Боб по манастирски
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 350 гр. зрял фасул (боб)
- 70 мл. олио
- 1 бр. глава лук
- 1 бр. морков
- 30 гр. корен от целина
- 1 бр. червена чушка
- 1 бр. зелена чушка
- 1 бр. люта чушка (по желание)
- 250 гр. домати нарязани на кубчета (пресни или от консерва)
- 1 с.л. червен пипер
- сол (на вкус)
- чубрица (на вкус)
- сминдух (на вкус)
- девисил (на вкус)
- джоджен (на вкус)
- 2 л. вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Накиснете боба във вода няколко часа предварително (препоръчително е от предишната вечер).
- След като набъбне достатъчно, прецедете и изплакнете боба с чиста вода.
- Почистете, обелете и нарежете лука, моркова, целината и чушките.
- Във вътрешния съд добавете накиснатия боб, водата, олиото, чушките, доматите, лука, моркова, целината, солта, чубрицата и лютата чушка, и разбъркайте.
- Добавете червения пипер и не разбърквайте повече. Поставете капака за готвене под налягане.
- Изберете програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на HIGH (ВИСОКО) и време за готвене 20 минути.
- Когато програмата приключи, оставете налягането да се освободи естествено.
- Отворете капака на уреда и добавете останалите сухи, стрити подправки, и разбъркайте.
- Поставете отново херметичния капак или капак от закалено стъкло, и оставете ястието да почине за около 10 минути, след което му се насладете.
Аз го пуснах за 30 мин, защото го бях накиснала само за около 3 часа. Бобът е добре сварен и вкусен.
Чудесно стана! Увеличих с 5 минути, за да е за 8литра, и даже се развари, много успешна рецепта!
Не се получи за 20 Мин, остана твърд, беше накиснат няколко часа преди това. Досготвих го на обикновен котлон, за да не чакам още 40 мин налягане без да имам представа готов ли е.
Много точна рецепта!
Бобът става съвършен за изключително кратко време.
По-вкусен в къщи не сме яли, а и толкова лесно приготвен.
Написали сте само времето за готвене. Защо? От 30 мин след края на готвенето (които бяха над 20 минути, ако броим времето и за pre-heat) все още уреда на освобождава ястието за консумация. Общо са минали над 60 минути, в които чакаме яденето да стане готово. Абсолютно некоректно е да обявявате време за готвене 20 минути. Вие реално отразявате тук времето само за едната ви стъпка от общо три в програмата за готвене…
10 минути са крайно недостатъчни – след 5 часово киснене и 20 минути готвене под налягане бобът на Крина беше все още суров.
Здравейте,
Времето за приготвянето на боба под налаягане зависи най-вече от сорта му, както и от периода, за който е бил накиснат предварително. Направихме уточнение към рецептата, че е препоръчително той да бъде за една нощ. Надяваме се следващия път да получите по-успешен резултат.
Разкошно се получи, боб като този по хижите стана! Само бих коригирал времето за готвене под налягане – 20 мин., поне за този боб, който аз ползвах – Крина, предварително накиснат за 4 часа.
Изглежда много апетитно! Непременно ще пробвам рецептата.