвате допълнителен съд, изработен от качествени материали, подходящи за хранително-вкусовата промишленост, при които не се отделят вредни вещества при високи температури и високо налягане. Можете да използвате всеки допълнителен съд, който е подходящ за употреба във фурна.

Копирай линка Копирай

Най-лесният начин за почистване на полепнала храна е чрез деглазиране. Почистване с препарат за неръждаема стомана или комбинация от оцет и сода за хляб, ще върнат първоначалния блясък на купата.

Допълнителна информация за това как да минимизирате залепването на храна при работа с неръждаем вътрешен съд, можете да намерите тук.

Копирай линка Копирай

Вътрешните съдове са изработени от неръждаема стомана клас AISI 304, като по съда няма нанесено покритие. Много често, малки петна могат да бъдат объркани с отчупени парчета.

Почистване с препарат за неръждаема стомана или комбинация от оцет и сода за хляб, ще върнат първоначалния блясък на купата.

Ако продължавате да имате съмнения или петната не изчезват, моля да се  свържете се с нас.

Копирай линка Копирай

При неръждаемите вътрешни съдове, почистването с тел е възможно, но не се препоръчва. Когато търкате неръждаемата повърхност, по нея се получават микроскопични драскотини, които от своя страна създават предпоставка за по-лесно залепване на храна.

При сълно замърсен вътрешен съд, препоръчваме препарат за почистване на неръждаеми съдове или да направите цикъл на готвене под налягане с вода и лимон или оцет.

Загряване на програма за сотиране с вода и деглазиране, също ще спомогнат за бързото и лесно почистване на дъното.

Копирай линка Копирай

Деглазирането е готварска техника, позната на всички професионални кулинари.

Деглазирането спомага за отстраняване на залепнали парченца храна, като едновременно с това подобрява вкуса на ястието.

 

Ето как:

Винаги след сотиране и запържване на месо или зеленчуци и преди последващо готвене под налягане, деглазирайте дъното на вътрешния съд. Добавете в съда малко количество течност (обикновено се използва кисела течност като вино, балсамов оцет, лимонов сок, но можете да използвате и бульон, вода и др.) и с помощта на дървена лъжица разбъркайте и отлепете загорелите или карамелизирани парченца от дъното на съда. Това не само ще отстрани евентуални залепнали по време на сотирането частици храна, като ще предотврати последващо им загаряне при готвене, но и ще направи ястието по-вкусно.

Деглазирането се ползва и за направата на различни сосове.

Копирай линка Копирай

Капак и уплътнение

Уплътнителният пръстен на Instant Pot е изработен от силиконов каучук, който е по-издръжлив от продуктите на основата на естествен каучук. Той се разширява при висока температура, което запечатва празнината между капака и вътрешния съд. Когато капакът се отвори след готвене, уплътнителният пръстен е видимо разхлабен. След като изстине или се измие, ще прилепне плътно отново.

Производителят препоръчва уплътнителният пръстен да се сменя на всеки 12 – 18 месеца или когато забележите деформация или повреда.

Копирай линка Копирай

При нормално натоварване, уплътнителният пръстен може да се експлоатира до година и половина – две.

Цветът на уплътнителния пръстен може да Ви ориентира за неговото състояние:

 • Уплътнителният пръстен, който е в изправност, е бял, прозрачен, до леко оцветен.
 • В случай, че забележите, че цветът се е изменил и уплътнителният пръстен е пожълтял, това може да Ви подскаже, че е необходимо да го подмените.
 • Уплътнителният пръстен с кафяв цвят е силно захабен и в този случай подмяната му е наложителна. Вероятно сега или скоро ще забележите проблем при работата на уреда под налягане (изпускане на пара, невъзможност за вдигане на налягане и т.н.).

Ако забележите, че на уреда Ви е необходимо повече време, за да вдигне налягане (при различните модели статусът стои на “preheating” повече от обичайното), това също е сигнал, че е възможно уплътнителният пръстен да е захабен или повреден. В този случай, съветваме да проверите състоянието му и при необходимост да го подмените.

При захабен, с пукнатини и/или деформации уплътнителен пръстен, е възможно да се събира конденз в канала, отвеждащ течността към колектора за конденз. В този случай, също е необходимо да подмените уплътнителния пръстен. Можете да намерите резервни пръстени в нашия онлайн магазин.

Копирай линка Копирай

Уплътнителният пръстен на Instant Pot е изработен от силиконов каучук, който е по-издръжлив от продуктите на основата на естествен каучук. Силиконът е порест материал и може да абсорбира силни аромати на храна по време на готвене. За да премахнете миризмата, извадете уплътнителния пръстен и го поставете в съдомиялна машина. Високата температура и силният перилен препарат обикновено премахват миризмите. Въпреки това, миризмите от някои силно кисели храни могат да останат. Едно от често срещаните решения е да имате един уплътнителен пръстен за по-ароматни храни и един за храни с по-малко миризми. Можете да закупите допълнителни уплътнителни пръстени от нашия онлайн магазин.

