Покрийте дъното и стените на формата за торта с хартия за печене (за по-голямо удобство можете да залепите хартията с капка от разбития белтък от следващата стъпка).*
Разбийте белтъците с 80 гр. захар и ванилията на сняг до меки връхчета. Изключете миксера.
Добавете пресятото брашно и обърнете сместа внимателно с шпатула, за да може брашното да се усвои, като внимавате да не пребъркате сместа.
Добавете на 2 пъти настърганите/смлени орехи**, разбъркайте ги внимателно с шпатула, като се стараете сместа да остане пухкава.
Изсипете сместа за блата във вече покритата форма за торта и пригладете леко с шпатулата.
Поставете формата във вътрешния съд с помощта мултифункционалната решетка от комплекта на уреда.***
Поставете капакa Air Fryer.
Изберете програма BAKE (ПЕЧЕНЕ), настройте температурата на 145˚С и времето за готвене на 1 час и 30 мин. (можете да настроите уреда на максимум 60 мин., така че е необходимо да добавите още 30 мин. впоследствие по време на готвенето), след което натиснете Start.
Когато готвенето приключи, извадете формата за торта от уреда, поставете я върху решетка и оставете блата да се охлади до стайна температура.
Извадете блата от формата и с помощта на инструмент за рязане на блатове, остър нож или здрав памучен конец разрежете изстиналия напълно блат на 4 равни платки.
крем
Ако не използвате шоколад на калети, начупете или нарежете шоколада на малки парчета.
Поставете заквасената сметана, ванилията и захарта в тенджера и разбърквайте на слаб огън, докато сметаната се сгорещи без да завира.
Дръпнете тенджерата от огъня, добавете шоколада и разбъркайте с шпатула, докато шоколадът се стопи и кремът стане с хомогенна консистенция.
Похлупете тенджерата и изчакайте да се охлади до стайна температура, след което я поставете в хладилника за 1-1.30 часа, за да може кремът да стегне добре.
Извадете крема от хладилника и го разбийте за около 1 мин. с миксер.
Можете да използвате крема в този вид, ако желаете да приготвите оригинална торта Гараш. За по-сочна торта, с повече и по-пухкав крем, продължете със стъпките по-долу.
Разбийте с миксер 100 мл. добре охладена сметана и 2 с.л. пудра захар.
Добавете сметановия крем към шоколадовия крем на 2-3 пъти, като разбъркване на ниска степен с миксер.
Похлупете готовия крем и го оставете да стегне в хладилника за 0.30-1 час.
сглобяване
Поставете една от платките върху хартия за печене (хартията помага за по-лесно преместване на тортата върху поднос впоследствие).
Намажете платката отгоре равномерно с част от крема (разпределете крема така, че да стигне за всички платки и да останат няколко лъжици за оформянето на страните на тортата).
Продължете с останалите платки, докато сглобите цялата торта.
Ако няма да прехвърляте тортата в поднос - можете да оформите и страните като ги намажете с останалия крем.
Оставете тортата за няколко часа в хладилника, за да стегне.
Ако ще прехвърляте тортата в поднос - след като е стегнала добре, преместете я в подноса и тогава оформете страните като ги намажете с останалия крем.
Приберете тортата в хладилника, докато приготвяте глазурата.
глазура
Сварете гъст сироп от захарта и водата.
Разтопете шоколада на водна баня, на много слаб огън.
Докато все още е на водна баня, към разтопения шоколад добавете захарния сироп при непрекъснато бъркане. Шоколадът ще започне да се сгъстява.
Добавете една по една две или три супени лъжици топло прясно мляко при непрекъснато бъркане, докато получите лъскава и гладка шоколадова глазура.
Залейте тортата с топлата глазура, след което я разнесете равномерно по повърхността.
Оставете тортата в хладилника за няколко часа, за да стегне, по възможност за 1 нощ.
Бележки
*Не използвайте мазнина за намазняване на формата, тъй като това ще доведе до спадане на белтъка и незадоволителни резултати.Не използвайте силиконова форма за торта, тъй като при зададените параметри на рецептата, резултатите няма да са задоволителни.** Препоръчително е орехите да са настъргани или смлени, а не начупени или накълцани (например с чопър), тъй като при този вариант парченцата орехи ще са с различни размери и блатът ще се реже по-трудно.*** Вместо мултифункционалната решетка можете да използвате и силиконов слинг с крачета. Ако формата за торта е малко по-голяма и не можете да използвате дръжките на мултифункционалната решетка, поставете решетката на дъното на вътрешния съд със сгънати дръжки и използвайте собственоръчно направен слинг (лента) от алуминиево фолио, за да поставите формата за торта върху нея. Важно: формата за торта трябва да е отделена от дъното на вътрешния съд, за да може въздухът да циркулира свободно под нея. Този ефект се получава с помощта на мултифункционалната решетка или силиконовия слинг с крачета. Като алтернативна поставка за повдигане на формата за торта от дъното на вътрешния съд можете да използвате и основата за кошницата Air Fryer, а за поставянето на формата във вътрешния съд в случая можете да използвате слинг (лента) от алуминиево фолио.———Можете да украсите тортата с оцветени със сладкарска зелена боя накълцани филирани бадеми.От този размер торта ще получите 8 големи парчета. Можете да получите и 10-12 парчета с нормален размер.
Instantpot.bg използва бисквитки (cookies) за правилното функциониране на сайта, за да Ви улесни в пазаруването и да предостави най-доброто преживяване. Ако продължите да използвате сайта, приемаме, че сте съгласни с това.
Страхотна резепта
Перфектно описана, благодаря! Това е от класическите торти – висш пилотаж! ?