До 80% по-малко разходи за електроенергия

Generic selectors
Само точни съвпадения
Търси в заглавието
Търси в съдържанието
Post Type Selectors
Продукти
Рецепти
Статии
Страници

 

Инстант Пот | Рецепта за Супа леща

Супа леща

4.38* от 29 гласа
Instant Pot Bulgaria
ТИП ЯСТИЕ Супа, Основно ястие
ПОРЦИИ 4

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  

  • 160 гр. леща добре измита
  • 40 мл. олио
  • 2 бр. морков
  • 40 гр. корен от целина
  • 1/2 бр. глава лук около 40 гр.
  • 3 бр. скилидки чесън големи или 4 по-малки
  • 1 с.л. червен пипер не много пълна
  • 1 с.л. чубрица по възможност домашна
  • 1.4 л. вода гореща
  • сол на вкус
  • магданоз на вкус нарязан на ситно
  • 1 с.л. доматено пюре/паста по желание
  • 1/2 бр. домат бланширан и нарязан на кубчета, по желание
  • 1 с.л. брашно по желание

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
 

  • Нарежете всички зеленчуци на дребни кубчета. Нарежете чесъна на филийки. Ако ако не желаете да се усеща много силно в супата, оставете скилидките цели или ги разполовете на две.
  • Изберете програма SAUTE (СОТИРАНЕ) с настройка Normal и оставете да загрее добре.
  • Добавете олиото във вътрешния съд на Instant Pot.
  • Когато олиото се нагорещи запържете лука за 3-4 минути, докато пусне аромат, но без да загаря или да се карамелизира.
  • Добавете червения пипер и разбъркайте за 10-15 секунди. По желание и за по-плътен бульон на този етап заедно с червения пипер добавете и запържете и брашното.
  • Добавете доматеното пюре и разбъркайте, за да се смеси добре.
  • Добавете горещата вода, лещата и останалите зеленчуци, както и солта и чубрицата. Накрая добавете и бланширания домат. Изключете програмата за сотиране с CANCEL (ОТКАЗ) и поставете капака за готвене под налягане.
  • Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на High Pressure (Високо налягане) на 10 минути.
  • Когато времето изтече, бързо освободете налягането.
  • Сервирайте като поръсите с нарязания на ситно магданоз. За още по-добър вкус можете да прибавите малко оцет и лют пипер.

Бележки

Ако ползвате чубрица, която не е домашна, може да добавите и по-голямо количество, тъй като ароматът на домашната чубрица е по-силен.
ТАГОВЕ моркови, леща, целина

6 отговорa за "Рецепта за Супа леща"

  1. 3 звезди
    Лещата трябва да се вари от 15 (жълта, белена) до 30-40 минути (обикновена кафява), макар и под налягане. Не забравяйте, че обикновено лещата се вари без сол и след това се соли и се добавя запръжка. Тъй като тук лещата още докато е сурова ври със сол и със запръжка, това затруднява увирането ѝ и води до увеличаване времето за варене.

  2. 5 звезди
    Според лещата може да се наложи удължаване на времето. При мен така стана.

  3. 5 звезди
    Чудесна стана лещата. Увеличих времето, тъй като количеството леща беше по-голямо.

    1. Здравейте Цетелина. Благодарим за обратната връзка. Възможно е да се дължи на самата леща. При следващо готвене опитайте с леща от друг пакет, можете също така да накиснете лещата предварително или да увеличете с 1-2 минути времето за готвене.

4.38 from 29 votes (25 ratings without comment)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оценете рецептата




Максималният размер на файла за качване: 10 MB. Можете да качите: снимка. Пуснете файловете тук

Вашата количка

Количества: 0 Артикули: 0
Нямате продукти в количка.
0.00 лв. (вкл. ДДС)
0.00 лв.