Салата с тиква и таханов дресинг
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 1.2 кг. тиква обелена и нарязана на хапки
- 1 с.л. зехтин
- 2 ч.л. кленов сироп
- 1 1/2 с.л. сок от лайм
- 70 гр. листа от кейл почистени
- 2 ч.л. чили на люспи (по желание)
за дресига
- 40 гр. тахан
- 3 ч.л. кленов сироп
- 2 ч.л. сок от лайм
- 1/2 скилидка чесън ситно настърган
- 1 ч.л. сол
- 2 с.л. вода
- тиквени семки за сервиране (по желание)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
на тиквата
- В кошницата Air Fryer подредете парчетата тиква на две нива.
- На дъното на вътрешния съд добавете 1 ч.ч. вода и поставете кошницата.
- Поставете капака за готвене под налягане и изберете програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Високо налягане (High) и времето за готвене на 3 минути.
- След като програмата приключи, освободете бързо (ръчно) налягането, след което извадете тиквата и я преместете в купа, за да изстине.
запичане на тиквата (по желание)
- Изсипете водата от вътрешния съд и поставете отново кошницата Air Fryer със сварената тиква в уреда.
- Изберете програма AIR FRY (ПЪРЖЕНЕ С ГОРЕЩ ВЪЗДУХ), настройте температурата на 204°C и времето заготвене на 15 минути.
- Когато тиквата е готова, добавете към нея зехтина, кленовия сироп, 1 с.л. сок от лайм и чилито (по желание) и разбъркайте равномерно.
на дресинга
- В отделна купа смесете тахана, кленовия сироп, сока от лайм, чесъна, солта и водата. Необходимо е да се получи кремообразна, течна текстура. При необходимост, добавете още 1 с.л. вода.
окомплектоване на салатата
- Смесете кейла, останалото количество сок от лайм, щипка сол и малко зехтин.
- Размесете кейла в продължение на 5 минути, за да бъде крехък и вкусен. Добавете още сол на вкус, ако е необходимо.
- Поставете кейла в чиния за сервиране. Добавете тиквата и залейте с тахановия дресинг. Накрая поръсете с тиквените семки.