Изберете страница

Внимателно проектиран

В миналото повечето проблеми с тенджери под налягане най-често се дължаха на потребителска грешка. Instant Pot е внимателно проектиран, за да елиминира и избягва потенциални проблеми. Характеристиките за безопасност на UL Logo Instant Pot са дело на най-големия производител на уреди под налягане с над 30 милиона бройки в експлоатация по целия свят. Продуктите на Instant Pot са сертифицирани от UL / ULC в САЩ и са с СЕ маркировка за европейския пазар. Стандартните съдове под налягане използват теглото на клапаните, разположени на капака, за определяне на налягането при готвенето. Патентованата технология на сензора за налягане на Instant Pot регулира налягането във вътрешния съд по много по-прецизен и автоматичен начин. Когато налягането се натрупа във вътрешния съд, плоската гъвкава основа (виж диаграмата вдясно) се измества надолу, за да задейства сензора за налягане. И обратно – когато налягането е намалено, плоската гъвкава основа се придвижва нагоре и отново задейства сензора за налягане. Сензорът за налягане контролира мощността на нагревателния елемент, за да поддържа налягането в предварително зададен диапазон. Снимката на действителния сензор за налягане е показана отляво. Тази технология революционизира безопасността при готвене под налягане. Освен тази уникална иновация, Instant Pot има 10 нива на защита за гарантиране на пълна безопасност.

  1. Разпознаване на отворен капак

Ако капакът липсва или не е затворен правилно, Instant Pot няма да активира готвенето под налягане. Само функциите за поддържане на ястието топло и сотиране работят с отворен капак.

  1. Защита от утечки/течове на капака

В случай, че капакът на мултикукъра има теч (напр. ръкохватката за освобождавенато на пара не е в правилна позиция или липсва уплътнителният пръстен), уредът няма да достигне предварително зададеното ниво на налягане. Ако се позволи това да продължи, рискувате да изгорите храната. Instant Pot открива това чрез измерване на времето за предварително загряване. Ако предварителното загряване е необичайно дълго, програмирането ще бъде превключено на Keep-warm, за да се избегне загарянето на храната.

  1. Заключване на капака когато уредът е под налягане

Когато мултикукърът е под налягане, капакът е механично заключен и не позволява случайно отваряне. Този механизъм се активира автоматично при покачване на налягането и се отключва само когато налягането е спаднало обратно до безопасни граници.

  1. Защита на изпускателния клапан за налягане

По време на готвене хранителните частици могат да блокират клапана за изпускане на налягане. Instant Pot има специално структуриран щит (виж снимката вдясно), за да предотврати блокирането при освобождаване на пара. Изображение вляво: Анти-блокиращият щит предотвратява запушване при освобождаване на пара

  1. Автоматичен контрол на температурата

Термостатът под вътрешния съд регулира температурата в безопасни граници. Изображение вдясно: Термостат под вътрешния съд

  1. Предупреждение при висока температура

Ако мултикукърът работи без вода или влага, няма да се създаде налягане в съда. Това ще предизвика прегряване на основата. Прекалено висока температура може също да се натрупа поради ситуации като липса на вътрешен съд; вътрешен съд, който не е в подходящ контакт с негревателя или вътрешен съд, който има проблем с разсейването на топлината (напр. загоряло нишесте / брашно). При такива условия, Instant Pot ще спре да се нагрява когато температурата е над определена граница.

  1. Екстремна температура и изключване на захранването

Instant Pot е оборудван със специален предпазител, който изключва захранването при прекомерно висока температура, т.е. 169°C – 172°C, и високо електрическо напрежение. Високото напрежение е индикатор за опасна ситуация.

  1. Автоматично управление на налягането

Патентованият механизъм за датчик/сензор за налягане (показан на диаграма в горната част) поддържа работното налягане между 70-80 kPa или 0.7-0.8 bar.

  1. Защита чрез регулиране на налягането

Ако налягането надвиши 105 kPa (1.05 bar), клапанът за освобождаване на пара ще бъде избутан нагоре, парата ще се изхвърли, а това ще свали налягането вътре в съда.

  1. Защита от прекомерно налягане

Ако налягането стане твърде високо и защитата чрез регулиране на налягането не сработи, вътрешният защитен механизъм на Instant Pot ще се активира. Високото налягане ще измести вътрешния съд надолу и ще се създаде празнина между капака и съда. Парата ще се освободи към основата през образувалата се кухина.