Тесто за азиатски питки
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 300 гр. брашно пресято
- 1 с.л. захар
- 1 ч.л. мая
- 3/4 ч.л. сол
- 1/2 с.л. винен оцет
- 1/4 ч.ч. прясно мляко
- 180-200 мл. гореща вода
- 3/4 ч.л. бакпулвер
- масло за намазняване
за гарнитура (по желание)
- сотирано пилешко в соев сос
- салата Колсло (зеле с майонеза)
- майонеза
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- В купата сложете брашното.
- В средата направете кладенче и добавете захарта, заедно с маята. Поръсете със сол.
- Добавете оцета и млякото, и разбъркайте с брашното.
- Постепенно добавете водата, като разбърквате, докато получите меко, но не лепкаво тесто.
- Прехвърлете тестото върху набрашнена повърхност и месете до получаването на гладко и еластично тесто. Оставете тестото да втаса за около 1 час.
- Разточете тестото върху набрашнена повърхност.
- Поръсете с бакпулвера и го оформете като цилиндър.
- Нарежете тестото на 8 части. С дланта си разточете всяка топка, докато получите кръг от 10 см.
- Намажете от едната страна с масло и прегънете. Поставете оформената питка в набрашнена тава и започенете да оформяте останалите.
- Покрийте мултифункционалната решетка с алуминиево фолио. С шиш или вилица направете дупки по цялата повърхност и я намазнете.
- Във вътрешния съд добавете 1 ч.ч. вода и поставете решетката с алуминиево фолио.
- Подредете 3 бр. питки върху решетката.
- Настройте програма STEAM (ПАРА) на степен Low (Ниска) и времето за готвене на 8 минути.
- Когато програмата приключи, освободете бързо (ръчно) парата.
- Сервирайте питките, като добавите плънка по желание.