Коледно пуешко руло
Оборудване
- Кухненска връв, подходяща за месо
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 3 кг. пуешки гърди обезкостени*
- 2 с.л. масло разтопено
- 1-2 с.л. царевично брашно
- зехтин
- 350 гр. лук нарязан на ситно
- 1 бр. морков голям, нарязан на кубчета
- 1 бр. целина нарязана на кубчета
- 500 гр. мляно месо
- 75 гр. фурми
- 100 гр. синьо сирене
- 1 с.л. прясна мащерка
- 60 гр. бадеми печени и осолени
- 1 ч.л. сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) на висока степен и оставете уреда да загрее.
- Добавете малко количество зехтин и лука, и сотирайте, докато лукът стане кафяв на цвят.
- Добавете целината и моркова, и сотирайте, докато омекнат.
- В купа смесете мляното месо, сотираните зеленчуци, фурмите, синьото сирене, мащерката, бадемите и солта.
- Върху дъска за рязане поставете пуешките гърди с кожата надолу и добавете плънката в средата. В случай, че остане от нея, можете да я сготвите допълнително.
- Съберете краищата на пуешките гърди, за да покриете плънката, след което завийте месото на руло. Увийте връвта около рулото по дължина или зашийте с дебел конец, където се събират пуешките гърди, така че да не изпадне плънката.
- Във вътрешния съд на Instant Pot добавете 250 мл. вода и поставете решетката за готвене на пара (в случай, че към уреда има включена такава. Ако не, можете да използвате кошница за готвене на пара). Поставете пуешкото руло върху решетката и го намазнете равномерно с разтопеното масло. Поръсете със сол и черен пипер.
- Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Високо налягане (High) и времето за готвене на 25 минути.
- Когато програмата приключи, оставете налягането да се освободи естествено за 15 минути, след което освободете бързо (ръчно) останалата пара.
- Извадете пуешкото руло и решетката, и изсипете бульона в друг съд (той ще Ви е необходим за соса).
- Почистете вътрешния съд и отново поставете в него решетката и върху нея месото.
- Поставете/затворете запичащия капак и изберете програма AIR FRY (ПЪРЖЕНЕ С ГОРЕЩ ВЪЗДУХ), като настроите температурата на 190˚С и времето за готвене на 12 минути. Гответе до придобиване на кафеникав загар.
- Когато програмата приключи, оставете пуешкото месо да „почине“ за около 10 минути.
на соса:
- Изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) на висока степен.
- Във вътрешния съд изсипете бульона и го разредете с вода, докато количеството стане 500 мл. и го оставете да заври.
- В купичка смесете царевичното брашно с 2 с.л. вода и ги добавете към бульона, за да може да се сгъсти.
- Сервирайте, като полеете месото със соса.
Mmmm…..
Mmmm…