Generic selectors
Само точни съвпадения
Търси в заглавието
Търси в съдържанието
Post Type Selectors
Продукти
Рецепти
Статии
Страници

Защо да изберете Instant Vortex Plus ClearCook & OdourErase пред алтернативи?

Защо да изберете Instant Vortex Plus ClearCook & OdourErase през алтернативи?

Vortex Plus ClearCook & OdourErase е уникален по рода си еър фрайър, като за да обясним какво го прави различен от останалите уреди, е необходимо да започнем с малко разяснения.

Каква е основната функция на еър фрайърите?

При еър фрайърите (уреди за здравословно готвене), основната функция е приготвянето на “пържена” храна с малко количество мазнина. Това се постига, чрез интензивно завихряне на горещ въздух в отделението за готвене. Всички производители имат различни системи за насочване на въздуха, като голяма част от мазнините се отделят, оставайки в основата на кошницата (под приставката или вътрешната кошница за еър фрайър). Независимо от използваната технология, при този тип завихряне, неминуемо в отделението за готвене циркулират и мазнини, част от които попадат и в готовото ястие.

Какво е различното при Vortex ClearCook & OdourErase?

Най-високият клас еър фрайър, който предлагаме, е от серията Instant Vortex Plus ClearCook & OdourErase. Той, както и останалите еър фрайъри Instant, са с технология EvenCrisp™, осигуряваща хрупкави резултати и насочваща основното количество мазнини под приставката, върху която е поставено ястието. Vortex OdourErase е един от малкото модели в световен мащаб с добавен двоен филтър. Неговата функция е допълнително да редуцира мазнините в храната, задържайки ги във филтриращия елемент. Така се постига основната задача на еър фрайърите – здравословно пържене на храна. В допълнение, в горната част на отделението за готвене е поставено и допълнително уплътнение, което “запечатва” основния корпус и кошницата за еър фрайър.

Какво друго се постига, чрез добавянето на филтър и уплътниение?

Комбинацията от двоен филтър и уплътнение, редуцира част от миризмите, които се отделят при готвене, премахва възможността за пушене на уреда при приготвяне на мазни меса и предпазва кухнята Ви от омазняване (при всички еър фрайъри част от циркулиращия в уреда въздух се отделя в помещението). Към днешна дата*, моделите от серия Vortex OdourErase са най-тихите еър фрайъри Instant, отново благодарение на по-доброто затваряне на отделението за готвене, осигуряващо допълнително редуциране на шума на така или иначе много тихия уред.

Програми и температурни диапазони

Концепцията за еър фрайър, включва задължителна работа на вентилатор в комбинация с нагревателен елемент. При различни производители има различни типове програми, но общото при почти всички е, че вентилаторът работи независимо от избраната програма. Нагревателят и вентилаторът работят в синхрон, поддържайки необходимата температура. Предимство на еър фрайърите Instant е прецизното поддържане на температурата с малки отклонения от зададените от потребителя.

Vortex OdourErase има съвкупност от програми, както следва:
– Air Fry (Пържeне с горещ въздух)
– Roast (Печене на храни със солидна структура)
– Bake (Печене на храни без солидна структура)
– Reheat (Претопляне)
– Grill (Грил)
– Dehydrate (Дехидратиране) – Програма, която е рядкост при голяма част от алтернативите. Подходяща за дехидратиране, изсушаване на картофи, преди да бъдат “изпържени”, приготвяне на билки, чай, сушени плодове и зеленчуци, ябълки за децата и т.н.

Множество програми не означават обезателно повече възможности. Ролята на нагревателя и вентилатора е да поддържат конкретно зададените температури, без особено значение дали подгряването е от горе или от долу**. Когато отделението за готвене се затопли, то загрява кошницата, а тя от своя страна индиректно опича ястието от всички страни.

Instant съвет: Когато сравнявате програми на еър фрайъри, изисквайте и обръщайте внимание най-вече на температурния диапазон, който уредите могат да поддържат. При Vortex OE целият диапазон на уреда е от 35 до 205˚С.

Мощност

Vortex OdourErase е с мощност от 1450-1700W при напрежение от 220-240V. По-висока мощност не означава обезателно по-добър уред. За еър фрайърите е важно да са проектирани правилно и мощността на уреда да е пресметната по начин, който да компенсира загубите на топлина през корпуса и към ястието, което се приготвя. Уреди с лошо пресметната мощност могат да имат проблем при поддържането на висока температура и пълна кошница, а такива с много голяма мощност ще включват и изключват нагревателя прекалено често, водейки до големи отклонения от зададените градуси. Единственото, което голямата мощност и хубавата изолация гарантират, е времето за загряване. При Vortex OE температура от над 200˚С се достига за около 3 минути.

