Яйца по шотландски
Оборудване
- Instant Vortex Air Fryer
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 7 бр. яйца големи (6 бр. за щотландскитe яйца, 1 бр. за разбиване)
- 700 гр. мляно месо (плънка от сурова наденица или кайма)
- 1/2 ч.л. соев сос
- 2 ч.л. универсална подправка за месо/кайма или подправки по избор
- черен пипер прясно смлян
- 1 с.л. брашно универсално
- 70 гр. галета
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Сварете 6 бр. яйца - твърдо-сварени или по-рохки (в зависимост от това дали предпочитате шотландските яйца да са с по-твърд или по-течен жълтък).
- В купа смесете мляното месо, соевия сос, универсалната подправка и черния пипер.
- Пригответе 3 дълбоки чинии: 1 за разбитото яйце, 1 за брашното и 1 за галетата.
- Премерете месото и пресметнете като разделите на 6 (около 120 гр.), след което разделете месото на 6 равни части (порции).
- Обелете яйцата.
- Поставете една от 6-те порции месо върху дъска (можете да я покриете и с парче опаковъчно стреч фолио) и я разстелете, като в краищата месото трябва да е по-тънко.
- Потопете едно от яйцата в брашно, след което го поставете върху разстланото вече месо и внимателно го увийте, оформяйки го на топка (постарайте се дебелината на месото около яйцето да е еднаква навсякъде).
- Оваляйте равномерно топката в брашното, след това в разбитото яйце и накрая в галетата. Оставете го в чиния, докато подготвите по същия начин и останалите яйца.
- Намазнете леко приставката за кошница.
- Изберете програма AIR FRY (ПЪРЖЕНЕ С ГОРЕЩ ВЪЗДУХ), настройте температурата на 180˚С и времето за готвене на 10 мин., след което натиснете Start, за да стартирате предварителното загряване на уреда.
- Когато уредът достигне необходимата температура и сигнализира с Add food (Добавяне на храна), добавете шотландските яйца в кошницата, като оставите достатъчно разстояние помежду им.
- Когато уредът сигнализира с Turn Food (Обръщане/Разбъркване на храната), обърнете яйцата.
- Когато времето за готвене изтече, обърнете яйцата още веднъж, и отново изберете програма AIR FRY (ПЪРЖЕНЕ С ГОРЕЩ ВЪЗДУХ), настройте температурата на 205˚С и времето за готвене на 4 мин., след което натиснете Start.
- Оставете яйцата да се готвят, без да ги обръщате отново.
- Когато времето за готвене изтече, оставете шотландските яйца леко да се охладят и сервирайте.
Бележки
Можете да сварите яйцата и под налягане в уред Instant Pot или с горещ въздух в Air Fryer.
Поредна изпробвана рецепта, получават се чудесни “кюфтета с яйца” ?
Стават идеални всеки път. Важното е каймата е да равномерно разпределена около яйцето. Правим ги за почти всеки пикник 🙂