Изберете страница

Рецепта за Спаначена супа с ориз

 

Инстант Пот | Рецепта за Спаначена супа с ориз

Спаначена супа с ориз

Все още няма оценка
Instant Pot Bulgaria
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ 24 мин.
ТИП ЯСТИЕ Основно ястие, Супа
ПОРЦИИ 4

Оборудване

  • Обикновен стъклен капак с отвор за пара

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  

  • 500 гр. спанак пресен
  • 50 гр. лук
  • 50 гр. моркови
  • 50 мл. олио (добавете повече ако желаете супата да е по-мазна)*
  • 2-3 с.л. доматено пюре или 1-2 домата, средни, нарязани на ситно
  • 1/3 ч.ч. ориз или паста "звездички" / "буквички"
  • 1 л. вода вряла (добавете повече според желаната гъстота)
  • 2 с.л. брашно препечено на сух тиган или запържено в 1-2 с.л. от общата мазнина
  • 1 с.л. червен пипер
  • черен пипер смлян, на вкус
  • 2 бр. скилидки чесън (или сух чесън на прах, на вкус)

За вариант със застройка (по желание)

  • 1/2 ч.ч. кисело мляко
  • 1 бр. жълтък

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
 

  • Изцедете добре измития спанак и го нарежете на лентички.
  • Нарежете лука и моркова на кубчета.
  • Изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) с висока настройка (степен) на температурата и оставете уредът да загрее добре.
  • Във вътрешния съд на Instant Pot добавете олиото и сотирайте лука и моркова.
  • Когато се задушат добре, добавете доматеното пюре, или нарязаните домати, и сотирайте още малко.
  • Добавете нарязания спанак и разбъркайте.
  • Похлупете уреда с обикновен капак. След минута отново разбъркайте и променете настройката на програмата на ниска температура (степен).
  • Задушете спанака за около 3-4 минути, като го разбъркате междувременно още един-два пъти. Когато е готов, спанакът вече трябва да е омекнал и слегнал напълно.
  • Спрете програмата с CANCEL (ОТКАЗ).
  • Добавете врялата вода в количество, според желаната гъстота на супата, и деглазирате старателно дъното на вътрешния съд с шпатула, като се уверите, че по него не са останали залепнали парченца.
  • Добавете солта, ориза или пастата, и разбъркайте.
  • Добавете червения и черния пипер.
  • Поставете капака за готвене под налягане.
  • Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Високо налягане (High) и време 6 минути.
  • Когато програмата приключи, оставете налягането да се освободи естествено за 5-10 минути, след което освободете бързо (ръчно) останалото налягане.
  • Междувременно подгответе брашното като го препечете на сух тиган или запържите в 1-2 с.л. от общата мазнина. Размийте препеченото или запърженото вече брашно в 2-3 с.л. студена вода ако е още горещо или в няколко лъжици от течността на супата, ако вече е изстинало. Добавете така получената смес на тънка струя в супата при непрекъснато разбъркване, за да не останат бучици.
  • Изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) с ниска настройка (степен) на температурата и оставете супата да покъкри за 2-3 минути.
  • Добавете скилидките чесън или сухия чесън на прах на вкус.

За вариант със застройка

  • Ако желаете да приготвите тази супа със застройка, в подходящ съд разбъркайте киселото мляко до гладкост.
  • Добавете яйчения жълтък и разбъркайте до хомогенност.
  • Добавете бавно на тънка струя 1 черпак от бульона на супата при непрекъснато разбъркване. Така застройката ще се темперира и супата няма да се пресече.
  • Разредете застройката с още един черпак врял бульон, след което върнете готовата вече застройка на тънка струя в супата, при непрекъснато разбъркване.

Бележки

*Можете да използвате също и комбинация от олио и зехтин, или само зехтин.
ТАГОВЕ доматено пюре, лук, моркови, ориз, спанак, червен пипер
Умения

Публикувано на

16/03/2022

Изпращане на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оценете рецептата