Generic selectors
Само точни съвпадения
Търси в заглавието
Търси в съдържанието
Post Type Selectors
Продукти
Рецепти
Статии
Страници

Неръждаем или керамичен вътрешен съд за мултикукър? Как да изберете?

Как да изберете - неръждаем или керамичен вътрешен съд за мултикукър? Instant Pot - видове купи

Една от основните разлики при съвременните мултикукъри е материалът, от който е изработен вътрешният съд. Преди, обаче, да пристъпим към сравнение между отделните видове вътрешни съдове (купи), е важно да направим следното уточнение – керамичните купи за мултикукъри не са керамични. Изцяло керамичните съдове са крехки и не могат да се използват дълготрайно под налягане. Всички съвременни керамични вътрешни съдове за мултикукъри представляват алуминиеви купи с керамично покритие. Цветът на покритието може да варира, като това не е индикация за качеството на покритието.

Неръждаемият вътрешен съд може често да се срещне с наименованията вътрешен съд от неръждаема стомана, стоманен вътрешен съд, неръждаема или стоманена купа.

Как да изберете?

Незалепващи свойства

Основната разлика между керамичните и стоманените вътрешни купи е, че купите с керамично покритие са незалепващи, а стоманените купи – не. Керамичното покритие намалява значително шансовете храна или остатъци от храна да полепват по вътрешния съд. Независимо от това, покритието не е “магическо” и залепване е възможно, а в някои случаи при специфични храни или при неправилна употреба дори неизбежно. Във времето незалепващите характеристики на съдовете с керамично покритие се променят значително, като намаляват, а понякога и напълно изчезват. Купите от неръждаема стомана не са незалепващи, но при спазване на някои прости правила, полепването на храна към съда може да бъде сведено до минимум.

Почистване

Почистването на керамичните вътрешни съдове е по-лесно, но качествените неръждаеми купи не изостават значително. При добре изработените неръждаеми съдове, покритието е изключително гладко, съответно лесно за почистване като дори и силно залепнали храни се отстраняват след обикновено накисване във вода. Тук е моментът да споменем, че залепването на храна по неръждаемите съдове в много случаи е свързано с неправилно използване (напр. пропускане на деглазирането след сотиране, твърде ранно разбъркване на месо при сотиране, недостатъчно загрят съд преди поставяне на продукти и пр).

Всички неръждаеми купи могат да се почистват в съдомиялна машина. При керамичните съдове възможността за почистване в съдомиялна машина варира при различните производители*. Въпреки това, дори и при керамичните съдове, които са подходящи за почистване в съдомиялна, за предпочитане е тяхното измиване да бъде на ръка и само с меки и неабразивни гъби и неагресивни препарати, тъй като така ще запазите по-дълго незалепващите свойства на покритието.

Неръждаемите съдове не са капризни и могат да се почистват и по-грубо. Важно е да обърнем внимание, че при използването на тел или абразивни препарати, повърхностният слой на стоманата се надрасква, а това нарушава гладкостта на съда, съответно създава предпоставка за по-лесно задържане и залепване на храна.

*Оригиналните вътрешни съдове с керамично покритие Instant Pot могат да се почистват в съдомиялна машина.

Лекота за работа

Когато работите с купи с керамично покритие е важно да внимавате какви прибори използвате. Дървени, висококачествени полимерни или силиконови са за предпочитане, като всички метални трябва да се избягват, тъй като могат да наранят или изцяло обелят на места покритието. Неръждаемите съдове не се нуждаят от специално внимание по време на работа. Евентуални повърхностни надрасквания на неръждаемите съдове са естетически проблем или както отбелязахме по-горе – могат да доведат до по-лесно залепване на храна, но не представляват опасност за здравето.

Издръжливост, дълготрайност и сигурност

Тук неоспоримият лидер са купите от неръждаема стомана. При тях характеристиките не се променят с десетилетия, а след хубаво почистване могат винаги да изглеждат като нови. При керамичните вътрешни съдове, незалепващите свойства се променят във времето, като обикновено е необходима подмяна на всеки 1-2 години. Друго предимство на стоманените вътрешни съдове е здравината и сигурността.

Цена

Неръждаемите вътрешни съдове са по-скъпи от тези с керамично покритие, когато говорим за първоначална инвестиция. Вземайки предвид дълготрайността им във времето, обаче, неръждаемите купи за мултикукъри са с по-добра рентабилност, спрямо керамичните.

