Пиле с ориз
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 4 бр. пилешки бутчета с кожа
- 30 гр. олио
- 30 гр. масло
- 1 бр. глава лук малка, около 80 гр.
- 200 гр. ориз добре измит и отцеден
- 400 мл. пилешки бульон или вода
- 1 бр. дафинов лист
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- магданоз за сервиране
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Настройте програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) на степен High (Висока).
- Във вътрешния съд на Instant Pot добавете олиото.
- Когато олиото се нагорещи, запържете разрязаните на две бутчета до златист цвят на кожата (за 4 бутчета запържването става на 2 части).
- Извадете бутчетата в чиния.
- Във вътрешния съд добавете и задушете лука със щипка сол за около 1-2 минути, като междувременно добавите и маслото.
- Добавете добре измития и отцеден ориз. Овкусете със сол, черен пипер, дафинов лист. Върнете вече запърженото пилешко месо и добавете 400 мл. топъл пилешки бульон или вода.
- Изключете програмата с CANCEL (ОТМЯНА). Сложете капака за готвене под налягане.
- Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Високо налягане (High) и време 12 минути.
- Когато времето изтече, оставете налягането да се освободи естествено за около 15-20 минути. Ако след 20 минути уредът все още е под налягане, освободете бързо останалата пара.
- Сервирайте като поръсите с нарязан на ситно пресен магданоз.
Спазих рецептата точно, но за съжаление оризът загоря на дъното и сега се чудя как да почистя вътрешния съд.
Кога се прибавя маслото?
Здравейте,
Маслото се добавя, след като извадите бутчетата, преди да сотирате лука (стъпка 5).
Чудно се получи – бързо и вкусно!
Изпробвано за бърза съботна вечеря, много добре се получи! Само забравих да посоля бутчетата след запържването, може да се добави в рецептата. Също така след приготвянето под налягане може да се запече под капака за запичане, ако разполагате с такъв.
Благодаря за рецептата!
Става много вкусно, като по избор може към лука да се добави и ситно нарязан морков.