Съхранявайте уплътнителните пръстени на проветриво място, за да намалитe остатъчната миризма от ястията със силен аромат. За да елиминирате миризми, добавете 250 мл. (1 чаша) вода и 250 мл. (1 чаша) бял оцет във вътрешния съд и пуснете програма Pressure Cook (Готвене под налягане) за 5-10 минути, след което бързо освободете налягането.

Копирай линка Копирай

Ако оставите Instant Pot да се охлади естествено, капакът обикновено е чист и по него има само кондензирала вода. Просто избършете с обикновена суха кърпа.

Ако използвате бързо изпускане на налягането (изпускане на пара от ръкохватката/клапана) или при приготвяне на лепкави храни, може да се наложи да извадите анти-блокиращия щит за почистване. След почистване, просто го върнете на място му.

 

Моля, винаги проверявайте поплавъчния клапан. Уверете се, че той може безпрепятствено и лесно да се движи нагоре и надолу. Можете да премахнете поплавъчния клапан като дръпнете малката силиконова тапа, разположена от долната му страна. За правилното сваляне и поставяне на поплавъчния клапан можете да прочетете в ръководството за употреба на Вашия уред.

След почистване и отцеждане, съхранявайте капака с горната част надолу върху основния корпус на уреда, за да може да изсъхне напълно на въздух.

Копирай линка Копирай

Капакът за готвене под налягане е подходящ за почистване и в съдомиялна машина, ако е поставен върху горния ред. Премахвайте всички подвижни части от капака преди почистване.

След като сте премахнали  ръкохватката/клапана за изпускане на пара и анти-блокиращия щит, почистете вътрешността на тръбата за изпускане на пара с четчица за почистване на тръби, за да предотвратите запушване.

За да отцедите водата от капака след измиване (вкл. и в съдомиялна машина), хванете капака за дръжката и го дръжте вертикално над мивка, след което го завъртете на 360° – като завъртане на автомобилен волан.

След почистване и отцеждане, съхранявайте капака с горната част надолу върху основния корпус на уреда, за да може да изсъхне напълно на въздух.
Копирай линка Копирай

След нагряване и охлаждане, въздухът кондензира вътре в Instant Pot и създава малко количество вакуум между капака и вътрешния съд. За да освободите вакуума, моля завъртете ръкохватката, натиснете бутона или превключете ключа за изпускане на пара в положение „Venting“ (Изпускане).

При моделите с автоматично освобождаване на парата, се уверете че настройката е на Quick release (Бързо освобождаване). Повдигнете капака плавно, за да може въздухът да запълни вътрешния съд и да изравни налягането.

Копирай линка Копирай

Парата по периферията на капака може да се дължи на следното:

 • В режим на предварително загряване
  Уплътнителният пръстен се разширява и херметизира разстоянието между вътрешния съд и капака. Напълно нормално е в тази фаза на готвенето, малки количества пара да излизат по периферията на капака.
 • При неправилно поставен или разместен уплътнителен пръстен
  След като уредът се охлади, премахнете уплътнението и го поставете отново, следвайки инструкциите на Вашия уред.
 • При наранен или износен уплътнителен пръстен
  Проверете уплътнението за пукнатини, деформации или наранявания. Ако не сте подменяли уплтнителния пръстен през последните 12-18 месеца, е напълно възможно той да е загубил качествата си. Можете да закупите допълнителни уплътнителни пръстени от нашия онлайн магазин.
Копирай линка Копирай

Да, това е напълно нормално и е част от производствения процес на капака. Четири симетрични точки, разположени по две от всяка страна на капака. При определени модели, въпросните точки са по-ясно изразени, съпоставени с други.

Копирай линка Копирай

Air Fryer капак (при комбинираните модели)

Капакът Air Fryer не може да се почиства под течаща вода.

Почиствайте с леко навлажнена кърпа и препарат за съдове, след което използвайте чиста, навлажнена гъба, за да отстраните остатъците от сапун. НЕ потапяйте във вода или друга течност.

Препоръчваме да почиствате Air Fryer капака след всяко готвене, така както е подробно описано в инструкциите, които сте получили заедно с уреда.

Копирай линка Копирай

Капакът Air Fryer не може да се почиства в съдомиялна машина или под течаща вода.

Копирай линка Копирай

Да, това е нормално. Излизането на малки количества пара по време на готвене с капака Air Fryer не е необичайно, тъй като капакът не е херметически затворен, особено при приготвяне на храни с по-високо съдържание на вода, като тиквички например.

Копирай линка Копирай

Почиствайте кошницата с мека гъба или кърпа, топла вода и препарат за съдове. Можете да използвате и препарати, подходящи за почистване на съдове с керамично покритие. НЕ използвайте метални приспособления за почистване, за да избегнете нараняване на покритието.

Кошницата за пържене/готвене с горещ въздух на моделите Instant Pot Duo Crisp/Pro Crisp + Air Fryer е подходяща за почистване в съдомиялна машина, като е препоръчително да бъде поставена на горния ред.

