Козунак
Оборудване
- Кошница от неръждаема стомана
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 3 бр. яйца (150 мл.) размер
- до 150 гр. захар за козунака* + още малко за поръсване
- 50 мл. прясно мляко топло
- 50 мл. вода
- 400 - 450 гр. брашно
- 1 бр. пакетче суха мая
- 40 гр. олио
- 70 гр. краве масло
- 10 гр. твърд алкохол например ром
- 1 с.л. лимонов сок
- кората от половин био лимон настъргана
- 2 бр. пакетчета ванилова захар
- 1 щипка сол
- филирани бадеми за украса
- стафиди, локум или друго за пълнеж
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
замесване на тестото**
- Разбъркайте с вилица яйцата и отделете 1 с.л. за намазване на козунака.
- Пресейте брашното и добавете маята.
- Направете кладенче в пресятото брашно и излейте течните съставки, лимоновата кора, ваниловата захар и солта. Не добавяйте мазнината.
- Разбърквайте отначало с шпатула, може да се наложи да добавите още малко брашно, за да получите меко, все още лепнещо, но не течливо тесто. Оставете го да си почине 20 минути и го преместете на работната си повърхност.
- Месете и добавяйте по лъжица мазнина, докато мазнината свърши и тестото я усвои цялата. Накрая на месенето ще получите меко, еластично, нелепнещо тесто, което няма да се къса, когато го разтегнете с пръсти.
втасване
- Преместете тестото в удобна купа, която се побира във вътрешния съд на Instant Pot.
- Във вътрешния съд налейте топла вода. Поставете купата в изключения уред, похлупете с капака и оставете тестото да втасва за 1-1.5 часа. За това време то трябва да е увеличило обема си 2 пъти.
оформяне
- Извадете тестото върху работния си плот и го разделете на 3 или 4 части, в зависимост от това как искате да го сплетете. Разтегнете всяко парче тесто на дълъг масур, като работите внимателно с тестото.
- Ако искате козунакът да бъде с пълнеж - поразплескайте масурите един по един с пръсти на ленти, сложете пълнеж и защипете старателно краищата на тестото.
- Усучете масурите, като ги положите на плота, придържате единия край на масура, с който работите и търкаляте с другата ръка другия край на масура в една посока.
- Сплетете ги и ги преместете в облицованата отвътре с хартия за печене кошница.
- Изплакнете вътрешния съд и поставете кошницата със сплетения козунак в него.
- Похлупете уреда и изчакайте още 20-25 минути за последното финално втасване.
- Смесете отделената част от яйцето с малко вода и намажете козунака.
- Украсете козунака отгоре и го поръсете внимателно с лъжичка захар.
печене
- Изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) на висока степен (L4 при някои модели) и оставете уреда да загрее.
- Поставете внимателно кошницата с козунака на дъното на вътрешния съд.
- Похлупете уреда и печете 20 минути.
- Когато изминат 20 минути, бързо поставете капака за печене и изберете програма BAKE (ПЕЧЕНЕ), настройте температурата на 150˚С и времето за готвене на 35 минути.
- След края на програмата извадете вътрешния съд и внимателно хлъзнете и изсипете от него кошницата с козунака на масата. Оставете кошницата с козунака до пълното му изстиване върху решетка. Едва след изстиването, го освободете от кошницата и хартията.Да Ви е сладко!
Бележки
Преди да добавите мазнината. тестото ще изглежда прекалено меко и мажещо се под бъркалките. Ако прецените, добавете още до 50 гр. брашно, но не повече. Тестото пак ще бъде лепкаво и ще се маже под бъркалките, но само малко. След добавянето на мазнината, то ще се е превърнало в гладко, еластично, много меко, но нелепнещо тесто. Не "забивайте" тестото с повече брашно, за да имате мек козунак.
Конкретно този цитат от бележката за месене в хлебопекарна е подвеждащ: “Ако прецените, добавете още до 50 гр. брашно, но не повече. Тестото пак ще бъде лепкаво и ще се маже под бъркалките, но само малко. След добавянето на мазнината, то ще се е превърнало в гладко, еластично, много меко, но нелепнещо тесто. Не “забивайте” тестото с повече брашно”
Наложи се да добавя 250 гр брашно, за да не е течно тестото като кексово и да успея да добавя плънка.
При мен брашното по рецепта дойде малко и се наложи да доомесвам след първото втасване, защото лепнеше като кексово тесто и никаква плънка и фитили не бяха възможни да се направят. Също и описания вариант за втасване не е сполучлив. Не бих повторила рецептата
Отлично