Кой модел Instant Pot да изберем?

Instant Pot е един от най-реномираните производители на уреди за готвене под налягане. Не случайно марката Instant Pot се е превърнала в нарицателно име за херметичен мултикукър в САЩ. През годините фирмата е разработила редица уреди в помощ на домакинството, като част от тях вече се предлагат и в България.

 

Кой модел Instant Pot да изберете изцяло зависи от специфичните нужди на Вашето домакинство, начин на готвене и бюджет. Най-хубавото е, че грешен избор няма

В момента в България се предлагат следните модели:

  • Instant Pot Duo, във варианти с вместимост 3, 5.7 и 8 литра
  • Instant Pot Duo Evo Plus, във варианти с вместимост 5.7 и 7.6 литра
  • Instant Pot Duo Crisp + Air Fryer, във вариант с вместимост 8 литра

Всички модели се предлагат окомплектовани с вътрешен съд от висококачествена неръждаема стомана.

 

Instant Pot DUO

Класическият модел. Интуитивен и доказан във времето.

 

Instant Pot Duo е базовият модел с възможности за херметично готвене под налягане и изключително високо качество на изработката. Това е най-продаваният модел в САЩ (единственият мултикукър достигал продажби от над 200 000 бр. за един ден) и причината Instant Pot да се превърне в нарицателно име за този тип уреди. Независимо, че Duo е вече на няколко години, развитието на модела не е спирало и към момента в Европа Instant Pot Duo се предлага в последната си версия.

Уредът се предлага във варианти с вместимост 3, 5.7 или 8 литра

 

Какво можете да приготвяте с този уред?

Можете да приготвяте почти всичко – от ориз и варива (боб, леща, грах и т.н.), ястия с месо, морски дарове и риба, до супи, яхнии или пюрета за захранване на малки деца. Можете да приготвяте и определени десерти като крем карамел, чийзкейк, блатове за торта, бананов хляб и пр. като използвате функцията под налягане. Можете да задушавате, запържвате, варите, да готвите на пара или на “бавен огън”, както и да подквасите кисело мляко.

Можете да приготвяте и много ястия, които стандартно се приготвят във фурна, но в случая използвайки функцията за готвене под налягане – например пълнени чушки или мусака, като тези ястия ще са готови за консумация, но ако желаете да имат характерния при запичане вкус и коричка, следва да ги запечете допълнително във фурна или fryer. Същото важи и ако сготвите цяло пиле, то след готвенето под налягане за получаване на коричка ще е необходимо да го преместите и запечете във фурна за 10-15 мин.

Уредът НЕ може да пържи с малки количества мазнина (Air Fryer) или ефективно да пече, запича и дехидратира.

 

Как се изпуска парата при модел Duo?

Парата се изпуска посредством ръкохватка, като това трябва да се прави внимателно с ръка, или с допълнителен прибор или готварска ръкавица за предпазване от парата. Не е необходимо постоянно присъствие (важи за всички предлагани модели Instant Pot) докато се освобождава налягането както при някои модели на други производители.

Капакът не се херметизира автоматично при затваряне, а е необходимо завъртане на ръкохватката.

 

Уредът е идеален избор за:

Начинаещи; При по-ограничен бюджет; При наличие на отделен уред за запичане тип Air Fryer или при готвене предимно на ястия без необходимост от запичане (супи, варива, квасене на кисело мляко). Уредът е с изключително добро съотношение цена/качество.

 


 

Instant Pot Duo Plus

Instant Pot Duo Plus e второ поколение на Duo. Уредът разполага с по-голям дисплей и са добавени допълнителни удобства. На този етап уредът не се предлага в България.

 


 

Instant Pot Duo Evo Plus

Иновативният модел. Умен и стилен.

Instant Pot Duo Evo Plus e последното трето поколение на серия Duo и е надграждане над модел Duo Plus. Сравнен с базовата версия Duo, мултикукърът има редица подобрения, като част от тях са:

Вътрешният съд на модел Duo Evo Plus е с плоско дъно, което го прави по-удобен за сотиране. При модел Duo дъното на вътрешния съд е леко изпъкнало и при сотиране с по-малко мазнина, тя се отича встрани.

Вътрешният съд на модел Duo Evo Plus е с добавени дръжки, което го прави по-лесен за захващане и преместване, и същевременно го позиционира на място. При модел Duo съдът няма дръжки и може да се върти при разбъркване, което създава необходимост от леко придържане с ръка или ръкавица.

