Пълнени картофи с кайма, чедър и моцарела
Оборудване
- Допълнителен съд, подходящ за употреба във фурна и с подходящ размер
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 4 бр. картофи средно големи
- 1 с.л. зехтин
- 450 гр. телешка кайма
- 1/2 ч.ч. лук ситно нарязан на кубчета
- 1/3 ч.ч. червена чушка ситно нарязана
- 3 бр. скилидки чесън
- 1/2 ч.ч. кетчуп
- 1/2 ч.ч. сос барбекю
- 1 с.л. сос Уорчестър
- 1/2 ч.л. лют червен пипер
- 2 ч.л. чили на прах
- 1 с.л. доматена паста
- 1 с.л. соев сос
- 1 1/3 ч.ч. вода
- сол и черен пипер на вкус
За топинга
- 1/2 ч.ч. сирене чедър настъргано
- 1/2 ч.ч. сирене моцарела настъргано
- 2 ч.ч. заквасена сметана
- 1/3 ч.ч. зелен лук нарязан, (или пресен накълцан кориандър)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Изберете програмата SAUTE (СОТИРАНЕ).
- Във вътрешния съд на Instant Pot добавете зехтина.
- След като зехтинът загрее, добавете каймата.
- Каймата ще започне да отделя соковете си. След около 5 минути. изсипете течността, която се е отделила от каймата. Разбърквайте от време на време, докато каймата получи златист и хрупкав загар.
- Добавете лука към каймата и сотирайте за 2 минути. Добавете чесъна и червената чушка, и сотирайте, докато усетите аромата на съставките.
- Добавете соевия сос и соса Уорчестър, и деглазирайте. Към получената смес прибавете кетчупа, барбекю соса, червения пипер, чилито, доматената паста и 1/3 ч.ч. вода.
- Спрете програмата с CANCEL (ОТКАЗ) и поставете капака за готвене под налягане.
- Изберете програмата PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на High Pressure (Високо налягане) и време за готвене 5 минути, и натиснете Start.
- След като програмата приключи, оставете налягането да се освободи естествено (NR) за 10 мин. и след това освободете бързо налягането (QR).
- Ако сосът не е достатъчно гъст, го разбъркайте и изберете функцията SAUTE (СОТИРАНЕ) на висока степен (HIGH), за да редуцирате течността.
- Прехвърлете сместта от вътрешния съд в отделна купа и я оставете настрани.
- Почистете и подсушете вътрешния съд, и го поставете обратно в уреда.
- Добавете останалото количество вода (1 ч.ч.) и поставете мултифункционалната решетка на дъното на вътрешния съд.
- Измийте картофите и ги подредете върху решетката.
- Сложете капака за готвене под налягане.
- Изберете програмата PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на High Pressure (Високо налягане) и времето на 13 минути, след което натиснете Start.
- Когато програмата приключи, оставете налягането да се освободи естествено (NR) за 15 минути, след което освободете бързо останалата пара (QR).
- Извадете внимателно картофите и ги оставете да се охладят за 5-10 минути.
- След като са достатъчно охладени, така че да можете да ги докосвате, разрежете картофите по дължина през средата, като ги разделите на две половини.
- С помощта на голяма лъжица издълбайте част от вътрешността на картофите.
- Разпределете сместа с каймата между 8-те половинки. Поръсете всяка една със сиренето чедър и моцарелата, разпределяйки ги поравно.
- Подредете картофите в допълнителния съд.
- Поставете отново мултифункционалната решетка във вътрешния съд, а върху нея допълнителния съд с подредените картофи. Можете да ги разделите на няколко порции, в зависимост от големината на съда.
- Поставете капака Air Fryer. Изберете програмата BROIL/GRILL (ГРИЛ). Температурата е автоматично зададена на 204°C. Настройте време за готвене 7 минути и натиснете Start.
- След като програмата завърши, извадете картофите и ги оставете да се охладят за 10 минути.
- Сервирайте със заквасена сметана и поръсете със зелен лук или кориандър.
Интересна рецепта, която грабна вниманието ми. Стана страхотна, но с малко подобрение по мой вкус. Тъй като не обичам люто сложих сладък червен пипер и пропуснах чилито.
Станаха много вкусни, дори и без чилито.