Кошницата за пържене/готвене с горещ въздух на модела Instant Pot Duo Crisp Ultimate също може да се почиства в съдомиялна машина, като това не е препоръчително.

Почистването в съдомиялна машина може да намали качеството на незалепващото покритие и значително да съкрати живота му. Винаги подбирайте подходящи неагресивни препарати. След почистване в съдомиялна машина по съответните части/аксесоари може да настъпи обезцветяване, но това няма да повлияе на безопасността или работата на уреда.

Копирай линка Копирай

За равномерното приготвяне на ястието с капак еър фрайър (air fryer) е необходима свободна циркулация на горещ въздух от всичките му страни. Това означава, че за да бъде изпечено и от долната си страна ястието, съответно и съда, в който е поставено, трябва да бъдат повдигнати на разстояние от дъното на вътрешния съд. За целта, препоръчваме да използвате решетката за готвене на пара или основата за Air Fryer кошницата, върху която да поставите съда с печивото.

Копирай линка Копирай

Основен корпус

Избърсвайте вътрешността на основния корпус, както и канала за конденз, с много леко навлажнена кърпа. Оставете ги да изсъхнат напълно преди да поставите вътрешния съд.

Почиствайте външната част на основния корпус и контролния панел с мека,
много леко навлажнена кърпа или гъба.

Копирай линка Копирай

При някои модели, на контролния панел има тънък защитен филм, който трябва да се отлепи при първа употреба. Възможно е премахването да бъде малко по-трудно, като е необходимо да захванете прозрачното фолио в някой от ъглите и да го отлепите от целия дисплей.

Копирай линка Копирай

Не, в основния корпус има електронни елементи и не трябва никога да се излага на вода.

Копирай линка Копирай

Нагревателят се намира в долната част на основния корпус, като върху него се поставя вътрешния съд.

Вследствие от експлоатацията на уреда и неговата редовна употреба, е възможно да се появят петна или надрасквания по него. Надраскванията се дължат на триенето между нагревателя и вътрешния съд и това е нормално.

Петната се появяват при поставяне на влажен вътрешен съд върху нагревателя. Дори и само малка капка вода, ще остави кафеникаво петно на нагревателя. Винаги се уверявайте, че поставяте добре подсушен вътрешен съд.

Надраскванията и петната, които е възможно да се появят по нагревателя, са козметичен дефект и по никакъв начин не влияят на работата на уреда.

Копирай линка Копирай

Прищракванията в Instant Pot идват от следните възможни източници:

 • Вода или влага от долната страна на вътрешния съд.
 • Включване и изключване на захранването към нагревателя.
 • Триене между капака и корпуса, причинено от промяната в налягането или топлинно разширение и свиване.
 • Гъвкавите пластини под нагревателя се огъват (проектирани да издържат над 100 000 цикъла).
 • Храна като сух боб се пука по време на готвене.

Винаги подсушавайте външната страна на вътрешния съд преди да го поставите в корпуса. По отношение на всички други случаи, бъдете сигурни, че няма нищо притеснително за безопасността или функционалността на уреда. Вашият Instant Pot работи правилно, по начина, по който е проектиран.

Копирай линка Копирай

Нормално е да има воден конденз в канала, намиращ се в горната част на основния корпус. Това може да се получи най-вече в периода на предварително загряване или охлаждане. Типично е за всички електрически уреди под налягане, а каналът е проектиран, така че да не позволява на водата да се стича извън кукъра.

Ако имате прекомерно количество вода в канала, има две възможности:

 • Уплътнителният пръстен не е поставен правилно.
 • Уплътнителният пръстен е деформиран или износен.

Моля, проверете уплътнителния пръстен на Вашия уред. Ако е деформиран или износен, ще трябва да го замените с нов. Можете да го направите от тук.

Копирай линка Копирай

Това е колекторът за конденз, който събира водата, натрупана по периферията на уреда.

Проверявайте колектора за конденз след всяка употреба и го изпразвайте и почиствайте при необходимост. Не оставяйте в него да престояват храна или влага, тъй като това може да доведе до развитието на вредни бактерии.

Копирай линка Копирай

Програми под налягане

Тази програма използва пара под налягане, за да приготви храната бързо, равномерно и напълно, за вкусни резултати всеки път.

Възможните настройки за ниво на налягане, зависят от конкретния модел, съответно “Low” (Ниско), “High” (Високо) и “Max” (Максимално). При моделите с едно ниво на налягането, то винаги е “High” (Високо).

Когато готвите под налягане, нивото на налягане контролира температурата на готвене (по-високо налягане = по-висока температура на готвене)

 

Ниво на налягането Low (Ниско), около 35 – 55 kPa

Препоръчителна употреба –  риба и морски дарове, крехки зеленчуци и ориз.

Ниво на налягането High (Високо), около 65 – 85 kPa

Препоръчителна употреба –  яйца, месо, птиче месо, кореноплодни зеленчуци, овесени ядки, бобови храни, зърнени храни, костен бульон, яхния, чили.

