Generic selectors
Само точни съвпадения
Търси в заглавието
Търси в съдържанието
Post Type Selectors
Продукти
Рецепти
Статии
Страници

 

Инстант Пот | Рецепта за Бавно готвен телешки джолан (Оссо Буко)

Бавно готвен телешки джолан (Оссо Буко)

5* от 5 гласа
Instant Brands Culinary Team
ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА 20 мин
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ 5 часове
ТИП ЯСТИЕ Основно ястие
КУХНЯ Италианска
ПОРЦИИ 5

Оборудване

  • Кухненска връв, подходяща за месо

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  

  • 1.2 кг. телешки джолан нарязан на парчета
  • 1 ч.ч. брашно
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус
  • 4 с.л. зехтин екстра върджин
  • 2 с.л. масло обезсолено
  • 1 бр. глава лук нарязан на кубчета
  • 2 бр. моркови нарязани на кубчета
  • 2 бр. стръкове целина нарязана
  • 6 бр. скилидки чесън смлени
  • 1/2 ч.л. доматен сос
  • 1/2 ч.ч. бяло вино сухо
  • 1/2 ч.ч. телешки бульон
  • 1 консерва домати отцедени, нарязани на кубчета
  • 2 бр. стръка розмарин пресен
  • 2 бр. стръка мащерка прясна
  • 1 бр. дафинов лист

за гремолата (италианска смес от подправки)

  • 1/2 ч.ч. магданоз пресен, нарязан
  • 1 с.л. лимонов сок
  • сол на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
 

  • В купа изсипете брашното.
  • Подправете месото със сол и черен пипер на вкус и го оваляйте в брашното, така че да се покрие от всички страни.
  • Изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) на степен High (Висока) и оставете уреда да загрее.
  • Добавете зехтина и когато загрее, прибавете месото на порции и го запечатайте от всички страни, докато придобие кафеникав загар (за около 5-8 минути).
  • Когато месото е запечатано добре, го извадете от вътрешния съд и го оставете настрани.
  • Във вътрешния съд Instant Pot добавете маслото и го оставете да се разтопи.
  • Добавете лука, морковите и целината. Гответе до омекване на съставките.
  • Добавете 2/3 от количеството чесън и доматения сос, и разбъркайте. Оставете съставките да се готвят за около 3 минути, докато усетите аромата им.
  • Добавете бялото вино и деглазирайте дъното на вътрешния съд. Уверете се, че по него няма останали залепнали парченца.
  • Добавете бульона и доматите, и оставете течността да заври.
  • Завържете стръкчетата мащерка, розмарин и дафиновия лист заедно с кухненска връв и ги добавете във вътрешния съд.
  • Върнете месото във вътрешния съд и изключете програмата.
  • Настройте програма SLOW COOK (БАВНО ГОТВЕНЕ) на степен High/More (Високa) и време за готвене 5 часа.
  • Когато програмата приключи, отворете внимателно капака и извадете месото в чиния.
  • Изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) на степен High (Висока) и настройте времето за готвене на 30 минути.
  • Гответе, докато сосът се сгъсти и редуцира, като разбърквате често.
  • Когато сосът на ястието е готов, го оставете да “почине“ за около 10 минути, след което отделете излишната мазнина, която се е образувала на повърхността.
  • За да направите гремолата, смесете в купичка магданоза, лимоновия сок, останалото количество чесън и сол на вкус.
  • Сервирайте ястието в чиния, като го полеете с част от соса и с гремолата.
ТАГОВЕ моркови, чесън, целина, масло, домати, брашно, лук, телешки бульон, тележки джолан, доматена паста

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оценете рецептата




Максималният размер на файла за качване: 10 MB. Можете да качите: снимка. Пуснете файловете тук

Вашата количка

Количества: 0 Артикули: 0
Нямате продукти в количка.
0.00 лв. (вкл. ДДС)
0.00 лв.