Ориз за суши
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 230 гр. ориз за суши
- 300 мл. вода
- щипка морска сол
- 45 мл. оризов оцет
- 2 ч.л. захар
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Поставете ориза в сито и го потопете в купа със студена вода. Внимателно разбъркайте водата, за да изплакнете цялото количество ориз.
- Повдигнете ситото и отцедете водата. Изплакнете ориза отново, докато водата стане напълно чиста.
- Уверете се, че оризът не престоява във водата твърде дълго и бъдете внимателни, когато изплаквате ориза, за да не нарушите зрънцата. Оставете ориза да се отцежда за около 5 минути.
- В купа смесете солта, оцета и захарта.
- Затоплете сместа в микровълнова печка или еър фрайър за кратко, докато захарта се разтвори. Оставете сместа да се охлади.
- Поставете ориза във вътрешния съд Instant pot и добавете водата. Уверете се, че оризът е напълно покрит с вода.
- Поставете капака за готвене под налягане и настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Високо налягане (High) и времето за готвене на 0 минути.
- Когато програмата приключи, оставете налягането да се освободи естествено изцяло (за около 15-17 минути).
- Преместете ориза в голяма купа или тава, като го разтелете внимателно със силиконова шпатула, без да натискате, за да не се слепят зрънцата.
- Бавно изсипете подправката с оризовия оцет върху ориза, след което внимателно го разбъркайте с шпатула. Оставете да се охлади до стайна температура (около 5 минути).
- Използвайте така приготвения ориз, за да направите любимото си суши.
Харесва ми
В т.7 пише да включим на високо налягане за 0 минути. Дали това не е техническа грешка?
Здравейте,
Не е техническа грешка. При по-голямата част от моделите мултикукъри Instant Pot може да се зададе време за готвене “0 минути”, тъй като храната се обработва още по време на фазата на предварително загряване, както и при освобождаване на налягането.
При моделите, които нямат възможност за задаване на време “0 минути”, може да бъде настроена 1 минута и при преминаване в етап Cooking (Готвене), програмата да бъде изключена.