Здравословно и безопасно

При надраскване или отчупване на миниатюрни частици от покритието на вътрешни съдове с керамично покритие, малки частици от наранената повърхност могат да попаднат в храната, която консумирате. При съдове от по-нисък клас това може да представлява опасност за здравето, тъй като не винаги има ясна информация и строг качествен контрол за точните съставки на керамичното покритие. По-голямо внимание, обаче, следва да се обърне в случай на наранявания, довели до откриване на алуминиевата част, разположена под керамичното покритие, тъй като алуминият влиза в реакция с киселинни храни, а от там част от сплавите попадат в храната. Има доста противоречива информация по темата какви количества от кои метали са безопасни за здравето, като е важно да имате предвид, че не винаги е сигурно и какъв е точният състав на всяка партида. Нашата препоръка е да прекратявате използването на съдове със силно или дълбоко надраскано керамично покритие.

Обобщение: неръждаем или керамичен вътрешен съд?

Няма безспорен лидер, когато говорим за това коя купа е за предпочитане при работа с мултикукър. В много случаи това зависи от лични предпочитания, кулинарни навици, както и от приоритизиране на определени изисквания към вътрешния съд и уреда като цяло. Неръждаемите вътрешни съдове са по-прощаващи грешки при употреба и са по-дълготрайни. Керамичните вътрешни съдове са по-подходящи при бавно готвене и приготвяне на нишестени храни, но с тях трябва да се работи внимателно и да се подменят на няколко години. Голямото предимство при керамичните купи е свързано с незалепващото покритие, но то неминуемо се губи във времето. Обикновено професионалните готвачи предпочитат висококачествени неръждаеми съдове, пред тези с различни покрития. Още повече, херметичните мултикукъри са предназначени най-вече за “мокро” готвене с добавена течност. При правилно използване на неръждаемите съдове, почистването им е изключително лесно, като основните насоки за това как да минимизирате залепването на храна можете да намерите тук.

Мултикукърите от среден и висок клас обикновено са окомплектовани с неръждаем или керамичен вътрешен съд (т.е. вътрешен съд от неръждаема стомана или вътрешен съд с керамично покритие). Всички мултикукъри Instant Pot са окомплектовани с вътрешни съдове от висококачествена неръждаема стомана.

 

Нашите съвети при избор на купа за мултикукър

Проверявайте и изисквайте информация за купите с керамично покритие – Допълнителните вътрешни съдове на Instant Pot с керамично покритие не съдържат PTFE и PFOA.

Внимавайте за вътрешни съдове с различни покрития от вътрешната и външната страна на купата. Не рядко на снимки съдовете изглеждат неръждаеми, а в действителност са с тефлоново или керамично покритие, но само от вътрешната страна, което може да бъде подвеждащо за потребителите.

Не всички вътрешни съдове от неръждаема стомана са еднакви. Вътрешните съдове от неръждаема стомана Instant Pot са изработени от неръждаема стомана клас 18/8 (ANSI 304), подходяща за хранително вкусовата промишленост и за почистване в съдомиялна машина. При големи ценови разлики на сравнявани от Вас продукти, потърсете информация или поискайте сертификат за типа на използваната стомана. На пазара се предлагат и мултикукъри с вътрешни съдове, изработени от неръждаема стомана клас 202 – нов по-евтин тип неръждаема стомана със занижени технически характеристики.

Вътрешният съд е от съществено значение за цената на херметичните мултикукъри. При големи ценови разлики между сравняваните от Вас производители, потърсете информация за типа вътрешен съд, част в комплекта, както и за качеството на използваните материали.


Щом четете тази статия, може би ще Ви е интересно да видите още:

Към статия > Съвети за готвене с Instant Pot

Към статия > 25 често срещани грешки при готвене с Instant Pot

Към статия > Как да минимизирате залепването на храна във вътрешния съд от неръждаема стомана?


Статиите и снимките, публикувани на този сайт, са обект на авторско право. Копирането и разпространяването им с търговска цел, без изрично писмено съгласие на InstantPot.bg, е забранено.

Вашата количка

Количества: 0 Артикули: 0
Нямате продукти в количка.
0.00 лв. (вкл. ДДС)
0.00 лв.