Кошница и приставка към нея

Кошницата на всички еър фрайъри Instant, включително и на Vortex OdourErase е окомплектована с приставка за Air Fryer. Тази концепция е приета от почти всички водещи производители, като при нея почистването и поддръжката са значително по-лесни, съпоставени с уредите тип кошница в кошница. Кошницата и приставката са метални с последно поколение незалепващо PTFE покритие, без PFOA и BPA.

Форма на кошницата

За разлика от масовите модели, Vortex OdourErase e с правоъгълна (почти квадратна) кошница, с голяма основа и правилно преценена височина. Голямата основа с вътрешни размери от 24.7 х 24.1 см., позволява да се приготвят ястия, без да се наслояват на няколко пласта. Така резултатите винаги ще бъдат отлични и равномерни. Правилно пресметнатата височина в комбинация с технологията EvenCrisp™ ограничават количеството пръски, което може да попадне върху нагревателите, а от там и да предизвика пушене на уреда.

Различни храни във Vortex OdourErase

Instant съвет: когато сравнявате размери на еър фрайъри, обръщайте специално внимание на основата на кошницата. По-големият обем не означава обезателно по-голям капацитет при приготвяне на храна.

Прозрачна предна част на кошницата

При Vortex OdourErase кошницата е с прозрачна предна част. От вътрешната страна, в контакт с храната има специално топлоустойчиво стъкло, а от външната страна е поставена полимерна прозрачна защита, предпазваща от докосване нагорещената повърхност. Всички модели с прозрачна предна част на кошницата имат и поставена вътрешна светлина, която позволява да се наблюдава процесът на готвене, без да се отваря уредът, а в допълнение, при отворена кошница не е необходим допълнителен външен източник на светлина.

Почистване и поддръжка

Необходимо е уредът да се почиства след всяка употреба, за да работи по най-здравословния, ефективен и безопасен начин възможно най-дълго време. За целта използвайте неагресивен препарат. Почистването на кошницата Air Fryer и приставката е бързо и лесно, без да изисква особени усилия, тъй като двата елемента са с последно поколение незалепващо покритие.

Можете да почиствате кошницата и приставката в съдомиялна машина. Въпреки това, съветваме потребителите да почистват посочените елементи под течаща вода, за да запазят за по-дълго незалепващите свойства на покритието. След почистване в съдомиялна машина, по съответните части/аксесоари може да настъпи обезцветяване, което не влияе на безопасността или работата на уреда.

Дисплей с информация

Vortex OdourErase е оборудван с тъч скрийн дисплей, позволяващ лесна настройка на желаната прогарма. Индикация показва етапа на готвене, а лентата със съобщения подсказва кога и какво е необходимо да направите в различните етапи на готвене.

Резервни части

Когато потребител подбира подходящ еър фрайър, обикновено пропуска един от най-важните елементи – резервните части. Всички еър фрайъри са с кошници с различни типове покрития. Едни са по-бързо износващи се, но с по-добри незалепващи свойства, други са с по-бавно износващи се покрития, но с по-лоши незалепващи качества и т.н.

Точно както при тиганите и другите съдове с покрития, с времето качествата и свойствата на покритията започват да намаляват. Една от отличителните страни на еър фрайърите Instant (включително и при Vortex OdourErase) e наличието на допълнителни/резервни кошници и приставки, като същите не са просто обещания, а се предлагат за свободна продажба на нашия сайт, в секция резервни части и консумативи. Така не трябва да се притеснявате, че при надраскване на покритието, уредът ще стане неизползваем, а ще бъдете спокойни, че когато настъпи времето за подмяна, ще можете лесно да продължите пълноценното използване на уреда.

Сервиз

При малко вероятния сценарий от възникване на неизправност на уреда, можете да се възползвате от сервизно обслужване директно от официалното представителство за България, без процедурата да се прехвърля към подизпълнители.

В случай на необходимост от извънгаранционен сервиз на уред, закупен от Instant Pot Bulgaria, включително и след изтичане на срока на законовата гаранция, сервизният ни отдел е на разположение, за да разреши Вашия проблем.

