Снакс от месо (джърки)
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 500 гр. телешки стек
- 1/2 ч.ч. соев сос (125 мл.)
- 2 с.л. сос Уорчестър (30 мл.)
- 2 ч.л. черен пипер едро смлян
- 1 ч.л. лук на прах
- 1 ч.л. шарена сол
- 1/2 ч.л. чесън на прах
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Поставете телешкото месо във фризер за 1-2 часа, за да може месото да стегне и да го нарежете по-лесно.
- Когато е добре охладено, нарежете месото на слайсове с дебелина до 0.5 см.
- В купа смесете соевия сос, соса Уорчестър и всички подправки.
- Добавете слайсовете месо и ги оваляйте в маринатата, така че да бъдат добре покрити от всички страни. Оставете в хладилник за 3-4 часа или за една нощ.
- Извадете месото и го подсушете. Разделете слайсовете и ги подредете върху приставката в кошницата, като се стараете да не се припокриват.
- Изберете програма DEHYDRATE (ДЕХИДРАТИРАНЕ/СУШЕНЕ), настройте температурата на 70˚С и времето за готвене на 3 часа.
- Когато програмата е почти завършена, опитайте парче сушено месо, като го огънете под ъгъл от 90 градуса. Ако изтичат сокове, стартирайте отново програмата за още 20 до 30 минути. Джъркито е напълно готово, когато при огъване, не изтичат сокове, но и не се напуква и счупва.
Става изключително вкусно. Вместо стек може да се ползва и шол. Слагам го на два реда – долу в кофичката и горе на приставката.
Единствения проблем е, че местото залепва и малко трудно се маха после.