Понички с ябълков пълнеж
Оборудване
- Точилка
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
за ябълковия пълнеж
- 3 бр. ябълки обелени и нарязани на кубчета
- 3 с.л. вода
- 50 гр. захар
- 1/4 ч.л. канела
- 1 ч.л. ванилия
- 1 ч. л. царевично брашно
за тестото
- 140 гр. брашно с набухвател
- 170 гр. кисело мляко пълномаслено (5%)
- 1/4 ч.л. сол
за поръсване и сервиране
- 3 с.л. пудра захар
- 1 ч.л. канела
- 20 гр. масло
- сладолед или карамелен топинг по избор, за сервиране
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
на ябълковия пълнеж
- В тиган поставете ябълките, 1 с.л. вода, канелата, захарта и ванилията.
- Похлупете тигана и гответе ябълките на силна степен, докато омекнат (за около 3-5 минути).
- В друг съд смесете царевичното брашно и 2 с.л. вода.
- Добавете получената каша към ябълките. Бъркайте без прекъсване за около 1 минута, докато сосът се сгъсти, след това отместете от котлона.
на тестото
- В купа смесете брашното, киселото мляко и солта, така че да се получи меко и лепкаво тесто.
- Оформете тестото на топка, след което го нарежете на 8 равни части.
- Оформете всяка част на топка и разточете с точилка, така че да се получи кръг с дебелина около 0.5 см.
- Разпределете равномерно ябълковата смес върху всяко получено парче тесто. Сгънете го и го притиснете в краищата, за да обхванете пълнежа.
- Изберете програма BAKE (ПЕЧЕНЕ), настройте температурата на 170°C и времето за готвене на 11 минути, след което натиснете бутона Start.
- Когато уредът сигнализира с Add food, поставете поничките в кошницата.
на сместа за поръсване
- Докато поничките се пекат, смесете в купа пудрата захар и канелата.
- В друга купичка разтопете маслото.
- Когато програмата приключи, извадете поничките от кошницата и ги намажете с разстопеното масло, след което ги поръсете с пудрата захар и канелата.
- Сервирайте поничките топли, като ги гарнирате със сладолед или карамелен топинг.