Ниво на налягането Max (Максимално), около 95 – 105 kPa

Препоръчителна употреба – консервиране и приготвяне на храни с необходимост от висока температурна обработка.

 

Течностите при готвене под налягане трябва да са на водна основа, като бульон, супа, вино или сок. Ако използвате консервирана супа, кондензирана супа или супа на основата на сметана, добавете течност, според указанията на Вашия уред.

Копирай линка Копирай

Програмата “Steam” (Пара) работи като стандартна тенджера за готвене на пара, при която завирате вода във вътрешния съд, за да сготвите храната с пара.

В зависимост от модела, програмата за готвене на пара може да бъде под налягане, без налягане или и двете. Възможно е да е с една или две настройки на интензивност.

Когато програмата се ползва под налягане (ако конкретният модел има тази възможност), е необходимо херметичният капак да бъде поставен, в уреда да има добавена вода/течност, а храната да е повдигната над врящата вода/течност. За да отделите храната от течността, можете да поставите решетката за готвене на пара или да използвате Air Fryer кошницата (при комбинираните модели). Програмата е подходяща и за готвене по метода съд в съд, за приготвяне на малки порции (например при захранване на бебе).

Копирай линка Копирай

При част от определени модели самостоятелни мултикукъри има програма “Bake” (Печене), предназначена за втасване на тесто, приготвяне на брауни, пудинг, блат за торта, влажен бананов хляб или други десерти/печива без твърда коричка.

Тази програма не може ефективно да пече, запича и дехидратира. Програмата може да се използва като за печене на тиган, когато тестото се постави директно на дъното на вътрешния съд, като в този случай се образува коричка от долната страна, в резултат на прекия контакт с горещата повърхност.

При ползване на програмата под налягане, поставете решетката за готвене на пара на дъното на вътрешния съд и след това поставете подходяща форма за печене върху решетката. Оставете около 2.5 см. пространство около всички страни на съда за печене, за да може топлината да циркулира равномерно.

Копирай линка Копирай

Програма “Canning” (Консервиране) е функция на готвенето под налягане, която се базира на традиционните методи при консервиране. Спазвайки безопасните принципи при консервиране, тази програма предоставя възможност за лесен и икономичен начин за запазване на качествата на храната в домашни условия.

 

Съветваме винаги да следвате точна рецепта при консервиране, както и да спазвате указаните време и температура (ниво на налягане).

Копирай линка Копирай

Програми без налягане

Програмата “Steam” (Пара) работи като стандартна тенджера за готвене на пара, при която завирате вода във вътрешния съд, за да сготвите храната с пара.

В зависимост от модела, програмата за готвене на пара може да бъде под налягане, без налягане или и двете. Възможно е да е с една или две настройки на интензивност.

Когато програмата се ползва без налягане (ако конкретният модел има тази възможност), е необходимо да оставите уреда без капак, да използвате нехерметичен капак (например капак от закалено стъкло Instant Pot) или да използвате херметичния капак с ръкохватка/бутон/ключ, поставен/а в позиция “Vent” (Изпускане).

В уреда трябва да има добавена вода/течност, а храната да е повдигната над врящата такава. За да отделите храната от течността, можете да поставите решетката за готвене на пара или да използвате Air Fryer кошницата (при комбинираните модели). Необходимо е постоянно присъствие от страна на ползвателя, тъй като се наблюдава интензивно изпускане на пара и течността в съда намалява. При тази програма таймерът не се стартира.

Копирай линка Копирай

Програма “Slow cook” (Бавно готвене) работи чрез усъвършенстван контрол на температурата, като можете да изберете режим с ниво на температурата (описано в техническото ръководство на Вашия уред).

Вграденият микропроцесор контролира внимателно работната температура и може да се настрои в широк диапазон от часове (точно както при стандартните “Слоу кукъри”).

По време на бавно готвене трябва да поставите ръкохватката/бутона/ключа за освобождаване на пара в позиция „Venting“ (Изпускане) или да поставите оригинален стъклен капак, вместо херметичния.

Програма “Slow Cook” (Бавно готвене), работи различно от програмите с фиксирана температура, като в зависимост от настроеното време и ниво, температурата се покачва плавно и прогресивно, до достигане на оптимални стойности. Напълно нормално е уредът Ви да седи в етап “Preheating” (Предварително загряване) в продължение на дълъг период от време (при моделите с индикатор за процеса на готвене). Честото отваряне на капака не е препоръчително.

Копирай линка Копирай

Програма “Sauté” (Сотиране) работи като тиган върху котлон, скара тип плоча или грил с плоска повърхност. При отделните модели, настройките и параметрите на програмата са различни, като степените могат да варират от 2 до 6, точно както при стандартен котлон. Като общо правило, ниските степени се използват за къкрене, редуциране/сгъстяване на течности и сосове, средните за пържене “на тиган” и сотиране, а високите за пържене по метода Stir-Fry (с разбъркване) и запечатване на месо.

