Шоколадов фъдж
Оборудване
- Форма за торта с падащо дъно ~18см.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 5 с.л. масло разтопено + допълнително за намазняване
- 1 ч.ч. брашно универсално (140 гр.)
- 1/4 ч.ч. какао (25 гр.) + допълнително за поръсване
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1/4 ч.л. сол
- 2 бр. яйца големи
- 1 ч.ч. захар (200 гр.)
- 1/2 ч.л. ванилов екстракт
- 1 бр. кафе еспресо или 1 с.л. инстантно кафе, разтворено в 2 с.л. вряла вода
- 230 гр. шоколадов чипс черен, полусладък
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Намазнете с масло форма за торта с падащо дъно (18 см. за уред 5.7 литра).
- В купа смесете брашното, какаото, содата и солта.
- В друга купа смесете яйцата, захарта, разтопеното масло, ванилията и кафето.
- Внимателно смесете сухите съставки в мокрите, след което добавете шоколадовия чипс.
- Изсипете сместа в подготвената форма и покрийте с алуминиево фолио.
- Поставете решетката за готвене на пара във вътрешния съд и добавете 300 мл. (1 1/4 ч.ч.) вода.
- Поставете формата върху решетката.
- Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на High Pressure (Високо налягане) и време 35 мин. *За уреди, които имат готова настройка BAKE с капака за готвене под налягане, можете да използвате и нея на High Pressure (Високо налягане).
- Когато програмата приключи, оставете налягането да се освободи естествено за 15 мин., след което освободете бързо останалото налягане.
- Внимателно извадете формата от вътрешния съд, премахнете фолиото и оставете сладкиша да изстине.
- След като е изстинал напълно, извадете шоколадовия фъдж от формата, поръсете с какао и сервирайте с топка ванилов сладолед.
Уникален сладкиш!Благодаря за рецептата!