Generic selectors
Само точни съвпадения
Търси в заглавието
Търси в съдържанието
Post Type Selectors
Продукти
Рецепти
Статии
Страници

 

Инстант Пот | Рецепта за Кюфтета по чирпански
Instant Pot Bulgaria

Кюфтета по чирпански

4.83 от 29 гласове
Порции: 4
Обучение: Основно ястие
Кухня: Българска

Продукти
  

За кюфтенцата
  • 500 гр. кайма смес 60/40 или само от свинско месо
  • кимион на вкус
  • черен пипер на вкус
  • чубрица на вкус
  • сол на вкус
  • 1/3 бр. глава лук ситно нарязана или настъргана
  • 50 мл. хладка вода
Останалите продукти
  • 50 мл. олио
  • 3 бр. картофи големи, около 400 гр., нарязани на хапки
  • 1 бр. морков около 60-70 гр.
  • 1/2 бр. червена пиперка около 50-60 гр.
  • 1 бр. глава лук около 140 гр.
  • 2-3 бр. скилидки чесън
  • 200 гр. домати от консерва пулпа или на кубчета
  • 1 с.л. чубрица по възможност домашна
  • 1 с.л. червен пипер
  • 1 бр. дафинов лист
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус
  • лют червен пипер на вкус по желание
  • 1 с.л. брашно за сгъстяване
  • магданоз за сервиране

Method
 

  1. Овкусете каймата с 2-3 щипки кимион, черен пипер, чубрица, сол и 1/3 глава лук, нарязана на ситно или настъргана. Добавете 50 мл. хладка вода (около 10% от теглото на каймата). Омесете добре за няколко минути и оформете от нея 10-12 кюфтенца. За да може каймата да поеме хубаво ароматите е хубаво да я оставете в хладилника за едно денонощие или поне за няколко часа, преди да я оформите на кюфтенца.
  2. Нарежете картофите на хапки и поставете в купа с вода.
  3. Нарежете чушката, моркова и лука на малки кубчета. Накълцайте чесъна.
  4. Изберете програма SAUTE (СОТИРАНЕ) с настройка Normal и оставете да загрее добре.
  5. Във вътрешния съд на Instant Pot добавете олиото.
  6. Добавете нарязаните на кубчета зеленчуци (морков, червена пиперка, лук) и чесъна и запържете за 3-4 минути.
  7. Добавете подправките (чубрица, червен пипер, дафинов лист, сол, черен пипер, лют червен пипер по желание) и запържете за още 10-15 секунди.
  8. Добавете доматите от консерва и нарязаните на хапки картофи заедно с водата, в която са престояли (във водата има разтворено нишесте, което ще помогне за получаването на по-плътен бульон).
  9. Подредете кюфтенцата отгоре и ако е необходимо добавете още малко вода, за да може почти да се покрият.
  10. Изключете програмата за сотиране с CANCEL (ОТКАЗ) и поставете капака за готвене под налягане.
  11. Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Low Pressure (Ниско налягане) на 12 минути.
  12. Когато времето изтече, бързо освободете налягането.
  13. Добавете размитото в малко вода брашно и включете отново програма SAUTE (СОТИРАНЕ), за да поври 3-4 минути и сосът да се уплътни.
  14. Сервирайте с нарязан на ситно магданоз и топъл домашен хляб 🙂

Видео

Бележки

Ако доматите от консерва имат по-кисел вкус, можете да добавите 1 равна с.л. захар, за да компенсирате.
За да обогатите още вкуса, можете да направите една допълнителна стъпка като предварително оваляте в брашно кюфтенцата и ги запържите до златисто в олио във вътрешния съд. След това извадете кюфтенцата и преминете към задушаването на зеленчуците и следващите стъпки.
За по-гъст бульон можете да добавите и 2 с.л. брашно за сгъстяване.
Ако ползвате чубрица, която не е домашна, може да добавите и по-голямо количество, тъй като ароматът на домашната чубрица е по-силен.

Tried this recipe?

Let us know how it was!

20 отговорa за "Рецепта за Кюфтета по чирпански"

  1. 5 звезди
    Получиха се страхотно. Първата рецепта, която пробвахме в новия уред. Повярвахме на коментарите, че е подходящо за първа проба и наистина се оказа така. Лесно, вкусно и бързо.

  2. 5 звезди
    Много добра рецепта. Добавих и една идея (околко 40 грама) измит ориз. Получи се чудесно.

  3. 5 звезди
    Наистина много вкусно стана. Единствено чубрицата ми дойде в повече.

  4. 5 звезди
    Стана много вкусно, при все ,че вече първи опит в уреда. Подготовката на всичко е малко по-времеемка.

  5. Смятам да пропусна последния етап със сгъстяването. Ще оставя налягането да падне само, след което ще смачкам няколко парчета от картофите. След разбъкване ето ти плътен сос.

  6. 5 звезди
    Отлична рецепта.Получи се много вкусно ястие.Но определено готвенето в instant pot е от голямо значение. Благодаря

  7. 5 звезди
    Чудесна рецепта. На следващия ден, като престои, яденето става още по-вкусно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Recipe Rating




Максималният размер на файла за качване: 10 MB. Можете да качите: снимка. Пуснете файловете тук

Вашата количка

Количества: 0 Артикули: 0
Нямате продукти в количка.
0.00 лв. / 0.00 € (вкл. ДДС)
0.00 лв. / 0.00 €