Generic selectors
Само точни съвпадения
Търси в заглавието
Търси в съдържанието
Post Type Selectors
Продукти
Рецепти
Статии
Страници

Кой модел комбиниран мултикукър Instant Pot да изберете?

Кой модел комбиниран мултикукър с еър фрайър Instant Pot да изберете I Блог

С комбинираните мултикукъри Instant Pot можете да приготвите домашната си храна здравословно, вкусно, икономично и бързо. Така в един уред имате на разположение множество методи за готвене под и без налягане, както и с горещ въздух. Всеки един от моделите е с висококачествен вътрешен съд от неръждаема стомана и системи за защита, които да Ви дадат сигурност при употребата на уреда.

Вместимост – как да изберете колко голям уред Ви е необходим?

При избора на подходящ комбиниран мултикукър, първата стъпка винаги е определяне на точния размер. Колкото по-голям е обемът на вътрешния съд, толкова по-големи са и габаритните размери на уреда (точни размери има в таб Спецификации на всеки модел). Комбинираните мултикукъри с големи размери могат да готвят и с много малки количества, но след готвене ще е необходимо почистването на по-обемен вътрешен съд или съхраняване на обемен съд с ястие в хладилника.

Вместимост при готвене под налягане

При готвене под налягане ефективно се използват 2/3 от обема на вътрешния съд. Различните модели се предлагат с ориентировъчно два основни размера – около 6 литра, подходящ за приготвяне на поне 6 порции и около 8 литра, подходящ за приготвяне на поне 8 порции.

Към момента в България се предлагат следните модели:
Instant Pot Duo Crisp + Air Fryer във варианти с вместимост 5.7 и 8 литра;
Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid във вариант с вместимост 6.2 литра;
Instant Pot Pro Crisp + Air Fryer във вариант с вместимост 7.6 литра;

Определянето на порциите е от производителя и е базирано на нормална порция за потребителите в САЩ. Като цяло, в Европа размерите на всяка порция са осезаемо по-малки от тези в Америка.

Вместимост при готвене/пържене с горещ въздух

Основният недостатък при комбинираните мултикукъри е ограниченото количество храна, което може да се приготвя при готвене/пържене с горещ въздух. Причината за това е кръглата форма на основния вътрешен съд, който предопределя и формата и размера на еър фрайър кошницата, предназначена за пържене с горещ въздух. При модел Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid вътрешният съд е с по-широка форма, позволяваща приготвянето на по-голямо количество храна. Ето и няколко примера за вместимостта на различните модели:

МоделОбем на
кошницата
Тип храна
Пържени
картофи
Пилешки
крилца
Кюфтета
Duo Crisp + Air Fryer 5.7 литра~ 3.2 литра350-400 гр.8 бр.4 бр.
Duo Crisp + Air Fryer 8 литра~ 4.6 литра500-700 гр.9 бр.5 бр.
Duo Crisp Ultimate Lid 6.2 литра~ 3.4 литра500-700 гр.11 бр.8 бр.
Pro Crisp + Air Fryer 7.6 литра~ 4.6 литра500-700 гр.9 бр.5 бр.

 

Вътрешен съд

Всички модели Instant Pot са окомплектовани с неръждаем вътрешен съд, което е и една от основните разлики, съпоставени с други производители на мултикукъри. Повече информация за това какви са предимствата и недостатъците на неръждаемите вътрешни съдове, можете да намерите тук.

Освен вместимостта на съда, друга съществена разлика е и типът на самия съд. При Instant Pot се използват 2 основни типа съдове, като те са:

Стандартен вътрешен съд без дръжки – това е най-масовият тип вътрешен съд, който се използва при всички производители на херметични мултикукъри. Поради спецификата на технологията този тип купи е с леко изпъкнала нагоре централна част. Това е недостатък при сотиране/запържване, тъй като мазнината се стича първо в краищата. Друг недостатък е въртенето на купата при разбъркване. При определени модели в основния корпус има добавени силиконови елементи, предотвратяващи завъртането при разбъркване.

Вътрешен съд с плоско дъно и дръжки – това е най-високият клас вътрешни съдове. Дръжките фиксират купата в основата на уреда и предотвратяват завъртането й. Конкретно при Instant Pot, съдът е и с изцяло плоско дъно, както и с възможност за използване върху всякакви котлони, включително и индукционни (полезно за бързо претопляне на ястие).

Покритие на кошницата/приставката и резервни части

Всички комбинирани мултикукъри Instant Pot са с метални кошници с нанесено керамично или последно поколение незалепващо PTFE покритие, без PFOA и BPA.
Кошниците с керамично покритие са изработени с безопасна и без вредни химикали повърхност, която не съдържа тефлон (PTFE), PFOA и BPA. Кошницата е изключително безопасна при готвене на високи температури, но за съжаление, не дотолкова незалепваща, което е компромис от страна на производителя в името на здравословната употреба. При правилна експлоатация не се наблюдават проблеми с нарушение на покритието, а за улеснение при почистването, препоръчваме употребата на перфорирана хартия за печене.

