Generic selectors
Само точни съвпадения
Търси в заглавието
Търси в съдържанието
Post Type Selectors
Продукти
Рецепти
Статии
Страници

 

Инстант | Рецепта за Мусака от тиквички и кайма
Instant Pot Bulgaria

Мусака от тиквички и кайма

5 от 1 глас
Подготовка 15 мин
Готвене 40 мин
Порции: 4
Обучение: Основно ястие
Кухня: Българска

Продукти
  

  • 650-700 гр. тиквички нарязани на кубчета около 1 см.
  • 1 бр. глава лук нарязана на ситно
  • 1 бр. морков нарязан на малки кубчета
  • 150 гр. домати от консерва или пресни
  • 150 мл. вряла вода
  • 400 гр. кайма
  • 2 с.л. царевичен грис
  • пресен копър
  • 1 светлозелена чушка нарязана на ситни кубчета
  • 3 бр. скилидки чесън нарязан на кръгчета
  • 1 бр. картоф нарязан на кубчета
  • сол и черен пипер на вкус
за заливката
  • 2/3 ч.ч. кисело мляко
  • 1 бр. голямо яйце
  • 2 с.л. брашно
  • бакпулвер на върха на ножа

Method
 

  1. Посолете нарязаните тиквички леко и ги оставете за около 30 минути, след което отцедете течността (без да я изливате).
  2. Изберете програма SAUTÉ (СОТИРАНЕ) на висока степен и оставете уреда да загрее.
  3. Във вътрешния съд добавете каймата, лука, моркова, сол и черен пипер. Сотирайте, докато каймата промени цвета си.
  4. Добавете доматите и щом течността се изпари, добавете сока, който се е отцедил от тиквичките. Разбъркайте и изчакайте течността да се изпари. Изключете програмата.
  5. Добавете около 150 мл. вряла вода, изчакайте около 1 минута и деглазирайте старателно дъното на вътрешния съд.
  6. Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Високо налягане (High) и времето за готвене на 3 минути.
  7. Докато месото се готви, към отцедените тиквички добавете 2 с.л. грис и ги разбъркайте - грисът ще набъбне за няколко минути.
  8. Когато програмата приключи, оставете налягането да се освободи естествено за 5-10 минути, след което освободете бързо останалата пара.
  9. Отворете капака. В допълнителен съд (в който ще се готви мусаката) смесете каймата и тиквичките.
  10. Добавете пресния копър, чушката, картофа и чесъна, и разбъркайте.
  11. Почистете вътрешния съд и добавете 500 мл. вода, след което поставете решетката за готвене на пара. Върху нея поставете допълнителния съд със съставките.
  12. Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Високо налягане (High) и времето за готвене на 15 минути.
  13. Когато програмата приключи, оставете налягането да се освободи естествено за 5-10 минути, след което освободете бързо останалата пара.
на заливката
  1. В купа смесете киселото мляко, яйцето, брашното и бакпулвера.
  2. Изсипете сместа върху мусаката и изберете програма ROAST (ПЕЧЕНЕ), настройте температурата на 180˚С и времето за готвене на 15 минути.*
  3. Когато програмата приключи, оставете мусаката да се охлади и сервирайте, като по желание, може да добавите кисело мляко.

Видео

Бележки

*Ако приготвяте мусаката в херметичен мултикукър, можете да я запечете в еър фрайър или стандартна фурна.

Tried this recipe?

Let us know how it was!

1 отговорa за "Рецепта за Мусака от тиквички и кайма"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Recipe Rating




Максималният размер на файла за качване: 10 MB. Можете да качите: снимка. Пуснете файловете тук

Вашата количка

Количества: 0 Артикули: 0
Нямате продукти в количка.
0.00 лв. / 0.00 € (вкл. ДДС)
0.00 лв. / 0.00 €