Програмата работи задължително без херметичен капак, като може да се използва нехерметичен такъв при задушаване или къкрене (например капак от закалено стъкло Instant Pot). Сотирането на месото и зеленчуците преди готвене под налягане е идеалният начин да обогатите вкусовете, тъй като захарите се карамелизират от силната топлина на програма “Sauté” (Сотиране). Деглазирането на вътрешния съд позволява да отключите тези вкусове в невероятни сосове и пр.

Важно! При определени, модели таймерът на програмата няма да стартира, ако течност или продукти са добавени във вътрешния съд, преди уредът да е достигнал необходимата температура, индикирайки с надпис  “Hot” (Горещо) на дисплея.

Копирай линка Копирай

Готвенето “Sous Vide” (Су Вид) представлява приготвяне на храна в специална торбичка за вакуумиране, потопена под вода, при ниска температура за продължително време. Храната се готви в собствените си сосове и резултатът е много вкусен, ароматен и нежен. Тази програма Ви гарантира перфектни кулинарни резултати всеки път, с прецизен контрол на температурата до +/- 1 градус и запазване на витамините и минералите в храната.

След приключване на програмата, препоръчваме да направите обратно запечатване на месото чрез програма “Sauté” (Соте) за подсилване на вкуса и аромата и за получаване на крехко, сочно месо с красива, хрупкава коричка. Програмата може да се ползва и за втасване на тесто (директно в основния съд), за пастьоризиране и ферментиране на кисело мляко (в основния съд или в подходящи съдове и буркани) и др.

При различните модели Instant Pot e възмонжо времето за предварително загряване да варира от 2-3 до 30-45 мин. Дългият период на “Preheating” (Предварително загряване), не означава, че уредът не е достигнал необходимата температура, а че темперира целия уред, за прецизно поддържане на температурата впоследствие. При моделите с индикатор за прогреса на готвенето, е нормално да забележите продължителен статус “Preheating” (Предварително загряване). Честото отваряне на капака не е препоръчително.

Копирай линка Копирай

Програма “Yogurt” (Кисело мляко/Йогурт) е създадена за лесно приготвяне на кисели млека и немлечни “кисели млека” (ферментирали ядкови деликатеси).

Приготвянето на кисело мляко е от два основни етапа – пастьоризиране (процес на загряване на продуктите при висока температура, с цел да загинат патогенните организми) и ферментиране (процес, при който въглехидратите и протеините се разграждат с помощта на бактерии).

 

Етап 1 – Пастьоризиране

Млякото трябва да достигне минимум 72°C, за да се пастьоризира правилно. При моделите с готова програма “Yogurt” (Кисело мляко/Йогурт), етапът на пастьоризация достига до около 85°C. Можете да следвате стъпките описани в ръководството към уреда Ви.

Етап 2 – Ферментиране

Оставете пастьоризираното мляко да се охлади до малко под 43°C, като измервате с помощта на термометър или когато уредът Ви сигнализира (при определени модели), след което добавете закваска според използваната рецепта.

 

Допълнителни съвети:
 • Ако използвате обикновено кисело мляко за закваска, уверете се, че съдържа активни култури (млечни
  бактерии). Добавете 30 мл. (2 с.л.) кисело мляко на 3.7 литра прясно мляко.
 • За по-плътно/гъсто кисело мляко, пастьоризирайте прясното мляко два пъти преди ферментация или го преварете за 5-10 мин., изпарявайки част от влагата в млякото.
 • След като добавите закваската в пастьоризираното мляко, можете да разпределите съдържанието в добре почистени буркани.
 • Поставете ги в основния корпус и сипете вода (със стайна температура) до максимално разрешеното ниво на уреда или до почти пълното покриване на бурканите.
 • Оставете закваската на стайна температура, за да се “събудят” полезните бактерии.
 • След приключване на ферментирането, е нормално млякото да е леко течно, като след няколко часа престой в хладилника, то ще се сгъсти и ще придобие очаквания вид.
 • За по-голяма киселинност на млякото, увеличете времето за ферментиране.

 

При уредите без готова програма “Yogurt” (Кисело мляко/Йогурт), можете да настроите ръчно температурата, чрез програма “Sous Vide” (Су Вид), съответно на около 80-85°C за пастьоризиране и 40-45°C за ферментиране.

Копирай линка Копирай

При част от определени модели самостоятелни мултикукъри има програма “Bake” (Печене)*, предназначена за втасване на тесто, приготвяне на брауни, пудинг, блат за торта, влажен бананов хляб или други десерти/печива без твърда коричка.

Тази програма не може ефективно да пече, запича и дехидратира. Програмата може да се използва като за печене на тиган, когато тестото се постави директно на дъното на вътрешния съд, като в този случай се образува коричка от долната страна, в резултат на прекия контакт с горещата повърхност.

При ползване на програмата без налягане, температурата може да се регулира от 120°C до 175°C.

Копирай линка Копирай

Програми и функции с Air Fryer капак

Тази програма е подходяща за пържене с горещ въздух на храни като: пържени картофи, чипс, пилешки крилца, пилешки филенца, хапки, зеленчуци и др.