В допълнение вътрешният съд на модел Duo Evo Plus може да се използва и като тенджера директно върху всички видове котлони (включително газови и индукционни).

Модел Duo Evo Plus е със значително по-голям LCD дисплей, който осигурява цялата необходима информация за времето за готвене, температурата, налягането и етапа на приготвяне на ястието. Добавен е и основен въртящ се бутон, за бърза и лесна навигация. При модел Duo дисплеят е по-опростен и показва по-малко информация.

Функционално в модел Duo Evo Plus е добавена възможността за готвене Су Вид (Sous Vide). Останалите функции на двата модела се припокриват. Каква е разликата между функции и брой програми / предварителни настройки?

Модел Duo Еvo Plus има реално по-малко на брой интелигентни програми като бутони, но те са с повече предварително зададени настройки – общо 48, което улеснява готвенето, особено в началото, докато все още опознавате спецификите на готвенето под налягане. При модел Duo също имате определени предварително зададени настройки, а с ръчните настройки можете да покриете останалите предварително зададени настройки на модел Duo Evo Plus и да постигнете желаните резултати като изберете ръчно времето и налягането – ниско / високо и пр.

Капакът на модел Duo Evo Plus автоматично се херметизира / запечатва (Seal), когато е на мястото си. При модел Duo това се прави ръчно посредством ръкохватката за изпускане на пара.

Модел Duo Evo Plus е окомплектован с допълнителен уплътнителен пръстен (уплътнение). Можете да използвате едното уплътнение за сладки, а другото за солени/пикантни ястия, като по този начин намалявате пренасянето на по-силните аромати между ястията. При модел Duo уплътнението, включено в комплекта е само едно. Уплътнения се предлагат като допълнителен аксесоар в магазина и могат да бъдат закупени при необходимост.

Ръчното (Бързо) изпускане на пара при модел Duo Evo Plus се осъществява посредством отделен ключ, като нямате досег до механизма за изпускане на пара. При модел Duo ръчното (бързо) изпускане на пара се осъществява чрез ръкохватка за изпускане на пара, от която реално се освобождава и самата пара, като съответно е необходимо използването на прибор или ръкавица при завъртане, за да се предпазите от опарване.

Модел Duo Evo Plus e определен за «НАЙ-ДОБЪР МУЛТИКУКЪР ЗА 2020г.» според Expert Reviews

 

Уредът се предлага във варианти с вместимост 5.7 и 7.6 литра.

 

Какво можете да приготвяте с този уред?

Можете да приготвяте всичко, което можете да приготвите и с модел Duo, като в допълнение можете да готвите и с техниката Су Вид (Sous Vide).

Уредът НЕ може да пържи с малки количества мазнина (Air Fryer) или ефективно да пече, запича и дехидратира.

Как се изпуска парата при модел Duo Evo Plus?

Парата се изпуска посредством ключ, разположен странично от клапанът за изпускане на пара. Допълнително има механизъм за “меко” разпръскване на самата пара. Не е необходимо постоянно присъствие (важи за всички предлагани модели Instant Pot) докато се освобождава налягането както при някои модели на други производители.

Капакът се херметизира автоматично при затваряне.

 

Уредът е идеален избор за:

Тези от Вас, които вече готвят с мултикукър и искат да надградят или просто искат  най-добрия херметичен мултикукър за 2020г.; Тези от Вас, които не помнят или не записват рецепти и време за готвене – уредът има цели 48 предварително зададени настройки и в допълнение може да запомни последните въведени настройки, на всяка програма (така например ако преди месец сте направили чийзкейк точно по Ваш вкус, можете да повторите резултата, използвайки същата програма и запомнени от уреда настройки).

 


 

 

Instant Pot Duo Crisp + Air Fryer

Комбинираният модел. Instant Pot, който може да пече и пържи.

Instant Pot Duo Crisp + Air Fryer е различен тип уред в сравнение с предходните. Тук основното предимство е комбинирането на мултикукър с херметическо затваряне с еър фраер (air fryer). Уредът е окомплектован с 2 капака – един капак за готвене под налягане, на пара и су вид и втори капак Air Fryer за пържене с горещ въздух, запичане, печене и дехидратиране. Уредът реално комбинира функциите на Duo с тези на конвенционалната фурна и фритюрник.

