Боб по манастирски
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 350 гр. зрял фасул (боб)
- 70 мл. олио
- 1 бр. глава лук
- 1 бр. морков
- 30 гр. корен от целина
- 1 бр. червена чушка
- 1 бр. зелена чушка
- 1 бр. люта чушка (по желание)
- 250 гр. домати нарязани на кубчета (пресни или от консерва)
- 1 с.л. червен пипер
- сол (на вкус)
- чубрица (на вкус)
- сминдух (на вкус)
- девисил (на вкус)
- джоджен (на вкус)
- 2 л. вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Накиснете боба във вода няколко часа предварително (препоръчително е от предишната вечер).
- След като набъбне достатъчно, прецедете и изплакнете боба с чиста вода.
- Почистете, обелете и нарежете лука, моркова, целината и чушките.
- Във вътрешния съд добавете накиснатия боб, водата, олиото, чушките, доматите, лука, моркова, целината, солта, чубрицата и лютата чушка, и разбъркайте.
- Добавете червения пипер и не разбърквайте повече. Поставете капака за готвене под налягане.
- Изберете програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на HIGH (ВИСОКО) и време за готвене 20 минути.
- Когато програмата приключи, оставете налягането да се освободи естествено.
- Отворете капака на уреда и добавете останалите сухи, стрити подправки, и разбъркайте.
- Поставете отново херметичния капак или капак от закалено стъкло, и оставете ястието да почине за около 10 минути, след което му се насладете.
Чудесно стана! Увеличих с 5 минути, за да е за 8литра, и даже се развари, много успешна рецепта!
Много точна рецепта!
Бобът става съвършен за изключително кратко време.
По-вкусен в къщи не сме яли, а и толкова лесно приготвен.
Написали сте само времето за готвене. Защо? От 30 мин след края на готвенето (които бяха над 20 минути, ако броим времето и за pre-heat) все още уреда на освобождава ястието за консумация. Общо са минали над 60 минути, в които чакаме яденето да стане готово. Абсолютно некоректно е да обявявате време за готвене 20 минути. Вие реално отразявате тук времето само за едната ви стъпка от общо три в програмата за готвене…
10 минути са крайно недостатъчни – след 5 часово киснене и 20 минути готвене под налягане бобът на Крина беше все още суров.
Здравейте,
Времето за приготвянето на боба под налаягане зависи най-вече от сорта му, както и от периода, за който е бил накиснат предварително. Направихме уточнение към рецептата, че е препоръчително той да бъде за една нощ. Надяваме се следващия път да получите по-успешен резултат.
Разкошно се получи, боб като този по хижите стана! Само бих коригирал времето за готвене под налягане – 20 мин., поне за този боб, който аз ползвах – Крина, предварително накиснат за 4 часа.
Изглежда много апетитно! Непременно ще пробвам рецептата.