Супа леща
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 160 гр. леща добре измита
- 40 мл. олио
- 2 бр. морков
- 40 гр. корен от целина
- 1/2 бр. глава лук около 40 гр.
- 3 бр. скилидки чесън големи или 4 по-малки
- 1 с.л. червен пипер не много пълна
- 1 с.л. чубрица по възможност домашна
- 1.4 л. вода гореща
- сол на вкус
- магданоз на вкус нарязан на ситно
- 1 с.л. доматено пюре/паста по желание
- 1/2 бр. домат бланширан и нарязан на кубчета, по желание
- 1 с.л. брашно по желание
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Нарежете всички зеленчуци на дребни кубчета. Нарежете чесъна на филийки. Ако ако не желаете да се усеща много силно в супата, оставете скилидките цели или ги разполовете на две.
- Изберете програма SAUTE (СОТИРАНЕ) с настройка Normal и оставете да загрее добре.
- Добавете олиото във вътрешния съд на Instant Pot.
- Когато олиото се нагорещи запържете лука за 3-4 минути, докато пусне аромат, но без да загаря или да се карамелизира.
- Добавете червения пипер и разбъркайте за 10-15 секунди. По желание и за по-плътен бульон на този етап заедно с червения пипер добавете и запържете и брашното.
- Добавете доматеното пюре и разбъркайте, за да се смеси добре.
- Добавете горещата вода, лещата и останалите зеленчуци, както и солта и чубрицата. Накрая добавете и бланширания домат. Изключете програмата за сотиране с CANCEL (ОТКАЗ) и поставете капака за готвене под налягане.
- Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на High Pressure (Високо налягане) на 10 минути.
- Когато времето изтече, бързо освободете налягането.
- Сервирайте като поръсите с нарязания на ситно магданоз. За още по-добър вкус можете да прибавите малко оцет и лют пипер.
Лещата стана страхотна, малко ми се развари. Другият път ще намаля времето на 8 мин.
Благодаря за рецептата.
Следвайки стъпките, лещата стана превъзходна.
Лещата трябва да се вари от 15 (жълта, белена) до 30-40 минути (обикновена кафява), макар и под налягане. Не забравяйте, че обикновено лещата се вари без сол и след това се соли и се добавя запръжка. Тъй като тук лещата още докато е сурова ври със сол и със запръжка, това затруднява увирането ѝ и води до увеличаване времето за варене.
Според лещата може да се наложи удължаване на времето. При мен така стана.
Чудесна стана лещата. Увеличих времето, тъй като количеството леща беше по-голямо.
Лещата леко хрупаше
Здравейте Цетелина. Благодарим за обратната връзка. Възможно е да се дължи на самата леща. При следващо готвене опитайте с леща от друг пакет, можете също така да накиснете лещата предварително или да увеличете с 1-2 минути времето за готвене.