Веган баница с тиква, нахут и фурми
Оборудване
- Форма за печене с подходящ размер
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
за баницата
- 6 бр. кори за баница
- 300 гр. тиква обелена и нарязана на малки парченца
- 400 гр. нахут от консерва
- 3 бр. глави лук обелен и нарязван на ситно
- 70 гр. бадеми
- 4 гр. мента
- 4 гр. магданоз
- 80 гр. фурми нарязани
- 1 бр. скилидка чесън счукан
- 50 гр. веган масло разтопено
- 1 с.л. олио
- сол и черен пипер на вкус
за салатата и дзадзики (по желание)
- 8 гр. свежи листа от мента
- 1/2 бр. краставица
- 60 мл. кокосово кисело мляко
- 1/2 бр. малка глава червен лук нарязан на жулиени
- 1 бр. лайм
- сол и черен пипер на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
на баницата
- Изберете програма AIR FRY (ПЪРЖЕНЕ С ГОРЕЩ ВЪЗДУХ), настройте температурата на 190˚С и времето за готвене на 15 минути. и натиснете Start.
- Когато уредът сигнализира с Add food, поставете тиквата и нахута в кошницата на уреда.
- Добавете олиото и поръсете със сол.
- В малка тенджера сотирайте лука на средна температура, докато придобие карамелен цвят.
- Когато програмата на еър фрайъра приключи, извадете тиквата и нахута и ги сложете в купа.
- Добавете бадемите, ментата, магданоза, фурмите и чесъна.
- Разбъркайте добре и овкусете със сол и черен пипер.
- Върху кухненския плот поставете един лист кора за баница с дългата страна към Вас и я намазнете с масло.
- В края на кората поставете още една кора, така че двете да се застъпят около 5 см. и я намазнете.
- Покрийте двете кори с останалите листа.
- Поставете плънката върху корите, като я разпределите в дълга ивица с ширина около 4 см. и леко я притиснете.
- Навийте добре баницата на руло и я завийте във формата на охлюв.
- Поставете баницата във формата за печене.
- Изберете програма AIR FRY (ПЪРЖЕНЕ С ГОРЕЩ ВЪЗДУХ), настройте температурата на 170˚С и времето за готвене на 25 минути. и натиснете Start.
- Когато уредът сигнализира с Add food, поставете формата в уреда.
- Гответе баницата, докато придобие златист цвят.
на салатата и дзазикито
- Отрежете парче от краставицата с дължина около 5 см., настържете я и изцедете излишната вода.
- В купа смесете кокосовото кисело мляко, настърганата краставица, 2 гр. от ментата, нарязана на ситно и 1/2 ч.л. сок от лайм.
- Овкусете със сол на вкус и разбъркайте.
- В купа поставете лука, посолете го и изстискайте сока от останалия лайм.
- Нарежете останалата краставица на парченца и я добавете към лука, заедно с останалото количество мента.
- Овкусете салатата със сол и черен пипер на вкус и сервирайте, заедно с баницата.