Generic selectors
Само точни съвпадения
Търси в заглавието
Търси в съдържанието
Post Type Selectors
Продукти
Рецепти
Статии
Страници

 

Инстант Пот | Рецепта за Зрял фасул (боб) с бекон

Зрял фасул (боб) яхния с бекон

4.55* от 22 гласа
Instant Pot Bulgaria
ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА 10 мин
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ 23 мин
ТИП ЯСТИЕ Основно ястие
ПОРЦИИ 4

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  

  • 500 гр. зрял фасул (боб) бял
  • 200 гр. бекон
  • 1.5 с.л. олио (при постно ястие 3-4 с.л.)
  • 2 бр. моркови
  • 1 бр. глава лук
  • 1 бр. червена чушка (по избор - прясна или суха)
  • 2 с.л. доматено пюре (или 1 - 2 бр. домати)
  • 1 бр. люта чушка (по желание)
  • сол на вкус
  • девесил (по желание)
  • джоджен (по желание)
  • чубрица (по желание)
  • 1 л. вода

за запръжката

  • 1.5 с.л. олио
  • 2 с.л. брашно
  • 1 с.л. червен пипер
  • 100 мл. вода

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
 

  • Накиснете боба във вода няколко часа предварително (препоръчително е от предишната вечер).
  • След като набъбне достатъчно, прецедете и изплакнете боба с чиста вода.
  • Почистете и нарежете лука и морковите.
  • Нарежете чушката на парченца (ако използвате суха чушка, я начупете).
  • Изберете програма SAUTE (СОТИРАНЕ) с настройка High.
  • Добавете олиото във вътрешния съд и го оставете да загрее.
  • Добавете бекона и го сотирайте за около 3-4 минути.
  • Прибавете лука и морковите, и сотирайте за още 3-4 минути.
  • Добавете доматеното пюре. Разбъркайте за минута, след което изключете уреда.
  • Към съставките прибавете накиснатия боб и червената чушка.
  • Добавете вода, колкото да покрие бобените зърна.
  • Добавете лютата чушка, солта и сухите зелени подправки, и разбъркайте.
  • Поставете капака за готвене под налягане.
  • Изберете програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на HIGH (ВИСОКО) и време за готвене 20 минути.
  • Когато програмата приключи, оставете налягането да се освободи естествено за 10 минути, след което освободете бързо (ръчно) останалото налягане.

за запръжката (по желание):

  • Загрейте олиото в малък тиган, добавете брашното и го разбърквайте, докато стане златисто.
  • Свалете от котлона. Изчакайте няколко секунди и добавете червения пипер, и разбъркайте.
  • Угасете запръжката с малко студена вода и я добавете в ястието. Разбъркайте.
  • Включете Instant Pot на програма SAUTE (СОТИРАНЕ) с настройка LO/LESS (НИСКА) за около 5 минути, като разбърквате често.
  • Поръсете с още 1 щипка джоджен и зрелият фасул е готов.
ТАГОВЕ моркови, бекон, червена чушка, доматено пюре, джоджен, лук, зрял фасул

15 отговорa за "Рецепта за Зрял фасул (боб) яхния с бекон"

  1. 5 звезди
    Много вкусен стана, но явно водата не ми беше достатъчно ( сипах, както пише в рецептата , колкото да покрие боба ) и отгоре зрънцата, които са били без вода бяха сурови, досипах и за още 10 мин досготвих. В рецептата уточнете водата – или да е колкото да ги покрие ( за което мисля ,ч е не е точно или 1 литър , както е в началото. Покриват се за по- малко от литър и затова стават разминаванията.

  2. 5 звезди
    Бобът стана страхотен (следвах стриктно рецептата) като само замених бекона с наденица… синът едва изчака да изстине!

  3. Сготвих боба точно по рецептата, само без бекона и се получи фантастичен! Накиснах го от вечерта.
    Много е точна!!!

  4. 5 звезди
    Прекрасно се сготви за много по-кратко време от обичайното.
    Може и да се пропусне беконът или да се замени с друго.
    Дъщеря ми е на 1 година и 3 месеца, и се облизва още при вида на чинията.

  5. Боба го бях накиснала от предната вечер. Да , виждам че е ориентировъчно времето, но 10 Мин немисля че са достатъчно за какъвто и да е боб , освен ако не е вече сварен (от буркан или консерва) . Иначе стана много вкусен , но му трябват 30мин , а не 10 .

  6. Моят е накиснат от предната вечер …. и след 10 мин на високо ниво е като на камъчета

    1. Здравейте,

      Благодарим за обратната връзка. Рецептата е изпрабвана и по всяка вероятност влияние оказва сортът на боба. Ще вземем предвид коментара Ви и ще коригираме времето за готвене под налягане.

    2. Здравейте, не би ли трябвало солта да се добави след като боба е сварен, обикновено тя пречи да се свари ?

  7. 1 звезда
    Днес реших да използвам за първи път уреда си. Избрах тази рецепта за зрял боб . Следвах всички стъпки както са описани . Ами боба ми небеше сварен изобщо. Киснах го поне 3 часа. Пуснах го на ново под наляган за още 20мин , надавам се да се получи този път.

    1. Здравейте,

      Времето за приготвянето на боба под налаягане зависи най-вече от сорта му, както и от периода, за който е бил накиснат предварително. Направихме уточнение към рецептата, че е препоръчително той да бъде за една нощ. Надяваме се следващия път да получите по-успешен резултат.

      1. 5 звезди
        Здравейте,

        Тази рецепта е страхотна! Единствената разлика, която направих, е да варя боба 30 минути под налягане. Резултатът е фантастичен!

4.55 from 22 votes (15 ratings without comment)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оценете рецептата




Максималният размер на файла за качване: 10 MB. Можете да качите: снимка. Пуснете файловете тук

Вашата количка

Количества: 0 Артикули: 0
Нямате продукти в количка.
0.00 лв. (вкл. ДДС)
0.00 лв.