Важно! Готвенето с еър фрайър, не е по-бързо от готвенето във фритюрник или дълбокото пържене в тиган.

Копирай линка Копирай

Тази програма е подходяща за печене на храни със солидна структура преди, процеса на готвене, като: месо (говеждо, агнешко, свинско, птиче и т.н.), зеленчуци и различни видове огретени. Ще получите сочни и крехки резултати отвътре и хрупкава коричка отвън.

Копирай линка Копирай

Тази програма е подходяща за печене на храни, които нямат солидна структура, преди процеса на готвене, като: теста, блатове и смеси за хляб, торти, сладкиши, кифли и др.

Копирай линка Копирай

Идеално за топене на кашкавал, приготвяне на принцеси, начос или за придаване на златен завършек на ястието. Не е необходимо да обръщате храната по време на фазата на готвене.

Копирай линка Копирай

Тази програма прилага ниска температура за дълъг период от време, за да изсуши безопасно хранителните продукти. С нея можете да приготвите плодови или зеленчукови резенчета/чипс, снакс от месо (като jerky от говеждо месо) и др.

Дехидратирането на месо може да бъде опасно. Винаги следвайте проверена рецепта, когато дехидратирате месо.

Копирай линка Копирай

Допълнителна информация

Таблици с времена за готвене, можете да откриете на нашия сайт в категория Време за готвене.

Разнообразни и интересни рецепти можете да намерите отново на нашия сайт в категория Рецепти, като се стараем ежемесечно да добавяме ново съдържание, включително и с ястия, типични за Българската кухня.

Видео рецепти, можете да намерите в секция Видео рецепти, както и в канала ни в YouTube.

Рецепти и съвети от потребители, ползващи мултикукъри Instant Pot, можете да намерите и в официалната ни фейсбук група Instant Pot® BG ОБЩНОСТ » Рецепти, Идеи и Вдъхновение.

Ако сте се абонирали за нашата фейсбук страница Instant Pot Bulgaria, или възнамерявате да го направите, там също ще откриете наши рецепти, които си заслужава да изпробвате.

Разработено е и приложение (достъпно само на английски език) с над 2000 рецепти, специално подготвени за Instant Pot. Можете да го откриете на този линк.

Съветваме Ви, първоначално да използвате изпробвани рецепти, за да можете да усвоите спецификите при работата с мултикукър и да извлечете най-доброто от програмите за готвене.

Копирай линка Копирай

Решетката за готвене на пара е един от включените в опаковката на уредите аксесоари (с изключение на Duo Crisp Ultimate Lid), който има мултифункционална употреба. С нея можете да приготвите храната си на пара, като я поставите директно върху решетката, за да не попада във водата, която сте добавили, съответно да не се получава ефектът на сваряване на храната. Също така, можете да поставите допълнителен съд върху нея, за да повдигнете храната от дъното на вътрешния съд, което ще позволи равномерна топлинна обработка от всички страни.

Върху решетката можете да подредите яйца за варене, форми за мъфини, чашки за йогурт или шоколадово суфле, и всички подобни аксесоари, които ще ви дадат нова възможност за приготвяне на разнообразна и вкусна храна.

Мултифункционалната решетка при моделите Duo Crisp + Air Fryer и Pro Crisp + Air Fryer може да се използва по два начина:

 • Основата да застане на дъното на вътрешния съд, а ръкохватките да се използват за изваждане на решетката.
 • Ръкохватките да се “щракнат” от долната страна на решетката и да послужат за крачета, на които решетката да застане, а храната върху нея да е максимално приближена до нагревателя на капака Air Fryer.
Копирай линка Копирай

Да, можете да поставите допълнителен съд във вътрешния съд от неръждаема стомана, за да приготвите по-малко количество от желаното ястие. Когато използвате допълнителен съд, е необходимо да оставяте разстояние от около 1,5  – 2 см. от всички страни, за да осигурите свободната циркулация на въздуха и равномерното приготвяне на ястието. Допълнителният съд се поставя върху решетката за готвене на пара или върху основата на кошницата за Air Fryer, като под нея може да има вода или друго ястие като къри или ориз.

Съветваме Ви винаги да използвате допълнителен съд, изработен от качествени материали, подходящи за хранително-вкусовата промишленост, при които не се отделят вредни вещества при високи температури и високо налягане. Можете да използвате всеки допълнителен съд, който е подходящ за употреба във фурна.

Копирай линка Копирай

Предварителното загряване е препоръчително при функция “Saute” и при готвене с горещ въздух със запичащия капак (при комбинираните мултикукъри).

Поставената храна в предварително загрята Air Fryer кошница се приготвя по-равномерно, за по-кратко време, залепва по-малко и попива по-малко мазнина.

Копирай линка Копирай

Определени храни, могат да се разширят значително при готвене под налягане, което може да доведе до блокиране на защитни механизми, преливане и кипване на съдържанието при отваряне на капака, материални щети и наранявания. Когато приготвяте такива храни (напр. ориз, бобови храни, паста), не пълнете вътрешния съд над нивото на линията “Наполовина пълно”, отбелязана от вътрешната страна на вътрешния съд.