Кошниците с последно поколение незалепващо PTFE покритие са без съдържание PFOA и BPA, и осигуряват максимално лесно отделяне на храната от дъното й, както и безпроблемно почистване след употреба. При всички видове нанесени покрития е необходимо използването на подходящи прибори (силиконови или дървени), които няма да нарушат качествата и повърхността им.

Материалите, използвани за производството на Air Fryer кошниците Instant, са висококачествени и предназначени за топлинна обработка до 232˚С. Точно както при тиганите и другите съдове с нанесено покритие, с времето качествата и свойствата на покритията започват да намаляват. Една от отличителните страни на комбинираните модели Instant Pot e наличието на допълнителни (резервни) кошници. Така ще бъдете спокойни, че когато настъпи времето за подмяна, ще можете лесно да продължите пълноценното използване на уреда. В случай че по време на обичайната домашна употреба забележите износване или нарушение на покритието, е необходимо да замените кошницата с нова, като такава можете да намерите в секция Резервни части и консумативи.

При готвене/пържене с горещ въздух е важно въздухът да може да циркулира свободно около храната. Използването на допълнителни аксесоари (например Kошница от неръждаема стомана Izibizi) може да превърне комбинирания мултикукър Instant Pot в неръждаем еър фрайър, без храната да влиза в контакт с каквито и да било покрития.

Програми и функции

Всички комбинирани мултикукъри Instant Pot имат набор от функции, покриващи практически всички програми и възможности на стандартните мултикукъри и еър фрайъри. Дори определена програма да липсва (например Yogurt), същите резултати могат да се постигнат чрез ръчни настройки на програма (например Sous Vide).

Херметичен капак

Всички херметични капаци или подложки за готвене под налягане (при модел Ultimate Lid) на Instant Pot са изработени с основа от неръждаема стомана. Могат да се премахват и да се мият в съдомиялна машина или под течаща вода. По капака има редица защитни елементи (клапан за изпускане на пара, поплавъчен клапан със силиконова тапа, анти-блокиращ щит и уплътнение), като всеки от тях се премахва и почиства с лекота.

При нормална работа на уреда, капакът се загрява. По тази причина, при част от моделите, ще забележите “без открити метални части”, което означава, че от външната страна на капака има защита, предпазваща при неволно докосване на горещия метал.

Система за изпускане на налягането

И при трите модела комбинирани мултикукъри Instant Pot има добавена система за автоматично херметизиране при затваряне на капака. При част от моделите, налягането се освобождава посредством ключ или бутон, разположен на капака, докато при модел Ultimate Lid, налягането се освобождава автоматично, през настройка на дисплея.

Air Fryer капак

Използвайте запичащия капак за пържене с малко количество мазнина, за различни видове печене и запичане, както и за дехидратиране. Принципът на готвене с него е чрез завихряне на горещ въздух, който циркулира около храната и осигурява равномерното й приготвяне. При моделите Instant Pot Duo Crisp + Air Fryer и Instant Pot Pro Crisp + Air Fryer капакът за готвене/пържене с горещ въздух е изцяло сваляем и може да се съхранява върху предпазната подложка, включена в комплекта, а при модела Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid е прикрепен към основния корпус на уреда.

Модели комбинирани мултикукъри Instant Pot

Комбинирани мултикукъри от Instant Pot

Duo Crisp + Air Fryer

Instant Pot Duo Crisp + Air Fryer е най-търсеният ни модел комбиниран мултикукър с еър фрайър. Уредът е окомплектован с два самостоятелни капака – един за готвене под налягане и един за пържене/готвене с горещ въздух. Отличителни черти на уреда са високото качество на изработката и широкият набор от функции, включително и възможността за готвене по метода Су Вид. Уредите от серия Duo Crisp + Air Fryer са едни от малкото с неръждаем вътрешен съд в ценовия си клас.

Вместимост: 5.7 и 8 литра.

Вътрешен съд: стандартен вътрешен съд от неръждаема стомана без дръжки.

Капаци: два самостоятелни капака – един за програмите под налягане и един за готвене/пържене с горещ въздух.

Херметичен капак: капак с бутон за освобождаване на налягането.

Air Fryer (еър фрайър) капак: изцяло премахващ се с добавена предпазна подложка за съхранение. Две скорости на вентилатора.

Air Fryer (еър фрайър) кошница: с керамично покритие, без PTFE, PFOA и BPA.

Уточнения за част от програмите:
Готвене под налягане на две нива: Low (Ниско) и High (Високо)
Сотиране на две нива: Low (Ниско) и High (Високо)
Готвене/пържене с горещ въздух: от 41 до 204˚С.

Дисплей: базов с основни индикации.

Подходящ за: при по-ограничен бюджет; уредът е с изключително добро съотношение цена/качество.

