Зрял фасул (боб) яхния с бекон
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 500 гр. зрял фасул (боб) бял
- 200 гр. бекон
- 1.5 с.л. олио (при постно ястие 3-4 с.л.)
- 2 бр. моркови
- 1 бр. глава лук
- 1 бр. червена чушка (по избор - прясна или суха)
- 2 с.л. доматено пюре (или 1 - 2 бр. домати)
- 1 бр. люта чушка (по желание)
- сол на вкус
- девесил (по желание)
- джоджен (по желание)
- чубрица (по желание)
- 1 л. вода
за запръжката
- 1.5 с.л. олио
- 2 с.л. брашно
- 1 с.л. червен пипер
- 100 мл. вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Накиснете боба във вода няколко часа предварително (препоръчително е от предишната вечер).
- След като набъбне достатъчно, прецедете и изплакнете боба с чиста вода.
- Почистете и нарежете лука и морковите.
- Нарежете чушката на парченца (ако използвате суха чушка, я начупете).
- Изберете програма SAUTE (СОТИРАНЕ) с настройка High.
- Добавете олиото във вътрешния съд и го оставете да загрее.
- Добавете бекона и го сотирайте за около 3-4 минути.
- Прибавете лука и морковите, и сотирайте за още 3-4 минути.
- Добавете доматеното пюре. Разбъркайте за минута, след което изключете уреда.
- Към съставките прибавете накиснатия боб и червената чушка.
- Добавете вода, колкото да покрие бобените зърна.
- Добавете лютата чушка, солта и сухите зелени подправки, и разбъркайте.
- Поставете капака за готвене под налягане.
- Изберете програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на HIGH (ВИСОКО) и време за готвене 20 минути.
- Когато програмата приключи, оставете налягането да се освободи естествено за 10 минути, след което освободете бързо (ръчно) останалото налягане.
за запръжката (по желание):
- Загрейте олиото в малък тиган, добавете брашното и го разбърквайте, докато стане златисто.
- Свалете от котлона. Изчакайте няколко секунди и добавете червения пипер, и разбъркайте.
- Угасете запръжката с малко студена вода и я добавете в ястието. Разбъркайте.
- Включете Instant Pot на програма SAUTE (СОТИРАНЕ) с настройка LO/LESS (НИСКА) за около 5 минути, като разбърквате често.
- Поръсете с още 1 щипка джоджен и зрелият фасул е готов.
Най-вкусният боб, който съм ял някога.
Бобът стана супер БЛАГОДАРЯ!!!!!
Много вкусен стана, но явно водата не ми беше достатъчно ( сипах, както пише в рецептата , колкото да покрие боба ) и отгоре зрънцата, които са били без вода бяха сурови, досипах и за още 10 мин досготвих. В рецептата уточнете водата – или да е колкото да ги покрие ( за което мисля ,ч е не е точно или 1 литър , както е в началото. Покриват се за по- малко от литър и затова стават разминаванията.
Рецептата е страхотна!
Стана уникално вкусен!
Благодаря🙂
Бобът стана страхотен (следвах стриктно рецептата) като само замених бекона с наденица… синът едва изчака да изстине!
Моят боб беше от консерва и всичко стана чудесно!
Сготвих боба точно по рецептата, само без бекона и се получи фантастичен! Накиснах го от вечерта.
Много е точна!!!
Прекрасно се сготви за много по-кратко време от обичайното.
Може и да се пропусне беконът или да се замени с друго.
Дъщеря ми е на 1 година и 3 месеца, и се облизва още при вида на чинията.
Ястието стана много вкусно и бързо !!!
Боба го бях накиснала от предната вечер. Да , виждам че е ориентировъчно времето, но 10 Мин немисля че са достатъчно за какъвто и да е боб , освен ако не е вече сварен (от буркан или консерва) . Иначе стана много вкусен , но му трябват 30мин , а не 10 .
Това направих и аз.
Моят е накиснат от предната вечер …. и след 10 мин на високо ниво е като на камъчета
Здравейте,
Благодарим за обратната връзка. Рецептата е изпрабвана и по всяка вероятност влияние оказва сортът на боба. Ще вземем предвид коментара Ви и ще коригираме времето за готвене под налягане.
Здравейте, не би ли трябвало солта да се добави след като боба е сварен, обикновено тя пречи да се свари ?
Днес реших да използвам за първи път уреда си. Избрах тази рецепта за зрял боб . Следвах всички стъпки както са описани . Ами боба ми небеше сварен изобщо. Киснах го поне 3 часа. Пуснах го на ново под наляган за още 20мин , надавам се да се получи този път.
Здравейте,
Времето за приготвянето на боба под налаягане зависи най-вече от сорта му, както и от периода, за който е бил накиснат предварително. Направихме уточнение към рецептата, че е препоръчително той да бъде за една нощ. Надяваме се следващия път да получите по-успешен резултат.
Здравейте,
Тази рецепта е страхотна! Единствената разлика, която направих, е да варя боба 30 минути под налягане. Резултатът е фантастичен!