Запечена сьомга с червени боровинки и портокал в Air Fryer
Оборудване
- Instant Vortex Air Fryer
- Плитък съд, който да се побере в кошницата (подходящ за употреба във фурна)
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 500 гр. сьомга (1 парче)
- 100 гр. боровинки пресни или замразени
- 1 бр. портокал
- 1 ч.л. соев сос (за ястие без глутен, използвайте безглутенов соев сос)
- 1 с.л. мед
- 1/4 ч.л. готова смесена подправка Mixed Spice (канела, кориандър, ким, индийско орехче, джинджифил, карамфил) или подправки по избор
- черен пипер на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Нарежете портокала наполовина. Настържете кората (зест) и изцедете сока от едната половина, след което внимателно отстранете кожата и кората от другата половина и я нарежете на тънки резени.
- Поставете боровинките в малък тиган, заедно с портокаловия сок, портокаловия зест, меда, смесената подправка и соевия сос и оставете да заври. Намалете на бавен огън да къкри, докато сокът стане гъст и лепкав.
- Поставете сьомгата в плиткия съд и с помощта на лъжица равномерно намажете с готовия боровинков сос.
- Покрийте отгоре с портокаловите резенчета, като ги подредите с припокриване в средата на парчето сьомга, след което подправете с черен пипер.
- Изберете програма ROAST (ПЕЧЕНЕ), настройте температурата на 188°C и времето за готвене на 14 мин., след което натиснете Start, за да започне предварителното загряване на уреда.
- Когато уредът сигнализира с Add Food (Добавяне на храна), поставете тавичката със сьомгата в кошницата.
- Когато времето за готвене изтече, проверете дали сьомгата е сготвена добре, като я разрежете внимателно в най-дебелата й част.
- Сервирайте топла или студена.