Недостатъци: необходимостта от място за съхранение на втория капак. При неправилна поддръжка, керамичното покритие на еър фрайър кошницата лесно губи свойствата си.

Duo Crisp Ultimate Lid I Кой модел комбиниран мултикукър да изберете?

Duo Crisp Ultimate Lid

Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid е най-новият ни модел комбиниран мултикукър с едни капак. При готвене под налягане има добавена неръждаема подложка, която предпазва уреда от ненужно зацапване, като храната влиза в контакт единствено с повърхности от неръждаема стомана и силикон.

Вместимост: 6.2 литра.

Вътрешен съд: широк съд от неръждаема стомана без дръжки. В основния корпус са добавени силиконови елементи, ограничаващи въртенето при разбъркване.

Капаци: един капак, фиксиран към корпуса. Без открити метални части. Окомплектован с премахваща се предпазна подложка за готвене под налягане. Автоматична система за освобождаване на налягането с добавена възможност за изпускане на парата на пулсации.

Air Fryer (еър фрайър) кошница: с незалепващо покритие от PTFE, без PFOA и BPA.

Уточнения за част от програмите:
Готвене под налягане на едно ниво: High (Високо)
Сотиране на шест нива
Готвене/пържене с горещ въздух: от 40 до 204˚С

Дисплей: с информация за етапа за готвене и лента за съобщения, даваща насоки на потребителя (на английски език с превод в ръководството за употреба).

Подходящ за: потребители, търсещи комбиниран мултикукър с най-близки възможности до самостоятелен еър фрайър; при ограничено място.

Недостатъци: невъзможност за премахване на основния капак. Необходимост от регулярно почистване на колектора за конденз. Ограничено количество аксесоари за модела.

Инстант Пот Про Крисп I Кой комбиниран мултикукър да изберете?

Pro Crisp + Air Fryer

Instant Pot Pro Crisp + Air Fryer е един от най-добрите, ако не и най-добрият комбиниран мултикукър с два самостоятелни капака. Към модела има редица подобрения, включително и добавена изолация на основния корпус, правещи уредът незаменим помощник във всяко домакинство.

Вместимост: 7.6 литра.

Вътрешен съд: от неръждаема стомана с дръжки и плоско дъно.

Капаци: два самостоятелни капака – един за програмите под налягане и един за готвене/пържене с горещ въздух.

Херметичен капак: изцяло премахващ се с ключ за освобождаване на налягането. Добавена технология за омекотено изпускане на парата (без пръски) и заготовка за приставка за бързо естествено освобождаване на налягането (технология Quick Cool)

Air Fryer (еър фрайър) капак: изцяло премахващ се с предпазна подложка за съхранение. Две скорости на вентилатора.

Air Fryer (еър фрайър) кошница: с керамично покритие, без PTFE, PFOA и BPA.

Уточнения за част от програмите:
Готвене под налягане на две нива: Low (Ниско) и High (Високо).
Сотиране на шест нива.
Готвене/пържене с горещ въздух: от 41 до 232˚С

Дисплей: Голям LCD с информация за етапа на готвенето.

Подходящ за: потребители, търсещи висок клас комбиниран мултикукър с два капака.

Недостатъци: необходимостта от място за съхранение на втория капак. При неправилна поддръжка, керамичното покритие на еър фрайър кошницата лесно губи свойствата си.

Накратко:

Ако търсите комбиниран мултикукър за бързо, лесно и здравословно приготвяне на домашни ястия, а еър фрайър функциите са само допълнение и пържените картофи не са част от ежедневното Ви меню – Моделите Duo Crisp и Pro Crisp + Air Fryer са подходящите за Вас. Двата модела са много близки по възможности, но в Pro Crisp + Air Fryer има редица подобрения, които допълнително ще Ви улеснят в ежедневието (подробна информация за разликите между двата модела, можете да намерите тук).

Ако пържените и сухи храни са основните на трапезата Ви, но не искате да изпускате възможността за магията на готвенето под налягане – Duo Crisp Ultimate Lid е правилният избор. Широката основа на вътрешния съд увеличава количеството храна при ползване на програмите за готвене/пържене с горещ въздух. Еър фрайър кошницата е непретенциозна и изключително лесна за поддръжка, съпоставена с моделите с два капака.


Щом четете тази статия, може би ще Ви е интересно да видите още:

Към статия > Защо да изберете Instant Pot комбиниран мултикукър с еър фрайър пред алтернативи?

Към статия > Един комбиниран уред или два отделни уреда – мултикукър и еър фрайър (air fryer)?

Към статия > Съвети за готвене с Instant Pot

 

*Последна редакция: 09.2023


Статиите и снимките, публикувани на този сайт, са обект на авторско право. Копирането и разпространяването им с търговска цел, без изрично писмено съгласие на InstantPot.bg, е забранено.

Вашата количка

Количества: 0 Артикули: 0
Нямате продукти в количка.
0.00 лв. (вкл. ДДС)
0.00 лв.