Зеленчуков гювеч
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 1/2 ч.ч. олио
- 1 бр. глава лук нарязан на едро
- 1 бр. морков нарязан на кубчета
- 5 бр. гъби с отделени пънчета и нарязани на четвъртики
- 1 бр. стрък праз нарязан на кръгчета
- 1 бр. патладжан (малък), обелен и нарязан на кубчета
- 1 бр. филийка от глава целина дебела около 5 мм (30 гр.)
- 1 бр. парче пащърнак нарязан на кубчета (50 гр.)
- 1 бр. земна ябълка нарязана на кубчета
- 3 бр. чушки сиврия нарязани на кубчета
- 1 бр. домат нарязан на кубчета
- 5 бр. стръка зелен лук нарязан на ситно
- 1 бр. тиквичка нарязана на кубчета
- 1 ч.ч. бамя замразена
- 1 ч.ч. зелен фасул замразен
- 3 бр. червени чушки нарязани на големи парчета
- 1 бр. зелена чушка нарязана на големи парчета
- 5 бр. картофи нарязани на по-големи кубчета
- 1/2 ч.ч. доматен сок
- 3 бр. листа целина
- 1 с.л. сладък червен пипер
- щипка лют червен пипер
- 1/2 ч.л. млян черен пипер
- 2 ч.л. сол
- 1/2 ч.ч. вода
за сервиране
- 3 бр. стръка пресен магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Изпечете червените и зелената чушки, след което ги обелете.
- Изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) на Hi (Висока) температура и загрейте половината от олиото.
- Нарежете лука, моркова, дръжките от гъбите и ги сотирайте в мазнината за около 3 минути.
- Добавете нарязания праз, патладжана, корена от целина, пащърнака, земната ябълка и останалата част от гъбите.
- Настройте температурата на Lo (Ниска).
- Добавете чушките сиврия и домата, и разбъркайте.
- Към зеленчуците прибавете зеления лук, тиквичката, бамята, заления фасул и обелените печени чушки.
- Подправете със солта, червения (сладък и лют), черния пипер и целината, и разбъркайте леко. Натиснете CANCEL.
- Добавете картофите и водата.
- Изчакайте около 3 минути и деглазирайте с шпатула полепналите парченца от дъното на вътрешния съд.
- Добавете доматения сок и остатъка от олиото. Не разбърквайте повече.
- Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Високо налягане (High) и време за готвене на 8 минути.
- Когато програмата приключи, оставете налягането да се освободи естествено (NR) за 10 минути, след което освободете бързо (ръчно) останалата пара (QR).
по желание:
- Поставете капака Air Fryer и изберете програма ROAST (ПЕЧЕНЕ) и настройте температурата на 180 °C и време за готвене на 10 минути.
- Преди да сервирате, поръсете с нарязан пресен магданоз.
Бележки
* Ако използвате херметичен мултикукър Instant Pot без капак Air Fryer, за запичане можете да преместите ястието във фурна. ** Многообразието от зеленчуци дава богатия вкус на ястието. Някои от тях могат да бъдат пропуснати, според личните предпочитания.