Ванилово крем брюле
Оборудване
- Малка тенджера
- Готварска горелка
- Купичка / съд за крем брюле
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 1/2 ч.ч. сметана за готвене
- 1/2 ч.л. ванилова паста
- 2 бр. жълтъка
- 2 с.л. захар
- 1 ч.ч. вода
- 3 бр. малини
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- В малка тенджера изсипете сметаната и ванилията.
- На средна температура започнете да бъркате, докато започне да излиза пара. Отстранете от котлона, преди сместта да заври.
- В купичка разбъркайте 1 с.л. от захарта и жълтъците до получаване на гладка текстура.
- Докато разбърквате, изсипвайте постепенно от сметановата смес при жълтъците до получаване на хомогенна текстура.
- Изсипете сместа в съда за крем брюле и я покрийте с алуминиево фолио.
- На дъното на вътрешния съд Instant Pot поставете решетка за готвене на пара и добавете водата.
- Сложете съда с крема върху решетката и поставете капака за готвене под налягане.
- Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на LOW (НИСКО) и време за готвене 10 минути.
- Когато програмата приключи, оставете налягането да се освободи естествено за 5-10 минути, след което освободете бързо (ръчно) останалото налягане.
- Отворете капака, извадете купичката и я оставете да изстине.
- Поставете съда в хладилник за 6-8 ч., докато стегне кремът.
- Преди да сервирате, поръсете с 1 с.л. захар и с помощта на кухненска горелка я карамелизирайте (по желание).
- Изчакайте горената захар да изстине за около 1 мин. и украсете с малини.
?