Тутманик Карниери
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
за тестото
- 200 гр. брашно
- 75 мл. прясно мляко затоплено
- 75 мл. вода топла
- 1 ч.л. суха мая (3 гр.)
- 1 бр. яйце голямо
- 2 ч.л. захар (10 гр.)
- 1 ч.л. сол
за заливката
- 1 бр. яйце голямо, разбито
- 100 гр. сирене натрошено
- 40 гр. масло (или мас)
- 1 с.л. олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
на тестото
- В купа смесете водата и млякото, за да получите 150 мл. топла течност.
- Към нея добавете 2 с.л. брашно, захарта и маята, и разбъркайте. Оставете сместа да „почине“ за 10 минути, за да се активира маята.
- Добавете яйцето и солта, разбъркайте и добавете останалото брашно.
- Бъркайте с лъжица. Сместа трябва да се получи по-скоро като много гъсто тесто за кекс, да пада "на парцали".
- Добавете около 1 л. топла вода (телесна температура) във вътрешния съд и поставете купата с тестото в него. Покрийте с капака и оставете тестото да втаса за около 30 минути.
- Когато тестото удвои обема си, извадете купата и изсипете водата от вътрешния съд.
- Намажете една хартиена подложка с капка олио, поставете я на дъното на вътрешния съд и внимателно, като си помагате с шпатула, за да го избутате, прехвърлете тестото върху хартията. Не заглаждайте и не разстилайте тестото.
- Поставете капака и оставете тестото да втаса отново за около 30 минути.
на заливката
- Намазнете повърхността на втасалото тесто с олиото и поръсете леко с натрошеното сирене.
- Отгоре, с малка лъжичка, разпределете разбърканото яйце.
- Най-отгоре разпределете парченцата масло или мас.
- Изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) на висока степен и времето за готвене на 12 минути. Оставете уреда да загрее.
- Поставете тестото и затворете капака, така че бутонът/ключът за освобождаване на налягането да е в позиция Vent (Изпускане).
- След като програмата завърши, поставете/затворете капака Air Fryer. Изберете програма BAKE (ПЕЧЕНЕ), настройте температурата на 165˚С и времето за готвене на 15 минути.
- Когато програмата приключи, извадете вътрешния съд и ако печивото се е надигнало над хартиената подложка, освободете отвътре стените му с остър нож, така че да го отлепите.
- Наклонете вътрешния съд на една страна и плъзнете тутманика да излезе от него. Оставете го да изстива върху хартиената подложка - в чиния или върху дъска.
- Покрийте го с кърпа, за да се задуши за около 10 минути, след което го нарежете на триъгълници и сервирайте.