До 80% по-малко разходи за електроенергия

Generic selectors
Само точни съвпадения
Търси в заглавието
Търси в съдържанието
Post Type Selectors
Продукти
Рецепти
Статии
Страници

 

Инстант Пот | Рецепта за Козунак

Козунак

4* от 3 гласа
Instant Pot Bulgaria
ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА 20 мин
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ 55 мин
за втасване 1 ч 30 мин
ТИП ЯСТИЕ Закуска, Десерт

Оборудване

  • Кошница от неръждаема стомана

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  

  • 3 бр. яйца (150 мл.) размер
  • до 150 гр. захар за козунака* + още малко за поръсване
  • 50 мл. прясно мляко топло
  • 50 мл. вода
  • 400 - 450 гр. брашно
  • 1 бр. пакетче суха мая
  • 40 гр. олио
  • 70 гр. краве масло
  • 10 гр. твърд алкохол например ром
  • 1 с.л. лимонов сок
  • кората от половин био лимон настъргана
  • 2 бр. пакетчета ванилова захар
  • 1 щипка сол
  • филирани бадеми за украса
  • стафиди, локум или друго за пълнеж

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
 

замесване на тестото**

  • Разбъркайте с вилица яйцата и отделете 1 с.л. за намазване на козунака.
  • Смесете млякото с водата, лимоновия сок, алкохола и захарта, и разбъркайте, за да се стопи захарта.
  • Пресейте брашното и добавете маята.
  • Направете кладенче в пресятото брашно и излейте течните съставки, лимоновата кора, ваниловата захар и солта. Не добавяйте мазнината.
  • Разбърквайте отначало с шпатула, може да се наложи да добавите още малко брашно, за да получите меко, все още лепнещо, но не течливо тесто. Оставете го да си почине 20 минути и го преместете на работната си повърхност.
  • Месете и добавяйте по лъжица мазнина, докато мазнината свърши и тестото я усвои цялата. Накрая на месенето ще получите меко, еластично, нелепнещо тесто, което няма да се къса, когато го разтегнете с пръсти.

втасване

  • Преместете тестото в удобна купа, която се побира във вътрешния съд на Instant Pot.
  • Във вътрешния съд налейте топла вода. Поставете купата в изключения уред, похлупете с капака и оставете тестото да втасва за 1-1.5 часа. За това време то трябва да е увеличило обема си 2 пъти.

оформяне

  • Извадете тестото върху работния си плот и го разделете на 3 или 4 части, в зависимост от това как искате да го сплетете. Разтегнете всяко парче тесто на дълъг масур, като работите внимателно с тестото.
  • Ако искате козунакът да бъде с пълнеж - поразплескайте масурите един по един с пръсти на ленти, сложете пълнеж и защипете старателно краищата на тестото.
  • Усучете масурите, като ги положите на плота, придържате единия край на масура, с който работите и търкаляте с другата ръка другия край на масура в една посока.
  • Сплетете ги и ги преместете в облицованата отвътре с хартия за печене кошница.
  • Изплакнете вътрешния съд и поставете кошницата със сплетения козунак в него.
  • Похлупете уреда и изчакайте още 20-25 минути за последното финално втасване.
  • Смесете отделената част от яйцето с малко вода и намажете козунака.
  • Украсете козунака отгоре и го поръсете внимателно с лъжичка захар.

печене

  • Изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) на висока степен (L4 при някои модели) и оставете уреда да загрее.
  • Поставете внимателно кошницата с козунака на дъното на вътрешния съд.
  • Похлупете уреда и печете 20 минути.
  • Когато изминат 20 минути, бързо поставете капака за печене и изберете програма BAKE (ПЕЧЕНЕ), настройте температурата на 150˚С и времето за готвене на 35 минути.
  • След края на програмата извадете вътрешния съд и внимателно хлъзнете и изсипете от него кошницата с козунака на масата. Оставете кошницата с козунака до пълното му изстиване върху решетка. Едва след изстиването, го освободете от кошницата и хартията.
    Да Ви е сладко!

Бележки

*В зависимост колко сладък желаете да бъде козунакът.
** Ако желаете, може да замесите тестото в хлебопекарна, като следвате инструкциите:
Изсипете яйцата и млечната смес в контейнера. Изсипете 400 гр. от пресятото брашно и добавете маята. Настройте машината да меси на програмата за месене (7 мин.). След края на програмата оставете тестото да си почине 10 мин. и повторете настройката на уреда; докато машината меси за втори път добавете лъжица по лъжица олиото, смесено със стопеното масло.
Преди да добавите мазнината. тестото ще изглежда прекалено меко и мажещо се под бъркалките. Ако прецените, добавете още до 50 гр. брашно, но не повече. Тестото пак ще бъде лепкаво и ще се маже под бъркалките, но само малко. След добавянето на мазнината, то ще се е превърнало в гладко, еластично, много меко, но нелепнещо тесто. Не "забивайте" тестото с повече брашно, за да имате мек козунак.
ТАГОВЕ яйца, масло, ром, брашно, мая

3 отговорa за "Рецепта за Козунак"

  1. Конкретно този цитат от бележката за месене в хлебопекарна е подвеждащ: “Ако прецените, добавете още до 50 гр. брашно, но не повече. Тестото пак ще бъде лепкаво и ще се маже под бъркалките, но само малко. След добавянето на мазнината, то ще се е превърнало в гладко, еластично, много меко, но нелепнещо тесто. Не “забивайте” тестото с повече брашно”
    Наложи се да добавя 250 гр брашно, за да не е течно тестото като кексово и да успея да добавя плънка.

  2. 2 звезди
    При мен брашното по рецепта дойде малко и се наложи да доомесвам след първото втасване, защото лепнеше като кексово тесто и никаква плънка и фитили не бяха възможни да се направят. Също и описания вариант за втасване не е сполучлив. Не бих повторила рецептата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оценете рецептата




Максималният размер на файла за качване: 10 MB. Можете да качите: снимка. Пуснете файловете тук

Вашата количка

Количества: 0 Артикули: 0
Нямате продукти в количка.
0.00 лв. (вкл. ДДС)
0.00 лв.