Не пълнете вътрешния съд над маркировката за максимално ниво при готвене под налягане, отбелязана от вътрешната страна на вътрешния съд, за да избегнете нараняване и/или материални щети.

Копирай линка Копирай

Да, може да използвате кошницата за пържене/готвене с горещ въздух и за готвене на пара.

Копирай линка Копирай

Кашонът на уреда, както и транспортната опаковка, всички опаковъчни материали и предупредителни листовки трябва да се запазят в рамките на 14 дни след доставката (ако се откажете от покупката и желаете да върнете продукта). След този срок не е необходимо да ги съхранявате. Те не са обвързани с гаранцията.

Копирай линка Копирай

Кошница и приставка

Получаването на конденз не е опасно и е нормално при някои ситуации, като например:

 • След транспортиране
 • При влажна кошница или решетка – кошницата не трябва да се потапя във вода и трябва да бъде подсушена преди поставяне в уреда
 • При приготвяне на ястия, които с високо водно съдържание или не са подсушени

Влагата, която може да се получи в долната част на дисплея, ще изчезне естествено след няколко ползвания на уреда.

Копирай линка Копирай

Да, това е напълно нормално. Влага, капки вода или конденз между стъклото и предната част на кошницата могат да се появят при следните ситуации:

 • След транспортиране
 • При влажна кошница или решетка – кошницата не трябва да се потапя във вода и трябва да бъде подсушена преди поставяне в уреда
 • При приготвяне на ястия, които са с високо водно съдържание или не са подсушени
 • След почистване

Влагата, която може да се получи в прозореца ClеarCook, ще изчезне естествено след няколко ползвания на уреда.

Копирай линка Копирай

Да, силиконовите елементи служат за защита от триене и надраскване на Air Fryer приставката и кошницата. Те са подходящи за употреба при висока температура и трябва да бъдат премахвани единствено при дълбоко почистване на приставката.

Копирай линка Копирай

Надраскване (черти) от долната страна на кошницата, са нормални и типични за еър фрайърите. Същите могат да се появят при транспортиране, както и при нормалната експлоатация на еър файъра, от механичното триене на металните повърхности една в друга (основният корпус и кошницата).

Нараненото покритие не представлява опасност, тъй като оголената метална основа е от външната страна на кошницата.

Копирай линка Копирай

В случай, че забележите нарушено покритие при фабрично нов уред, моля да се свържете с нас, попълвайки заявка в секция Гаранция и сервиз.

В процеса на нормална експлоатация на уреда е възможно различни драскотини, обезцветявания или наранявания, да се появят по покритието на кошницата. Причините за това са много и разнообразни, като част от тях са: готвене по метода съд в съд, без да се предпази покритието, при почистване и подсушаване на кошницата/приставкта и допира ѝ с различни метални повърхности (сушилки, други съдове и т.н.), при почистване с абразивни или агресивни препарати, при почистване с абразивни гъби, при използване на неподходящи прибори за разбъркване и т.н.

Самото нарушено покрите от PTFE не представлява опасност, тъй като уредът не може да развие температури близки до опасни граници. От друга страна, при големи и значителни оголени елементи, препоръчваме подмяна на кошницата и/или Air Fryer приставката. Оголените метални елементи от основата на кошницата, могат да влезнат в контакт със силно киселинни храни и да променят химическия състав на ястието.

Копирай линка Копирай

Кошницата и приставката се почистват с мека гъба или кърпа, топла вода и неагресивен препарат за съдове, подобно на тигани с различни покрития.

Не използвайте метални приспособления за почистване, за да избегнете нараняване на покритието.

Копирай линка Копирай

Възможно е да почиствате кошницата и приставката в съдомиялна машина, като това не е препоръчително. Почистването в съдомиялна машина може да намали качеството на незалепващото покритие и значително да съкрати живота му. Винаги подбирайте подходящи неагресивни препарати. След почистване в съдомиялна машина по съответните части/аксесоари може да настъпи обезцветяване, но това няма да повлияе на безопасността или работата на уреда.

Копирай линка Копирай

Основен корпус

Може да почиствате отделението за готвене с мека, леко навлажнена гъба или кърпа и препарат за съдове. Важно е да се проверява нагревателя и отделението за готвене за мазни пръски и остатъци от храна и да бъдат своевременно отстранявани.

Почиствайте външната част на основния корпус и контролния панел с мека (неабразивна),
много леко навлажнена кърпа или гъба.

Копирай линка Копирай

Не, в основния копус има електронни елементи и не трябва никога да се излага на вода.

Копирай линка Копирай

Програми и функции

Тази програма е подходяща за пържене с горещ въздух на храни като: пържени картофи, чипс, пилешки крилца, пилешки филенца, хапки, зеленчуци и др.

Важно! Готвенето с еър фрайър, не е по-бързо от готвенето във фритюрник или дълбокото пържене в тиган.

