Кюфтета по чирпански
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
За кюфтенцата
- 500 гр. кайма смес 60/40 или само от свинско месо
- кимион на вкус
- черен пипер на вкус
- чубрица на вкус
- сол на вкус
- 1/3 бр. глава лук ситно нарязана или настъргана
- 50 мл. хладка вода
Останалите продукти
- 50 мл. олио
- 3 бр. картофи големи, около 400 гр., нарязани на хапки
- 1 бр. морков около 60-70 гр.
- 1/2 бр. червена пиперка около 50-60 гр.
- 1 бр. глава лук около 140 гр.
- 2-3 бр. скилидки чесън
- 200 гр. домати от консерва пулпа или на кубчета
- 1 с.л. чубрица по възможност домашна
- 1 с.л. червен пипер
- 1 бр. дафинов лист
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- лют червен пипер на вкус по желание
- 1 с.л. брашно за сгъстяване
- магданоз за сервиране
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Овкусете каймата с 2-3 щипки кимион, черен пипер, чубрица, сол и 1/3 глава лук, нарязана на ситно или настъргана. Добавете 50 мл. хладка вода (около 10% от теглото на каймата). Омесете добре за няколко минути и оформете от нея 10-12 кюфтенца. За да може каймата да поеме хубаво ароматите е хубаво да я оставете в хладилника за едно денонощие или поне за няколко часа, преди да я оформите на кюфтенца.
- Нарежете картофите на хапки и поставете в купа с вода.
- Нарежете чушката, моркова и лука на малки кубчета. Накълцайте чесъна.
- Изберете програма SAUTE (СОТИРАНЕ) с настройка Normal и оставете да загрее добре.
- Във вътрешния съд на Instant Pot добавете олиото.
- Добавете нарязаните на кубчета зеленчуци (морков, червена пиперка, лук) и чесъна и запържете за 3-4 минути.
- Добавете подправките (чубрица, червен пипер, дафинов лист, сол, черен пипер, лют червен пипер по желание) и запържете за още 10-15 секунди.
- Добавете доматите от консерва и нарязаните на хапки картофи заедно с водата, в която са престояли (във водата има разтворено нишесте, което ще помогне за получаването на по-плътен бульон).
- Подредете кюфтенцата отгоре и ако е необходимо добавете още малко вода, за да може почти да се покрият.
- Изключете програмата за сотиране с CANCEL (ОТКАЗ) и поставете капака за готвене под налягане.
- Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Low Pressure (Ниско налягане) на 12 минути.
- Когато времето изтече, бързо освободете налягането.
- Добавете размитото в малко вода брашно и включете отново програма SAUTE (СОТИРАНЕ), за да поври 3-4 минути и сосът да се уплътни.
- Сервирайте с нарязан на ситно магданоз и топъл домашен хляб 🙂
Бележки
Ако доматите от консерва имат по-кисел вкус, можете да добавите 1 равна с.л. захар, за да компенсирате. За да обогатите още вкуса, можете да направите една допълнителна стъпка като предварително оваляте в брашно кюфтенцата и ги запържите до златисто в олио във вътрешния съд. След това извадете кюфтенцата и преминете към задушаването на зеленчуците и следващите стъпки. За по-гъст бульон можете да добавите и 2 с.л. брашно за сгъстяване. Ако ползвате чубрица, която не е домашна, може да добавите и по-голямо количество, тъй като ароматът на домашната чубрица е по-силен.
Много добра рецепта. Добавих и една идея (околко 40 грама) измит ориз. Получи се чудесно.
Наистина много вкусно стана. Единствено чубрицата ми дойде в повече.
Стана много вкусно, при все ,че вече първи опит в уреда. Подготовката на всичко е малко по-времеемка.
Перфектна рецепта. Стана супер от първи път! Много вкусно!
Чудесно се получи!
Ще пробвам задължително.
Получи се страхотно!
Супер се получиха, но брашното за сгъстяване е излишно.
Смятам да пропусна последния етап със сгъстяването. Ще оставя налягането да падне само, след което ще смачкам няколко парчета от картофите. След разбъкване ето ти плътен сос.
Страхотна рецепта
Много е вкусно
Получи се супер от първи опит. Много лесна и бърза рецепта.
Отлична рецепта.Получи се много вкусно ястие.Но определено готвенето в instant pot е от голямо значение. Благодаря
Любима рецепта на цялото семейство
Любимо ?
Изпробвана, получи се много вкусно ястие ?
Прекрасна рецепта, а с мултикукъра се приготвя и бързо 🙂
Чудесна рецепта. На следващия ден, като престои, яденето става още по-вкусно.