Вегетарианско чили със сладък картоф и черен боб
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 225 гр. черен боб сух, накисва се предварително за 4-8 часа
- 1 с.л. зехтин или масло от авокадо
- 1 бр. глава лук средна, обелен и нарязан на кубчета
- 3 бр. скилидки чесън смлени
- 2 бр. сладък картоф средно големи, обелени и нарязани на кубчета около 2.5 см.
- 1 1/2 с.л. чили на прах
- 2 ч.л. кимион на прах
- 1 ч.л. сол
- 1/4 ч.л. черен пипер
- 1/4 ч.л. пушен червен пипер
- 1/4 ч.л. канела на прах
- 800 гр. домати нарязани на кубчета
- 750 мл. зеленчуков бульон
- 160 гр. доматено пюре
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ).
- Във вътрешния съд на Instant Pot добавете и загрейте зехтина. Добавете лука и задушете, докато омекне, за около 5-6 минути. Добавете чесъна и задушете за още 30 секунди.
- Добавете накиснатия и вече отцеден боб, сладките картофи, чили на прах, кимион, сол, черен пипер, червен пипер, канела, домати, бульон и доматено пюре. Разбъркайте добре, за да се смесят и деглазирайте с помощта на дървена шпатула, за да отлепите покафенели и загорели парченца от дъното на вътрешния съд.
- Спрете програмата с CANCEL (ОТКАЗ). Поставете капака за готвене под налягане.
- Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на 20 минути.
- Когато програмата приключи, оставете налягането да се освободи естествено за 10 минути, след което освободете бързо останалата пара (QR).