До 80% по-малко разходи за електроенергия

Generic selectors
Само точни съвпадения
Търси в заглавието
Търси в съдържанието
Post Type Selectors
Продукти
Рецепти
Статии
Страници

 

Инстант Пот | Рецепта за Баклава

Баклава

5* от 2 гласа
Instant Pot Bulgaria
ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА 30 мин
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ 30 мин
за сиропиране 1 ден
ТИП ЯСТИЕ Десерт
ПОРЦИИ 6

Оборудване

  • Точилка с диаметър 1 см. (не е задължително)
  • Мултифинкционална решетка или силиконов слинг
  • Малка тава

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  

за баклавата

  • 200 гр. орехи смлени
  • 50 гр. захар
  • 1/2 ч.л. канела
  • 6-8 бр. фини кори (за баница и баклава)
  • 125 гр. краве масло разтопено
  • 1 с.л. олио + допълнително за намазняване отгоре

за сиропа

  • 300 мл. вода
  • 300 гр. захар
  • кората от половин лимон
  • 2 бр. ванилия на прах
  • 1 с.л. лимонов сок пресен

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
 

приготвяне на баклавата

  • В купа смесете орехите, захарта и канелата.
  • В малка купичка смесете олиото и разтопеното масло.
  • Поставете корите за баклава на купчинка една върху друга, разположени с тясната част към Вас.
  • Намажете най-горната кора с маслото. Поръсете я с 4 с.л. от ореховата смес.
  • Подгънете долното крайче на кората на около 2 см. нагоре, за да можете да поставите точилката на чисто. Навийте на руло.
  • Намазнете втората кора. Навийте я около рулото от първата кора. Във всяко руло сложете по 2 бр. кори.
  • Хванете навитото руло с две ръце и го сбръчкайте към средата на точилката. Извадете внимателно точилката от рулото.
  • Намазнете приставката за дехидратиране и я поставете върху мултифункционалната решетка или върху слинг.
  • Подредете рулата върху приставката, като внимавате да не излизат много от външния ѝ ръб.
  • Намазнете баклавата от горната страна.
  • Поставете капака Air Fryer и загрейте уреда на 200°C за 5 минути.
  • Поставете приготвената баклава в уреда.
  • Настройте програма AIR FRY (ПЪРЖЕНЕ С ГОРЕЩ ВЪЗДУХ) на 160°C и времето за готвене на 30 минути.
  • Когато програмата приключи, извадете решетката с помощта на ръкохватките и оставете изпечената върху нея баклава да изстине напълно (поне за 1 час).

приготвяне на сиропа

  • Поставете захарта и водата в подходяща тенджера.
  • Загрейте на котлон и варете на средно силна степен около 10 минути, докато сиропът се сгъсти леко, след което изключете.
  • Добавете лимоновата кора, ванилията и лимоновия сок към сиропа. Разбъркайте и похлупете с капак за 5 минути.
  • Извадете парченцата лимонова кора от сиропа.
  • Преместете внимателно изстиналата баклава в подходяща тавичка и я залейте с 2/3 от горещия сироп.
  • След 4 часа или повече стоплете остатъка от сиропа, докато се сгорещи, и залейте баклавата още веднъж.
  • На следващата сутрин баклавата е напълно готова. Да Ви е сладко.

Бележки

*Използвайте пресни кори, защото са гъвкави.
**Баклавата може да се направи и без да се навива около точилка.
ТАГОВЕ захар, олио, лимонов сок, кори за баклава, канела, масло, орехи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оценете рецептата




Максималният размер на файла за качване: 10 MB. Можете да качите: снимка. Пуснете файловете тук

Вашата количка

Количества: 0 Артикули: 0
Нямате продукти в количка.
0.00 лв. (вкл. ДДС)
0.00 лв.