Недостатъци

Трудно може да се определи някой недостатък на уреда, като единствено необходимостта от периодична смяна на филтъра, би могла да бъде изтъкната като такъв. Въпреки това, от Instant са се погрижили и за това – в случай, че смяната Ви затруднява, уредът би могъл да работи напълно ефективно и без този компонент, като това обаче, ще Ви лиши от предимствата, които филтърът дава. Също така, липсата му може да доведе до омазняване в задната част на уреда, което в други случаи би се абсорбирало от филтъра.

Често задавани въпроси

От къде мога да закупя нова кошница или резервен филтър за този модел еър фрайър?

Резервни кошница за различните модели еър фрайъри Instant се предлагат в секция Резервни части и консумативи на нашия сайт?

Колко често се налага подмяна на филтъра?

Издръжливостта на филтъра е 45 цикъла на готвене, като всеки цикъл е с продължителност 20 минути на максимална температура (205˚С) – общо 900 минути.

Как се извършва подмяната на филтъра?

1. Изключете уреда от захранването.
2. Отворете филтърната кутия, разположена в горната част на уреда, за да достигнете до филтрите.
3. Извадете старите филтри и ги изхвърлете правилно. Филтрите не подлежат на рециклиране.
4. Извадете нов двоен филтър от опаковката и го поставете във филтърната кутия.
5. Поставете филтърната кутия обратно на място в уреда и включете уреда в захранването.
6. Натиснете едновременно и задръжте за около 5 сек. бутоните Bake и Reheat, за да рестартирате индикацията за подмяна на филтъра. Светодиодът на филтъра на горния панел на уреда ще изгасне.

Задължително ли е винаги да бъде поставен филтър на уреда?

Не е задължително, тъй като моделът може да работи и без да бъде поставен филтър OdourErase.

С какъв препарат трябва да се почиства кошницата, за да не падне покритието й?

Air Fryer кошницата е изработена с последно поколение незалепващо PTFE покритие, без съдържение на PFOA и BPA. Почистването е изключително лесно и препоръчваме да става след всяко готвене с мека гъба или кърпа, топла вода и неагресивен препарат за съдове. Не използвайте метални приспособления за почистване, за да избегнете нараняване на покритието.

Какъв е срокът на гаранцията на уредите?

Всички уреди, закупени от Instant Pot Bulgaria, включват законова гаранция за период от две (2) години от датата на първоначалната доставка.

Къде мога да намеря рецепти за еър фрайър?

Таблици с времена за готвене, можете да откриете на нашия сайт в категория Време за готвене.

Разнообразни и интересни рецепти можете да намерите отново на нашия сайт в категория Рецепти, като се стараем ежемесечно да добавяме ново съдържание, включително и с ястия, типични за Българската кухня.

Видео рецепти, можете да намерите в секция Видео рецепти, както и в канала ни в YouTube.

Рецепти и съвети от потребители, ползващи мултикукъри Instant Pot, можете да намерите и в официалната ни фейсбук група Instant Pot® BG ОБЩНОСТ » Рецепти, Идеи и Вдъхновение.

Разработено е и приложение (достъпно само на английски език) с над 2000 рецепти, специално подготвени за Instant Pot. Можете да го откриете на този линк.


Щом четете тази статия, може би ще Ви е интересно да видите още:

Към статия > Кой модел еър фрайър Instant да изберете?

Към статия > Един комбиниран уред или два отделни уреда – мултикукър и еър фрайър (air fryer)?

Към статия > Знаете ли, че готвенето в Instant струва 5 пъти по-малко от готвенето в електрическа фурна?

Към статия > Съвети за приготвяне на пържени картофи в Еър фрайър


* Последно направена редакция: 09.2023 г.

** Уредите с добавен втори нагревателен елемент под кошницата, позволяват съкращаване на времето за загряване (за сравнение Vortex ClearCook и Vortex OdourErase достига до 200˚С за около 3 минути), както и обръщане при приготвяне на някои печива. При храна, поставена на няколко слоя (например картофи), издърпването на кошницата за разтръскване/разбъркване е задължително за постигане на оптимални резултати.


Статиите и снимките, публикувани на този сайт, са обект на авторско право. Копирането и разпространяването им с търговска цел, без изрично писмено съгласие на InstantPot.bg, е забранено.

Вашата количка

Количества: 0 Артикули: 0
Нямате продукти в количка.
0.00 лв. (вкл. ДДС)
0.00 лв.