Копирай линка Копирай

Тази програма е подходяща за печене на храни със солидна структура, преди процеса на готвене, като: месо (говеждо, агнешко, свинско, птиче и т.н.), зеленчуци и различни видове огретени. Ще получите сочни и крехки резултати отвътре и хрупкава коричка отвън.

Копирай линка Копирай

Тази програма е подходяща за печене на храни, които нямат солидна структура, преди процеса на готвене, като: теста, блатове и смеси за хляб, торти, сладкиши, кифли и др. Можете да използвате Instant Vortex като “мини фурна”.

Не е необходимо да обръщате храната по време на фазата на готвене. Оставете разстояние от около 1.5 – 2 см. от всички страни, за да осигурите свободната циркулация на въздуха и равномерното приготвяне на ястието.

Копирай линка Копирай

Идеално за топене на кашкавал, приготвяне на принцеси, начос или за придаване на златист завършек на ястието.

Не е необходимо да обръщате храната по време на фазата на готвене.

Копирай линка Копирай

Тази програма прилага ниска температура за дълъг период от време, за да изсуши безопасно хранителните продукти. С нея можете да приготвите плодови или зеленчукови резенчета/чипс, снакс от месо (като jerky от говеждо месо) и др.

Дехидратирането на месо може да бъде опасно. Винаги следвайте проверена рецепта, когато дехидратирате месо.

Копирай линка Копирай

Програмата е подходяща за претопляне на останала от предишно готвене храна. Върнете хрупкавостта на изстинала пица или стар хляб само за няколко минути.

Копирай линка Копирай

Можете да използвате функцията, за да стартирате еднаква програма/настройка и в двете половини на уреда.

*Само за уредите с две кошници или тези с възможност за готвене в две зони.

Копирай линка Копирай

Когато готвите с различни програми/настройки в двете половини/кошници на уреда, можете да използвате функцията, за да приключите готвенето по едно и също време. Така пържените картофи и панираната риба ще са готови заедно.

*Само за уредите с две кошници или тези с възможност за готвене в две зони.

Копирай линка Копирай

Допълнителна информация

Да, можете да поставите допълнителен съд в кошницата на Instant Vortex.

Съветваме Ви винаги да използвате допълнителен съд, изработен от качествени материали, подходящи за хранително-вкусовата промишленост, при които не се отделят вредни вещества при високи температури. Можете да използвате всеки допълнителен съд, който е подходящ за употреба във фурна.

Когато използвате допълнителен съд, е необходимо да оставяте разстояние от около 1,5 – 2 см. от всички страни, за да осигурите свободната циркулация на горещия въздух и равномерното приготвяне на ястието.

Копирай линка Копирай

Таблици с времена за готвене, можете да откриете на нашия сайт в категория Време за готвене.

Разнообразни и интересни рецепти можете да намерите отново на нашия сайт в категория Рецепти, като се стараем ежемесечно да добавяме ново съдържание, включително и с ястия, типични за Българската кухня.

Видео рецепти, можете да намерите в секция Видео рецепти, както и в канала ни в YouTube.

Рецепти и съвети от потребители, ползващи еър фрайъри Instant Vortex, можете да намерите и в официалната ни фейсбук група Instant Pot® BG ОБЩНОСТ » Рецепти, Идеи и Вдъхновение.

Ако сте се абонирали за нашата фейсбук страница Instant Pot Bulgaria, или възнамерявате да го направите, там също ще откриете наши рецепти, които си заслужава да изпробвате.

Разработено е и приложение (достъпно само на английски език) с над 2000 рецепти, специално подготвени за Instant Pot. Можете да го откриете на този линк.

Копирай линка Копирай

Предварителното загряване е препоръчително при готвене с горещ въздух.

Поставената храна в предварително загрята Air Fryer кошница се приготвя по-равномерно, за по-кратко време, залепва по-малко и попива по-малко мазнина.

Копирай линка Копирай

Всички резервни части и консумативи са достъпни за свободна продажба в нашия сайт в секция Резервни части и консумативи.

Копирай линка Копирай

Да, постяването на ястие директно в кошницата е възможно, като резултатът ще е нагряване на храната директно отгоре.

Ако препечете филийка хляб, поставена върху решетката, тя ще е равномерно препечена и хрупкава от всички страни. Ако я поставите директно в кошницата, тя ще остане мека в средата с хрупкави крайчета.

Копирай линка Копирай

Кашонът на уреда, както и транспортната опаковка, всички опаковъчни материали и предупредителни листовки трябва да се запазят в рамките на 14 дни след доставката (ако се откажете от покупката и желаете да върнете продукта). След този срок не е необходимо да ги съхранявате. Те не са обвързани с гаранцията.

Копирай линка Копирай

Имате въпроси?

Потърсете ни, ако не откривате отговорите тук.

Изпрати съобщение

Вашата количка

Количества: 0 Артикули: 0
Нямате продукти в количка.
0.00 лв. (вкл. ДДС)
0.00 лв.