Пилешка яхния с лук и картофи
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 1 бр. цяло пиле средно голямо (1.2 кг.)
- 60 мл. олио
- 3-4 бр. глави лук нарязан на филийки (500 гр.)
- 2 с.л. краве масло (80 гр.)
- 50 гр. доматено пюре (или 250 гр. пресни домати, нарязани на дребно)
- 5-6 бр. картофи средно големи, измити, необелени
- 2 ч.ч. вода вряла
- 5-6 бр. зрънца черен пипер
- 1 ч.л. червен пипер
- чили (по желание)
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- 1/2 бр. връзка магданоз нарязан на ситно
по желание
- 1-2 с.л. олио
- 1-2 с.л. брашно
- вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Разфасовайте пилето на порции, измийте го и го подсушете с кухненска хартия.
- Изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) и загрейте олиото.
- Добавете 1 с.л. масло и след като се разтопи, добавете пилешкото месо. Запечатайте го от всички страни (по 3-4 минути от всяка).
- Извадете месото в чиния и го оставете настрани.
- Добавете лука в мазнината.
- Добавете доматеното пюре (или доматите) и сотирайте за около 3-6 минути. Изключете програмата с CANCEL.
- Във вътрешния съд добавете горещата вода, солта и черния пипер на зърна.
- Деглазирайте дъното на съда с шпатула, докато се уверите, че по него няма останали залепнали парченца.
- Върнете местото във вътрешния съд.
- Поръсете с червен пипер и чили (по желание), без да разбърквате.
- Върху храната поставете мултифункционалната решетка със сгънати ръкохватки, без да я притискате.
- Върху решетката подредете картофите цели. Поставете капака за готвене под налягане.
- Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на HIGH (ВИСОКО) и времето за готвене на 12 минути.
- Когато програмата приключи, оставете налягането да се освобождава естествено за 10 минути, след което освободете бързо (ръчно) останалата пара.
- Извадете внимателно картофите в купа, залейте ги със студена вода и ги оставете настрани, докато изстинат.
- Когато картофите са напълно изстинали, ги обелете и ги нарежете на кръгчета.
- Разтопете останалото масло и полейте картофите с него. Поръсете ги със сол и смления черен пипер.
по желание
- Загрейте олиото в малък тиган, добавете брашното и го разбърквайте с малко вода, докато стане златисто.
- Добавете брашнената смес към ястието, като разбърквате внимателно през цялото време.
- Изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) на Lo/Low (Ниска) степен около 2 минути, като разбърквате често.
- Когато ястието е готово, поръсете с магданоз и черен пипер.