Бавно готвен телешки джолан (Оссо Буко)
Оборудване
- Кухненска връв, подходяща за месо
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 1.2 кг. телешки джолан нарязан на парчета
- 1 ч.ч. брашно
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- 4 с.л. зехтин екстра върджин
- 2 с.л. масло обезсолено
- 1 бр. глава лук нарязан на кубчета
- 2 бр. моркови нарязани на кубчета
- 2 бр. стръкове целина нарязана
- 6 бр. скилидки чесън смлени
- 1/2 ч.л. доматен сос
- 1/2 ч.ч. бяло вино сухо
- 1/2 ч.ч. телешки бульон
- 1 консерва домати отцедени, нарязани на кубчета
- 2 бр. стръка розмарин пресен
- 2 бр. стръка мащерка прясна
- 1 бр. дафинов лист
за гремолата (италианска смес от подправки)
- 1/2 ч.ч. магданоз пресен, нарязан
- 1 с.л. лимонов сок
- сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- В купа изсипете брашното.
- Подправете месото със сол и черен пипер на вкус и го оваляйте в брашното, така че да се покрие от всички страни.
- Изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) на степен High (Висока) и оставете уреда да загрее.
- Добавете зехтина и когато загрее, прибавете месото на порции и го запечатайте от всички страни, докато придобие кафеникав загар (за около 5-8 минути).
- Когато месото е запечатано добре, го извадете от вътрешния съд и го оставете настрани.
- Във вътрешния съд Instant Pot добавете маслото и го оставете да се разтопи.
- Добавете лука, морковите и целината. Гответе до омекване на съставките.
- Добавете 2/3 от количеството чесън и доматения сос, и разбъркайте. Оставете съставките да се готвят за около 3 минути, докато усетите аромата им.
- Добавете бялото вино и деглазирайте дъното на вътрешния съд. Уверете се, че по него няма останали залепнали парченца.
- Добавете бульона и доматите, и оставете течността да заври.
- Завържете стръкчетата мащерка, розмарин и дафиновия лист заедно с кухненска връв и ги добавете във вътрешния съд.
- Върнете месото във вътрешния съд и изключете програмата.
- Настройте програма SLOW COOK (БАВНО ГОТВЕНЕ) на степен High/More (Високa) и време за готвене 5 часа.
- Когато програмата приключи, отворете внимателно капака и извадете месото в чиния.
- Изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) на степен High (Висока) и настройте времето за готвене на 30 минути.
- Гответе, докато сосът се сгъсти и редуцира, като разбърквате често.
- Когато сосът на ястието е готов, го оставете да “почине“ за около 10 минути, след което отделете излишната мазнина, която се е образувала на повърхността.
- За да направите гремолата, смесете в купичка магданоза, лимоновия сок, останалото количество чесън и сол на вкус.
- Сервирайте ястието в чиния, като го полеете с част от соса и с гремолата.
Страхотна рецепта, правя я вече няколко пъти!