Баклава
Оборудване
- Точилка с диаметър 1 см. (не е задължително)
- Мултифинкционална решетка или силиконов слинг
- Малка тава
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
за баклавата
- 200 гр. орехи смлени
- 50 гр. захар
- 1/2 ч.л. канела
- 6-8 бр. фини кори (за баница и баклава)
- 125 гр. краве масло разтопено
- 1 с.л. олио + допълнително за намазняване отгоре
за сиропа
- 300 мл. вода
- 300 гр. захар
- кората от половин лимон
- 2 бр. ванилия на прах
- 1 с.л. лимонов сок пресен
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
приготвяне на баклавата
- В купа смесете орехите, захарта и канелата.
- В малка купичка смесете олиото и разтопеното масло.
- Поставете корите за баклава на купчинка една върху друга, разположени с тясната част към Вас.
- Намажете най-горната кора с маслото. Поръсете я с 4 с.л. от ореховата смес.
- Подгънете долното крайче на кората на около 2 см. нагоре, за да можете да поставите точилката на чисто. Навийте на руло.
- Намазнете втората кора. Навийте я около рулото от първата кора. Във всяко руло сложете по 2 бр. кори.
- Хванете навитото руло с две ръце и го сбръчкайте към средата на точилката. Извадете внимателно точилката от рулото.
- Намазнете приставката за дехидратиране и я поставете върху мултифункционалната решетка или върху слинг.
- Подредете рулата върху приставката, като внимавате да не излизат много от външния ѝ ръб.
- Намазнете баклавата от горната страна.
- Поставете капака Air Fryer и загрейте уреда на 200°C за 5 минути.
- Поставете приготвената баклава в уреда.
- Настройте програма AIR FRY (ПЪРЖЕНЕ С ГОРЕЩ ВЪЗДУХ) на 160°C и времето за готвене на 30 минути.
- Когато програмата приключи, извадете решетката с помощта на ръкохватките и оставете изпечената върху нея баклава да изстине напълно (поне за 1 час).
приготвяне на сиропа
- Поставете захарта и водата в подходяща тенджера.
- Загрейте на котлон и варете на средно силна степен около 10 минути, докато сиропът се сгъсти леко, след което изключете.
- Добавете лимоновата кора, ванилията и лимоновия сок към сиропа. Разбъркайте и похлупете с капак за 5 минути.
- Извадете парченцата лимонова кора от сиропа.
- Преместете внимателно изстиналата баклава в подходяща тавичка и я залейте с 2/3 от горещия сироп.
- След 4 часа или повече стоплете остатъка от сиропа, докато се сгорещи, и залейте баклавата още веднъж.
- На следващата сутрин баклавата е напълно готова. Да Ви е сладко.
Бележки
**Баклавата може да се направи и без да се навива около точилка.