Веган шоколадов кейк
Оборудване
- Instant Pot
- Силиконова форма за торта
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
СУХИ СЪСТАВКИ
- 225 гр. брашно обикновено
- 150 гр. захар златна гранулирана (за по-карамелен вкус)
- 4 с.л. какао на прах
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1/4 ч.л. сол
МОКРИ СЪСТАВКИ
- 250 мл. вода
- 125 мл. растително олио
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 1 с.л. ябълков оцет
ДЕКОРАЦИЯ
- пресни плодове за украса или разтопен шоколад
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Смесете сухите съставки в голяма купа и разбъркайте.
- Смесете мокрите съставки в отделна купа.
- Добавете мокрите съставки към сухите съставки и разбийте до гладка смес. Не прекалявайте с разбъркването.
- Изсипете така получената смес в силиконова форма за торта. Покрийте я със фолио за печене.
- Във вътрешния съд на Instant Pot добавете 500 мл. студена вода и поставете решетката за готвене на пара.
- Поставете формата върху решетката. Поставете капака за готвене под налягане.
- Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Високо налягане (High Pressure) за време 60 минути.
- Когато програмата приключи, оставете налягането да се освободи естествено за 15 минути, след което освободете бързо останалата пара (QR).
- Извадете формата и оставете кейк тортата да се охлади напълно в нея.
- След като се охлади, извадете кейка, декорирайте с пресни плодове или шоколадова глазура и сервирайте.