Измийте и почистете чушките от дръжките и семките, като се стараете да не ги разкъсвате.
Измийте и оцедете ориза.
Почистете и нарежете на ситно лука, моркова, както и доматите (ако използвате пресни домати).
Изберете програма SAUTE (СОТИРАНЕ), задайте висока температурна настройка (High/More) и оставете уредът да загрее добре.
Във вътрешния съд на Instant Pot добавете олиото.
Добавете лука и моркова заедно с 1 равна чаена лъжичка захар, и сотирайте.
Когато лукът стане златист, добавете ориза и продължете да разбърквате.
Когато оризът стане прозрачен, добавете каймата. Раздробете каймата, за да стане на трохи, след което добавете доматеното пюре (или нарязаните домати) и задушете за кратко.
Добавете 200 мл. гореща вода и променете настройката на програмата, за да намалите температурата (Low/Less).
Добавете подправките, черния пипер и солта. Разбърквайте от време на време, за да не загори по дъното.
Когато оризът поеме течността, изключете програмата с CANCEL (ОТКАЗ).
Прехвърлете така приготвената плънка за чушките в друг съд.
Без да го измивате, във вътрешния съд на Instant Pot добавете 100 мл. гореща вода и оставете така за 1-2 минути.
С помощта на шпатула/дървена лъжица се уверете, че по дъното на съда няма останали залепнали парченца (при необходимост ги отлепете и смесете с течността).
Преди да напълните чушките, пробийте с остър нож малка дупка на всяка чушка от страната, на която ще лежи в съда. Така във вътрешността на чушките ще има достъп на течност и целият ориз ще може да се сготви равномерно.
Напълнете чушките с плънката.
Подредете вече напълнените чушки във вътрешния съд, като ги поставите полулегнали и застъпени.
Долейте останалата вода и поставете капака за готвене под налягане.
Настройте програма PRESSURE COOK (ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ) на Ниско налягане (Low) и време 10 минути.
Когато програмата приключи, оставете налягането да се освободи естествено за 15 минути (15NR).
Освободете ръчно останалата пара, ако има такава.
Чушките са готови за консумация.
здравейте, възможно ли е рецептата да бъде изпълнена на Високо налягане?
Тъй като мисля да взема модел , който няма функцията ниско налягане, Xxl
Здравейте,
Да, можете да изпълните рецептата и на високо налягане, като намалите времето за готвене с няколко минути.
Рецептата е много точна. Единственото, което промених е, че използвах програма “Grill” при запичането на заливката. 🌶🌶🌶
Много точна и сполучлива рецепта
Много вкусно!
Ммм вкусотия!
Рецептата е полезна, благодаря!
Ако искам да заменя ориза с булгур, какви промени трябва да направя в рецептата?
Много вкусно стана всичко .
Чудесна рецепта
Много добра