Generic selectors
Само точни съвпадения
Търси в заглавието
Търси в съдържанието
Post Type Selectors
Продукти
Рецепти
Статии
Страници

 

Инстант Пот | Рецепта за Мусака

Мусака

4.67* от 18 гласа
Instant Pot Bulgaria
ТИП ЯСТИЕ Основно ястие
ПОРЦИИ 8

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  

  • 1 кг. картофи
  • 500 гр. кайма смес 60% телешко и 40% свинско месо
  • 1 бр. глава лук средна, около 120 гр.
  • 1 бр. морков малък, около 40 гр.
  • 2 бр. скилидки чесън почистени от зародиша
  • 40-50 гр. олио
  • 1 с.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1 с.л. чубрица
  • сол на вкус

За заливката

  • 250 гр. кисело мляко
  • 3 бр. яйца
  • 1 с.л. брашно
  • 1 бр. стрък магданоз нарязан на ситно
  • 40 гр. кашкавал по желание, настърган
  • сол на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
 

  • Нарежете лука, чесъна и моркова на много ситно.
  • Обелете и измийте картофите. Нарежете ги на кубчета (около 1 см.) и ги поставете в купа със студена вода (част от водата ще използвате в рецептата, тъй като в нея има нишесте, което помага за уплътняването на соса).
  • Настройте програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) на степен High (Висока).
  • Във вътрешния съд на Instant Pot добавете олиото.
  • Когато олиото се нагорещи, добавете и запържете лука заедно със щипка сол за 3-4 минути, докато леко започне да омеква.
  • Добавете нарязания морков и разбъркайте за около 1 минута.
  • Добавете каймата и чесъна, като разбърквате енергично с помощта на дървена лъжица, за да раздробите каймата.
  • Когато каймата се запържи и промени изцяло цвета си добавете подправките, картофите и 1 ч.ч. от водата, в която са престояли картофите.
  • Изключете програмата с CANCEL (ОТМЯНА). Сложете капака за готвене под налягане.
  • Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Високо налягане (High) и време 5 минути.
  • Междувременно в отделна купа пригответе заливката от млякото, яйцата и размитото в студена вода брашно. Овкусете я с малко сол и нарязаният магданоз.
  • Когато времето изтече, освободете бързо налягането. Проверете картофите и ако са още твърди, можете да настроите отново програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) за допълнителни 1-2 минути.
  • Зелейте мусака със заливката и поръсете с настъргания кашкавал.
  • Сложете капака Air Fryer.
  • Настройте програма BROIL/GRILL (ЗАПИЧАНЕ) на 9 минути.
  • Готовата мусака оставете да се охлади и да стегне за 30-40 минути, за да можете да я нарежете и сервирате на парчета.

Бележки

Ако използвате уред без запичащ капак, пресипете мусаката в тава за печене, залейте я със заливката, поръсете с кашкавал, след което запечете в предварително загрята фурна до златисто.
Заливката може да бъде приготвена и на основата на прясно мляко като бешамел с яйца.
ТАГОВЕ кисело мляко, картофи, яйца, моркови, чесън, кайма, брашно, лук

8 отговорa за "Рецепта за Мусака"

  1. 5 звезди
    Супер стана! Удобството на уреда е несравнимо, но и рецептата ви е добра. Благодаря! 🙂

  2. Това е едно от любимите ястия на нашето семейство от традиционната кухня.
    Получи се доста добре в новия помощник на нашата кухня!

  3. И тази рецепта пробвах и мусаката стана чудесна благодаря!

  4. Тази рецепта излиза, когато задам модел Instant pot DUO, но за него не виждам да има съвместим капак? Той дори няма въпросната функция описана в рецептата BROIL/GRILL.

    1. Здравейте,

      Можете да приготвите рецептата във Вашия мултикукър, а когато дойде последният етап за запичане на ястието, да го преместите в стандартна фурна или самостоятелен еър фрайър, ако разполагате с такъв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оценете рецептата




Максималният размер на файла за качване: 10 MB. Можете да качите: снимка. Пуснете файловете тук

Вашата количка

Количества: 0 Артикули: 0
Нямате продукти в количка.
0.00 лв. (вкл. ДДС)
0.00 лв.