Така с един уред получавате всички основни техники за приготвяне на храна.

Повечето специфики за модел Duo, както и разлики между модел Duo и модел Duo Evo Plus важат и при модел Duo Crisp, тъй като Duo Crisp използва базата на модел Duo, включително и това, че и двата модела работят с един и същ тип вътрешен съд. Съответно както и при Duo, така и при Duo Crisp няма описаните по-горе характерни за модел Duo Evo Plus промени – напр. добавените дръжки на вътрешния съд, плоското дъно на вътрешния съд, големия лед дисплей и основен бутон, резервния уплътнителен пръстен.

При модел Duo Crisp няма предварително зададени настройки като тези на модели Duo и Duo Evo Plus – за Месо, Йогурт, Ориз, Супа, Варива и др. Тук има само функционални бутони – готвене под налягане, су вид, готвене на пара, пържене, печене, дехидратиране и пр. Съответно при модел Duo Crisp е необходимо винаги да задавате ръчни настройки според Вашите предпочитания и съответната рецепта. При натрупване на повече опит повечето клиенти предпочитат да използват изцяло ръчни настройки, така че бихме посочили наличието на предварително зададени настройки като улеснение за клиенти с по-малко опит или при клиенти, които не обичат да експериментират или да помнят и записват рецепти, времена и настройки.

Реално модел Duo Crisp може да прави всичко, което и моделите Duo и Duo Evo Plus, но без да има обособени отделни програми и предварително зададени настройки, а настройките правите Вие. Напр. Йогурт може да пригответе, използвайки функцията Су Вид, като ръчно зададете времето и температурата.

 

Уредът се предлага във вариант с вместимост 8 литра.
Съответно следва да прецените дали този капацитет е подходящ за Вашето домакинство, както и дали имате съответното налично място за неговото съхранение.

 

Какво можете да приготвяте с този уред?

Можете да приготвяте всичко, което можете да приготвите и с модел Duo или Duo Evo Plus. При този модел също имате функцията за Су Вид (Sous Vide). Когато използвате втория капак – Air Fryer добавяте още 5 функции (пържене с горещ въздух, два вида печене, запичане / грил и дехидратиране)

 

Как се изпуска парата при модел Duo Crisp + Air Fryer?

Парата се изпуска посредством бутон, разположен странично от клапана за изпускане на пара. Допълнително клапанът се “навежда” леко назад и насочва парата, отдалечавайки я от ползвателя. Не е необходимо постоянно присъствие (важи за всички предлагани модели Instant Pot) докато се освобождава налягането както при някои модели на други производители.

Капакът се херметизира автоматично при затваряне.

 

Уредът е идеален избор за:

За тези от Вас, които търсят комбиниран уред и възможност за готвене само в един уред; За тези от Вас, които не се страхуват да експериментират или вече са ползвали мултикукър; За вила или ваканционна къща, вместо оборудване с готварска печка и котлони; Когато нямате достатъчно място за готварска печка и котлони; Когато сте под наем и не са осигурени необходимите удобства за готвене.

В САЩ се предлага отделен запичащ капак Air Fryer, който се използва в комбинация с модел Duo. Този капак не е пригоден и съответно не се предлага на европейски пазар към момента. За разлика от вариант Duo + Отделен запичащ капак Air Fryer, капакът Air Fryer при комбинирания модел Duo Crisp + Air Fryer използва захранването на уреда и няма нужда от допълнителен кабел.

 


 

Накратко

Ако тепърва прохождате в съвременните методи на готвене – Instant Pot Duo е перфектният мултикукър за Вас и няма как да останете разочаровани. Интуитивен, надежден, безопасен, качествено изработен и с милиони фенове по света.

Ако вече готвите с мултикукър от по-нисък клас и бихте искали да надградите или търсите най-добрия херметичен мултикукър за 2020г. (Според класацията на Expert Reviews) – Instant Pot Duo Evo Plus е правилният избор. Умен, стилен и удобен или просто – незаменим.

Ако търсите уред, които да комбинира всички основни техники за приготвяне на храна, както и удобството да готвите всичко само в един уред, то Instant Pot Duo Crisp + Air Fryer е правилният избор за Вас.

 

Надявамe се, че сме успели да маркираме разликите между уредите, така че да улесим Вашия избор. В случай че имате още въпроси, нашият екип е на разположение.